Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 14 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Les over een bijzonder besje: de blauwe bes (en waarom je ze dagelijks wilt eten)

Blauwe bessen zijn gezond; tot dusver was je waarschijnlijk al op de hoogte. Maar een blauwe bes is een stuk gezonder dan de meeste andere bessen. Daarom een lesje in deze bijzondere blauwe bes (niet te verwarren met de bosbes overigens) en waarom je er dagelijks het liefst een paar wilt toevoegen aan je dieet.

Blauwe bessen zijn niet alleen reuze gezond om allerlei gezondheidsredenen, ze zijn ook ontzettend smaakvol en fris. Een blauwe bes is net wat groter dan een bosbes, heeft relatief licht vruchtvlees en ze groeien in trosjes.

Blauwe besjes vind je dus niet bossen (bosbessen wel), maar in de supermarkt of je kan ze natuurlijk zelf groeien in je eigen moestuin.

Blauwe bessen: waarom zijn ze zo gezond?

Blauwe bessen worden in veel diëten aangeraden, en dat is niet zonder reden. Blauwe bessen bevatten namelijk een heel scala aan gezondheidsvoordelen:

Blauwe bessen bevatten antioxidanten

Blauwe bessen zijn bommetjes van antioxidanten, zoals vitamine A en C. Antioxidanten zijn stofjes die aanwezig zijn in fruit en groenten en ontzettend gezond zijn voor je lichaam. Ze beschermen je lichaam namelijk tegen vrije radicalen.

Blauwe bessen verbeteren het geheugen

Uit onderzoek blijkt dat blauwe bessen in staat zijn om de hersenfuncties te verbeteren. De bessen hebben namelijk invloed op het gebied in de hersenen waar intelligentie en cognitieve functies worden geregeld.

Uit weer een andere studie blijkt dat je geheugen minder snel achteruit gaat wanneer je elke week zo’n 75 gram blauwe bessen eet. Moet te doen zijn, toch?

Blauwe bessen helpen bij je spierherstel

Na een goede work-out kan je last krijgen van spierpijn. Je hebt je spieren als het ware kapot gemaakt en zijn gaan ontsteken door de vrije radicalen in het spierweefsel. Op zich geen probleem, want daardoor groeien je spieren weer. Maar je spieren zijn dan wel toe aan herstel. En dát is waar blauwe bessen bij kunnen helpen.

Voeg dus wat blauwe bessen toe aan je maaltijd na het sporten of eet een paar losse blauwe bessen zo uit het knuistje.

Ook interessant: Spierpijn na het sporten: is dat nou goed of juist niet?

Blauwe bessen kunnen de bloedruk verlagen

Uit een studie, gepubliceerd in Journal of Gerontology Series A, blijkt dat het dagelijks eten van 200 gram blauwe bessen gedurende een maand, de functie van bloedvaten kan verbeteren. Ook werd de hoge bloeddruk van gezonde mensen lager.

Dat komt door de aanwezige antioxidanten in blauwe bessen. Ze helpen niet alleen tegen een hoge bloeddruk, ook tegen een te hoog cholesterolgehalte en infecties. Antioxidanten kunnen namelijk ontstekingsremmend werken.

De hoge bloeddruk wordt door een blauwe bes ook verlaagd omdat het kalium bevat, wat helpt bij het voorkomen van een hoge bloeddruk.

Blauwe bessen helpen tegen huidveroudering

In blauwe bessen zit de stof anthocyaan. Het is een natuurlijke kleurstof die huidveroudering helpt tegen te gaan en bescherming biedt aan de neuronen in de hersenen.

Door de grote hoeveelheid antioxidanten die in blauwe bessen zit, worden de zuurstofvrije deeltjes in je bloed uitgeschakeld. Dat werkt tegen huidveroudering omdat die deeltjes in staat zijn je cellen en DNA aan te tasten en kunnen zorgen voor veroudering van je lichaam.

Blauwe bessen helpen bij het verteren

Oké blauwe bessen zijn dus bommetjes van antioxidanten, maar ook van vezels. Per 100 gram blauwe bessen geniet je gemiddeld van zo’n 6,6 gram vezels. Vezels zijn heel belangrijk voor je darmen en je spijsvertering.

Inspiratie voor recepten met blauwe bessen nodig? Dit zijn onze favorieten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️