Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 5 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Dít moet het Tiny House van de toekomst worden

Wat ontstond in Amerika en ondertussen een grote hype is, heeft ook in Nederland veel belangstelling gekregen: de Tiny House Movement. Het past heel erg bij de trend van nu, waarbij mensen de behoefte hebben om met minder spullen te leven. Het liefst zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk. Maar wat nou als dat kleine huisje nou ook nog eens comfortabel én levensloopbestendig is?

Tiny House pionier Marjolein Jonker neemt ons mee in haar nieuwe project, waarmee ze laat zien dat een Tiny House ook een volwaardige compacte woning op een permanente locatie kan zijn.

Tiny House Nederland

Marjolein was één van eerste Nederlanders die in een Tiny House ging wonen. Al sinds 2015 was ze bezig met het realiseren van haar eigen mobiele, bio-based en zelfvoorzienend Tiny House, waar ze sinds mei 2016 fulltime in woont. Op weg naar het verwezenlijken van die droom heeft ze Nederland kennis laten maken met de Tiny House Movement en richtte ze de stichting Tiny House Nederland op.

Zo bouw je eigenhandig een Tiny House (deel 1)

Sinds ze ‘tiny’ woont deelt Marjolein haar verhaal in diverse media en schrijft ze over haar ervaringen in het blog Marjolein in het klein. Als ambassadeur van Tiny House Nederland is het haar missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken.

Schetsen Sprout Marjolein door Woonpioniers 1
Bron: Woonpioniers

Wat heb je écht nodig?

De Tiny House Movement kwam in principe voort uit de wil om onafhankelijk te kunnen leven. Mensen gingen zelf een huisje bouwen en probeerden die zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Huis-je ja, want het idee is ook om met zo min mogelijk te leven en eens goed te kijken naar al je bezittingen: wat heb je nou echt nodig om te leven?

https://www.bedrock.nl/tiny-house-bouwen-deel-2/

In Amerika worden de Tiny Houses voornamelijk op een trailer gebouwd zodat je eigenlijk als een nomade kunt leven en je huisje overal kunt plaatsen. Nou is dat laatste in Amerika wat makkelijker dan in ons land, maar toch groeit ook in Nederland de belangstelling voor het wonen in zo’n duurzaam, klein huisje.

Marjolein Jonker - foto door Lopke van de Reijt
Bron: Lopke van de Reijt

Natuur-inclusief en circulair

Nadat Marjolein 5 jaar in een Tiny House op een tijdelijke plek in de buurt van Alkmaar heeft gewoond, is ze momenteel bezig met de bouw van een nieuw Tiny House. Dit keer op een vaste plek, namelijk op een eigen kaveltje in de natuur-inclusieve en circulaire nieuwe woonwijk Olstergaard in Olst-Wijhe.

Hoe leuk: zo ziet een tiny house van de IKEA eruit

Marjolein: “Hij wordt geweldig mooi! En niet alleen heel erg mooi maar ook duurzaam en aantrekkelijk voor een heel breed publiek. Waar veel mensen mijn eerste Tiny House nog vaak een brug te ver vonden, als in: ze vonden het een leuk huisje maar zagen zich er, gek genoeg, vaak zelf niet in wonen, is dat met mijn nieuwe huisje anders.”

Tiny House van de toekomst

Het nieuwe Tiny House van Marjolein is levensloopbestendig en heeft bijvoorbeeld wel aansluiting op water en riolering. Maar verder wordt het huis zelfvoorzienend in energie, gasloos en mega duurzaam. Zo gaat ze het regenwater opvangen en dat weer gebruiken voor het spoelen van het toilet, voor de wasmachine en voor de tuin. Hoe tof?

Dit nieuwe project laat zien dat een Tiny House niet alleen een piepklein huisje op wielen is, maar ook een volwaardige compacte woning op een permanente locatie kan zijn. Met méér comfort, maar tóch milieuvriendelijk. Geschikt voor jong en oud, duurzaam gebouwd en toch comfortabel.

Eenvoudig, betaalbaar en duurzaam wonen

Wil je Marjolein volgen tijdens dit nieuwe avontuur en meer weten over de Tiny House Movement? Check dan haar website, waar ze blog artikelen schrijft over alles wat ze meemaakt, zodat ze mensen kan inspireren om de stap te nemen naar eenvoudig, prettig en betaalbaar wonen met een ecologische voetafdruk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️