Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 26 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Nooit uitgeleerd: 6 x de beste boeken over (gezonde) voeding, het lichaam en ons brein

Van boeken krijgen we nooit genoeg – door de constante stroom aan nieuwe boeken zijn we immers nooit uitgelezen. We verslinden het ene zelfhulpboek na het andere en halen hier inspirerende lessen uit. Maar waarom zouden we alleen leren over onze mindset, als er nog zo’n interessant onderwerp is om over te lezen: het lichaam.

De onderstaande boeken hebben allemaal een link met het lichaam. De auteurs leren ons van alles over het eten van vetten, voedingsmiddelen en de invloed van voeding op ons lichaam, over onze hersenen en over onze darmflora.

Interessante onderwerpen waar je over wilt blijven leren, want is er iets magischer dan de werking van ons eigen lichaam?

Boeken over het lichaam

Bewuster leven? Leen de onderstaande boeken bij de bibliotheek, koop het e-book of leen het van een vriend(in).

1. Voeding is geen medicijn – Dr. Joshua Wolrich

Diëten werken volgens Dr. Joshua Wolrich niet – daarom schreef hij het boek ‘Voeding is geen medicijn‘. Een boek dat iedereen wakker moet schudden, aldus de auteur. Hij vertelt in het boek waarom je gezondheid niet kunt afmeten aan gewicht, en vooral ook dat we alles moeten kunnen blijven eten.

28 x voeding die onmisbaar is voor een sterk immuunsysteem

Zo legt hij uit waarom onder andere een koolhydraatarm-dieet ‘nutribullshit‘ is en probeert hij met het boek deze en andere misverstanden uit de wereld te helpen. Een must read als je meer wilt leren over voeding en je gezondheid.

2. Insane – Vanja van der Leeden

Volgens Vanja van der Leeden is ‘Insane‘ niet het zoveelste boek over gezond eten. De auteur beschrijft met de nodige zelfspot en relativering hoe zij een balans vond in haar eigen eetgedrag. Dit gaat gepaard met vrolijke, smaakvolle recepten. Altijd lekker en ‘best gezond’, maar vooral niet te streng.

Meer over dit boek en meer tips van Vanja lees je in dit artikel: Best gezond is goed genoeg.

3. Gezond van mond tot kont – Nienke Tode-Gottenbos

Het boek ‘Gezond van mond tot kont‘ van Nienke Tode-Gottenbos gaat volledig over je darmen en de miljarden bacteriën die hier leven. In het boek leert Nienke je alles over je darmen, darmflora en hoe je jouw lichaam tevreden houdt.

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Het boek is op een luchtige manier geschreven en bevat veel humor, maar ook goede informatie die je jouw hele leven lang kunt toepassen.

4. Brain Balance – Charlotte Labee

We krijgen steeds meer grip op ons brein en de bijzondere werking van onze grijze hersenpan. Charlotte Labee vertelt in het boek ‘Brain Balance‘ alles over het in balans houden van ons brein. Een balans die we krijgen door voedsel, beweging en rust toe te passen.

Meer lezen van Charlotte Labee? Ook haar boek ‘Brain Food‘ is interessant en biedt een andere kijk op het brein.

De maandagochtend-rituelen van brain balance expert Charlotte Labee

5. Herstel je hormonen in 10 stappen – Vivian Reijs

Wat zijn hormonen precies, en wat zorgt voor een goede hormoonbalans in je lichaam? In het boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen‘ legt Vivian Reijs je aan de hand van een aantal simpele stappen alles uit.

6. VET belangrijk – Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum

Wist je dat het eten van vetten cruciaal is voor jouw lichaam? Vet heeft invloed op onder andere de aanmaak van hormonen en de communicatie met je hersenen. In het boek ‘VET belangrijk‘ van Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum leer je alles over dit onderwerp.

Méér tips

Maar dat was niet alles, de onderstaande boeken zijn we namelijk ook reuze benieuwd naar, maar zijn nog niet te koop. Gelukkig al wel te reserveren. We verwachten er veel van, dus zet ze op jouw must read-lijst:

Minimalist in spe? 5 x de must read boeken over minimalisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️