Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen autisme en hoogsensitiviteit?

Komen emoties, gevoelens en ook de energie van een ander extra heftig binnen bij jou? De kans is aanwezig dat je een hoogsensitief persoon bent, zo’n één op de vijf mensen in Nederland blijkt namelijk een Highly Sensitive Person (HSP). Maar prikkels die intenser binnenkomen bij jou dan bij ander, kunnen ook duiden op (een vorm van) autisme. Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en autisme?

Men denkt dat er over het algemeen één procent van de wereld op het autismespectrum zitten, in Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen autisme.

Hoogsensitief versus autisme

Er zijn dus veel mensen die hoogsensitief zijn én autisme hebben, en dus is het belangrijk dat we erover praten én er meer over weten.

Hoogsensitief

Wanneer je hoogsensitief bent, ben je onwijs empathisch en hebt het speciale talent om de de gevoelens, onzekerheden en behoeften van de ander te voelen. De wetenschap verklaart hoe dit kan: HSP’s hebben actievere spiegelneuronen, waardoor ze beter de emoties van anderen begrijpen.

Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan

HSP’ers verwerken informatie van buitenaf (zoals geluid en licht) diepgaand. Dat is een blessing, maar óók een curse, het kan namelijk vermoeiend zijn. Je hebt immers een groot inlevingsvermogen.

Voor veel HSP’ers is het lastig om een keuze te maken uit angst om de verkeerde te maken, ook negatieve feedback is niet altijd even makkelijk om mee te dealen, omdat een HSP’er gevoeliger is dan de gemiddelde persoon.

Hoogsensitiviteit heeft meerdere kenmerken waarin je je in kunt herkennen.

Autisme

Autisme heeft deels met erfelijkheid te maken en zorgt ervoor dat iemand zich op een andere manier ontwikkelt, dat maakt het een ontwikkelingsstoornis. Met autisme heb je het vaak moeilijker om prikkels te verwerken, er is in mindere mate een filter aanwezig op het brein, waardoor alles een stuk intenser binnenkomt.

Over het algemeen hebben mensen op het autismespectrum moeite met sociale interactie, met het begrijpen van anderen en met flexibiliteit. Daarentegen zijn mensen met autisme ontzettend punctueel en detailgericht en hebben vaak een specifieke interesse in iets.

Autisme bestaat in allerlei gradaties en uit zich bij ieder persoon anders. Overigens wordt het minder goed herkend bij vrouwen, ondermeer omdat ze zich vaak sociaal camoufleren en het gedrag van anderen nadoen.

Het verschil tussen autisme en hoogsensitiviteit

Autisme en hoogsensitiviteit kennen dus zeker overeenkomsten, namelijk dat prikkels van buitenaf een stuk intenser binnenkomen omdat ze minder worden gefilterd door het brein. Dat kan nogal overweldigend zijn.

Daarnaast hebben beiden vaak moeite met veranderingen, kunnen woedeaanvallen krijgen om (ogenschijnlijk) kleine aanleidingen en kan het lastig zijn om sociale contacten aan te gaan. Niet bij iedereen natuurlijk, maar dit zijn over het algemeen veelvoorkomende gelijkenissen.

Informatie wordt anders verwerkt

Het grote verschil ligt vooral in de manier van verwerken van informatie. Bij mensen die hoogsensitief zijn, is de centrale coherentie goed ontwikkeld, terwijl mensen met autisme het moeilijk vinden om details te kunnen verbinden met het grote geheel, schrijft Hoogsensitief.nl.

Daarnaast is de cognitieve empathie sterker aanwezig bij een HSP’er en kunnen zich daardoor goed inleven in een ander, iets wat bij autisme vaak minder het geval is.

Meer weten over autisme? Zoals over de positieve kanten, autisme in relaties en op de werkvloer? Eerder schreven we De grote autisme guide: alles wat je wilt weten. Benieuwd naar meer info over hoogsensitiviteit? Dit is hoe je hersenen echt anders werken als je hoogsensitief bent (en dit is hoe).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️