Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 4 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Met deze truc blijven je bloemen in huis langer mooi

Leuk, die bloemen in huis! Ze zijn vrolijk en kleurrijk en leuken je huis direct op. Het liefst zou je ze natuurlijk jaren laten staan, maar helaas overleven de meeste bossen het maar een paar dagen. Dat is zonde, want wist je dat een verse bos bloemen evenveel CO2 uitstoot als een autorit van 20 kilometer? Gelukkig is er een manier om je bloemen mooi te houden, ook als ze niet meer zo levendig zijn.

Met een simpele truc zorg jij dat je bloemen hun schoonheid niet verliezen. Houden je bloemen het niet meer vol, dan kan je er altijd voor kiezen om ze te drogen.

Waarom je bloemen drogen?

Ten eerste, en dat is een voor de hand liggende reden, zijn droogbloemen mooi. Droogbloemen kunnen net iets extra’s toevoegen in je woonkamer of slaapkamer en als je je favoriete bloemen droogt kan je ze langer in huis houden.

Waarom bloemen onmisbaar zijn in je huis (en hoe ze meditatief werken)

Ook hebben droogbloemen relatief weinig zorg nodig. Heb je dus geen groene vingers, maar wil je wel graag planten in huis? Dan zijn droogbloemen een heel mooi alternatief.

Bloemen drogen doe je zo

Nu je de voordelen van het drogen van bloemen weet, vraag je je misschien af hoe je ze dan droogt. Dat kan eigenlijk met verschillende technieken.

Methode 1. Air drying

Air drying leent zijn naam aan het feit dat ze lucht nodig hebben om te drogen. Als je het goed doet en de stappen volgt, ziet het eruit zoals op het bovenstaande plaatje.

 1. Bereid je bloemen voor op het drogen. Hierbij knip je de bladeren van de stengel af.
 2. Bind de stengels samen in een klein bosje. Gebruik een touwtje en bind ze bij elkaar. Maar losse bloemen zijn net zo mooi.
 3. Hang ze op om te drogen. Hang de bosjes bloemen, of losse bloemen, op aan bijvoorbeeld een stok, in een donkere en koele kamer. Zorg dat er nog genoeg lucht binnenkomt.
 4. Laat je bloemen met rust. Het drogen van bloemen kost tijd, in het kortste geval laat je de bloemen 2 weken hangen.

Bloemen langer mooi houden? Check deze simpele tips

Methode 2. De ‘luie’ methode

Deze methode heeft maar een paar stappen en is vrij snel en makkelijk uit te voeren.

 1. Knip je bloemen en bereid ze voor op het drogen. Deze stap voer je net zo uit als bij de eerste methode en je knipt de bladeren weer af.
 2. Vul een kleine vaas of emmer met een beetje water. Zorg dat je hiervoor niet te veel water gebruikt.
 3. Doe de bloemen in de vaas. Vul de vaas voor het drogen van de bloemen niet meer bij. Zo drogen de bloemen vanzelf uit.

Methode 3. In de magnetron

Het klinkt misschien gek, maar de bloemen zullen niet verschroeien en mooier uit de magnetron komen dan je denkt.

 1. Bereid je bloemen voor op het drogen. Dit keer je knip je de hele stengel van de bloem af.
 2. Druk je bloemen tussen een papiertje. Je vouwt het papier doormidden en je legt de bloemen in het papier, met genoeg ruimte ertussen zodat ze elkaar niet raken. Vouw dan het papier dubbel.
 3. Druk het papier tussen een stuk keukenrol. Vouw de keukenrol dan om het papier met de bloemen heen.
 4. Zet een bord wat in de magnetron kan op de bloemen. Het is belangrijk om te zorgen dat het bord goed op de bloemen drukt als ze in de magnetron gaan.
 5. Zet de magnetron aan voor korte perioden. Doe je de magnetron aan voor 10 tot 15 seconden, dan verschroeien de bloemen niet. Het wattgebruik van je magnetron bepaalt ook hoe lang de bloemen moeten drogen.

Geen groene vingers? Met deze bloemen en planten kun je het beste beginnen

Methode 4. Gebruik een bloemenpers of zwaar boek

Met deze tutorial kan je heel leuk je eigen bloemenpers maken. Een zwaar boek is ook voldoende.

 1. Bereid je bloemen voor op het drogen. Je hoeft hierbij niet alle bladeren af te knippen. Dunnere bladen kan je goed persen, omdat die minder snel vervormen.
 2. Leg de blaadjes tussen de pers. Leg de blaadjes op perkament, of ongebleekt papier, met genoeg ruimte ertussen zodat je bloemen kunnen drogen.
 3. Laat de pers zijn werk doen. Sluit de bloemenpers en laat je bloemen ongestoord drogen. Een groot en zwaar boek doet het hierbij ook goed.

Methode 5. Gebruik een droger

Met droger bedoelen we een dehydrator, of droogmachine. Met een ventilator blaast de droger warme lucht langs de bloemen die je wil drogen. De warme lucht zou tussen de 30 en 70 graden moeten zijn.

 1. Bereid je bloemen voor op het drogen. Bij deze stap van deze laatste methode verwijder je alles behalve de koppen van de bloemen.
 2. Verwarm de droger voor. Ergens tussen 35 en 43 graden zou het voldoende moeten zijn. Zorg er wel voor dat het niet té heet is.
 3. Spreid je bloemen uit. Het is belangrijk dat de bloemen ver genoeg uit elkaar liggen dat ze elkaar niet raken.
 4. Laat je bloemen drogen. Om er zeker van te zijn dat je bloemen goed drogen, kan je ze elke 30 minuten even controleren.

Op zoek naar plantjes? Bij deze winkels koop je tweedehands planten

Net zoals met verse bloemen, kan je ook droogbloemen in een vaas op tafel zetten. Het is ook leuk om ze in een lijst op te hangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️