Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dopamine dressing: deze invloed heeft je kleding op je humeur

Slechtzittende kleding kan een humeur behoorlijk verpesten, maar wist je dat de juiste items je ook een gelukkiger mens kunnen maken? Dopamine dressing gaat niet om zo veel mogelijk kleding verzamelen, wel om de juiste items dragen waar jij blij van wordt. Dat zit ‘m deels in fijne herinneringen, maar ook de kleur van kleding doet ertoe.

Dopamine dressing voor een beter humeur

Als je het Dr. Dawnn Karen, professor aan het Fashion Institute of Technology vraagt, is ‘je gelukkig kleden’ niet alleen een loze uitspraak. Met de juiste kleding word je volgens haar daadwerkelijk een vrolijker mens. Dat heeft niets te maken met de geluksstofjes die (ja, echt) vrijkomen als we iets nieuws kopen, maar wel met het effect dat bepaalde kleding op ons heeft. Volgens Dr. Dawnn gaat het dan om twee categorieën kledingstukken: kleding in bepaalde kleuren en kleding die persoonlijk goed voelt.

In de laatste categorie kun je denken aan erfstukken van dierbaren, jurkjes waarin successen op de werkvloer werden behaald en kledingstukken die doen terugdenken aan een goed feest. Door de persoonlijke herinnering die je aan het item hebt, krijg je vanzelf een lach op je gezicht wanneer je het opnieuw draagt.

Dopamine dressing is echter vooral bekend in de vorm van kleurrijke kleding. Wiens uniform uit zwarte items bestaat, wordt volgens psychologen niet extra gelukkig van zijn of haar garderobe. Draag je echter veel kleur, dan heeft dat een positieve impact op je humeur.

Alle kleuren van de regenboog

Hoewel alle felle kleuren het goed doen, staat geel met stip op nummer één. Volgens Dr. Dawnn associeert de mens geel met vrolijkheid en hoop. Trek je items in deze kleur aan, dan straal je deze emoties uit en ga je ze vanzelf voelen. Andere felle kleuren, zoals kobaltblauw en oranje, zorgen volgens kleurpsychologen ook voor een goed humeur. Lichtere pasteltinten hebben dan weer hun eigen werking: die geven je juist een rustig gevoel.

In het boek The Psychology of Fashion, dat Dr. Dawnn over het fenomeen schreef, benadrukte ze nog wel dat dopamine dressing heel persoonlijk is. Dat geel over het algemeen de kleur van vrolijkheid en hoop is, betekent nog niet dat iedereen er automatisch blij van wordt. Als zwart jouw happy kleur is, dan ben je misschien wel de uitzondering op dopamine dressing.

Hier worden wij Nederlanders en BEDROCK lezers écht gelukkig van

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️