Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 26 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Bedrogen door je partner? Dit is wat dat met je gezondheid doet

Sinds je weet dat je bent bedrogen door je partner functioneer je niet meer zoals het hoort. Je had het niet zien aankomen. En nu ben je boos en ook gewoon ontzettend verdrietig. Heeft hij (of zij) eigenlijk wel een idee wat de hele situatie met je doet?

Oké, iedereen reageert natuurlijk anders op een situatie als deze. Er zullen vast mensen zijn die zich er makkelijk overheen kunnen zetten en met opgeheven hoofd verder gaan. On to the next. Maar het kan ook voelen alsof je hele wereld in elkaar stort. En dat kan zijn sporen achterlaten.

Lees ook: Zo overwin je jaloezie in je relatie

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships blijkt dat mensen die bedrogen worden een hoger risico lopen op geestelijke en lichamelijke problemen. De studie linkt bedrog aan depressie en angst, en toont aan dat bedrog ook kan leiden tot risicovol gedrag.

Obsessief en risicovol gedrag

Volgens de onderzoekers lopen ‘slachtoffers’ van vreemdgangers een grotere kans om naar de fles en/of drugs te grijpen. Ook zou deze groep meer kans hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis (te veel of juist te weinig eten), of een sportobsessie. Tot deze conclusie kwamen ze na 232 studenten te hebben bestudeerd die in de afgelopen 3 maanden waren bedrogen door hun partner.

Must read: Hoe een open relatie wél kan werken volgens een relatietherapeut

De oorzaak heeft volgens de onderzoekers te maken met het zelfbeeld van mensen, dat bij bedrog beschadigd wordt. Maar er is nog iets. “We hebben ook ontdekt dat mensen die zichzelf de schuld geven van een vreemdgaande partner, zoals het gevoel dat het hun fout was of dat ze het hadden kunnen stoppen, meer kans hebben op risico gedrag”, zegt Rosie Shrout – een van de auteurs van de studie – tegen PsyPost.

Geef jezelf dus vooral niet de schuld als je bent bedrogen door je partner!

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️