Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 23 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

4 manieren om gezinnen die het krap hebben een cadeau te geven

Cadeaus geven aan geliefden, vrienden en familie in december is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna een op de tien kinderen leeft in armoede en na verwachting stijgt dit aantal in 2023 door de inflatie volgens het Centraal Plan Bureau. Wil jij een cadeau voor arme gezinnen geven, maar weet je niet hoe? Deze vier stichtingen zorgen ervoor dat ook gezinnen die minder te besteden hebben een cadeau krijgen.

De zak van sinterklaas met cadeaus, cadeaus onder kerstboom, een kerstontbijt en uitgebreid kerstdiner: het kan niet op in de decembermaand.

Voor jou is het misschien vanzelfsprekend om in december uit te pakken en cadeaus te geven aan je geliefden, maar dit is lang niet voor iedereen zo. Dat de armoede toeneemt in Nederland de laatste tijd is geen verrassing met de hoge benzineprijzen, energierekeningen en boodschappen die duurder worden.

Giving Tuesday: de dag om terug te geven aan de maatschappij (we delen 6 tips)

“Als de lonen en uitkeringen niet met de inflatie meegroeien, zal de echte klap nog moeten komen,” zegt Mariëtte Lusse, lector kinderarmoede op de Hogeschool van Rotterdam in Trouw.

Niet elk gezin kán Sint of kerst vieren

De afgelopen jaren nam de armoede juist langzaam af in Nederland, maar nu stijgt het weer volgens het Centraal Plan Bureau. Vorig jaar ging het om ruim zeven procent van alle kinderen in Nederland. Dit jaar stijgt dat naar ruim negen procent en voor 2023 verwacht het planbureau een nog verdere stijging.

Armoede kan voor spanning en stress zorgen binnen het gezin en kan invloed hebben op de hechting met de ouders, aldus het Nederlands Jeugd Instituut.

Sinterklaas en de decembermaand kan voor extra spanningen zorgen, omdat er geen geld is voor sinterklaascadeaus, snoepgoed, een kerstdiner of kerstontbijtje. Wil jij gezinnen die het krap hebben helpen? Deze vier stichtingen zorgen ervoor dat mensen die in armoede leven iets extra krijgen in de decembermaand.

4 x geven aan mensen die het minder breed hebben

Zo eenvoudig kan geven zijn.

1. Doneer speelgoed of boeken aan stichting Sint voor ieder1

Heb jij ongebruikt speelgoed, boeken, gadgets en toiletartikelen thuis liggen? Doneer ze dan aan stichting Sint voor ieder1. Ook geld of snoepgoed doneren is meer dan welkom. De organisatie levert in totaal 10.000 pakketten elk jaar door heel Nederland anoniem bij gezinnen waar pakjesavond niet vanzelfsprekend is.

Voel jij onmacht na het zien van het nieuws? Zet je in voor anderen in tijden van crisis

In verband met privacy worden de pakketten niet aan de deur afgeleverd, maar gaan de pakketten naar organisaties als de Voedselbank, het Leger des Heils of het Blijf-van-mijn-lijfhuis. Die verspreiden ze verder.

2. Betaal een sinterklaasavond via Stichting Steungezin

25 euro voor een sinterklaasavond voor alleenstaande moeder met haar zoon, 50 euro om gezonde boodschappen zoals groente en fruit te kopen of 100 euro voor een tweedehands koelkast. Op de website van stichting Steungezin staan financiële hulpvragen van stadsgenoten die in armoede leven.

Je kunt hier iemand helpen door  door direct een concrete rekening of wens voor iemand te betalen. Kun je wat missen? Betaal dan op een betrouwbare manier via stichting Steungezin de kosten voor een sinterklaasavond of kerstavond en geef mensen op die manier een steuntje in de rug.

3. Doneer aan stichting Kansarme gezinnen in Nederland

Minimaal één keer per jaar maakt stichting SKKIN een pakket voor gezinnen die onder de armoedegrens leven met nieuwe kleding, schoenen, speelgoed en een cadeaubon. Elk pakket wordt zorgvuldig ingepakt en op maat gemaakt voor het kind dat het ontvangt.

Je kunt de stichting helpen door geld te doneren zodat zij de benodigde spullen kunnen kopen. Ook kun je helpen door te collecteren voor SKKIN.

4. Doneer je giftcard aan het Armoedefonds

Heb je een giftcard gekregen van je werknemer voor kerst, sinterklaas of heb je er nog een liggen van je verjaardag? Bijvoorbeeld een VVV-kaart, Yourgift-card of een HEMA-bon. Doe er iets goeds mee en doneer hem aan het Armoedefonds. Zo geef er iemand die het heel goed kan gebruiken een mooi cadeau of de gelegenheid om zelf iets fijns uit te kiezen.

Andere manieren om iets te geven aan mensen in armoede is een bedrag doneren, online collectebus aanmaken of een een banner te plaatsen op een website of via de app Goodplace ervoor kiezen om een bijdrage te geven aan het Armoedefonds.

Door iets te doneren aan deze stichtingen geef je iemand die het goed kan gebruiken ook een klein geluksmomentje. We zeggen niet voor niks zo vaak: sharing is caring!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️