Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 15 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

De alternatieve geneeswijzen op een rijtje: dit is wat ze allemaal betekenen

Alternatieve geneeswijzen, gebaseerd op een holistische visie, benaderen zorg zonder wetenschappelijk bewijs. Hierbij worden lichaam, geest en ziel als één geheel gezien en wordt aangenomen dat problemen ontstaan door een disbalans tussen body & mind. De oplossing ligt in het herstellen van deze balans.

Deze geneeswijzen kunnen effectief zijn bij diverse problemen, zoals slaapproblemen, hoofdpijn, gewrichtsklachten en stress. Door de focus op het terugvinden van balans, bieden ze een unieke benadering voor het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid.

Alternatieve zorg en reguliere zorg verschillen in wetgeving. Voor allebei de vormen, geldt een andere norm. De alternatieve zorg mag geen schade of aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid veroorzaken, terwijl van de reguliere zorg wordt verwacht dat deze echt ‘goed’ is. Dat stelt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz).

Er zijn veel verschillende alternatieve geneeswijzen en elke zorgaanbieder pakt het op zijn eigen manier aan. Wat bij jou past, ligt aan je persoonlijkheid en wat je zelf prettig vindt. Het kan lonen om te kijken naar de mogelijkheden en wat voor jou behulpzaam kan zijn.

Om je wegwijs te maken in de vele mogelijkheden die je hebt, staan hieronder een aantal alternatieve geneesmethodes.

Voetreflexologie

Voetreflexologie gaat door middel van drukpunten pijnklachten tegen. De reflexzones op je voet worden hierbij op een speciale manier gemasseerd. Deze geneeswijze gaat uit van de zelfgenezende kracht van het lichaam.

Deze vorm kan bij veel klachten helpen, bijvoorbeeld bij slaapproblemen of stress.

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze. Dunne naalden worden hierbij op specifieke punten van het lichaam geplaatst. Dit stimuleert genezing en verzacht pijn. Het zorgt ervoor dat de energie weer door kan stromen zonder blokkades.

Acupunctuur kan veel verschillende fysieke klachten tegengaan, zoals hoofdpijn, kniepijn of buikpijn.

Homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die gebruik maakt van sterk verdunde stoffen om het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen te stimuleren. De middelen kunnen onder andere gemaakt zijn uit planten, mineralen en dieren.

Het stimuleren van het zelfherstellend vermogen, kan kleine ongemakken of lichte verwondingen verhelpen, maar ook bijvoorbeeld blessures. Het helpt bij acute ziekten, zoals de griep, en bij chronische aandoeningen, zoals allergiën of psychische klachten.

Natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde gaat ook uit van de zelfgenezende kracht van het lichaam. Om de blokkades in je lichaam te laten verdwijnen, focust deze geneeswijze zich op voedings- en lifestyle-adviezen en verschillende therapieën, zoals fytotherapie.

De geneeswijze is er voor veel verschillende klachten, bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, hoofdpijn of vermoeidheid.

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde maakt over het algemeen alleen gebruik van middelen die bekend zijn voor het lichaam, daarom worden bijvoorbeeld E-nummers afgeraden. Bij deze geneeswijze is het gebruikelijk om heel hoge doseringen vitaminen en mineralen als advies te krijgen om in te nemen.

Op verschillende gebieden kan deze geneeskunde iets voor je betekenen, bijvoorbeeld bij migraine, hoge bloeddruk en reumatische klachten.

Ayurveda

Ayurveda is een traditionele leefwijze die uit India komt. Onder andere yoga, meditatie, voeding en ademhaling komen aan bod bij deze geneeskunde.

De klachten waarbij Ayurveda kan helpen, zijn heel divers. Denk bijvoorbeeld aan darmproblemen en menstruatieklachten.

Osteopathie

Osteopathie maakt gebruik van een handelswijze waarbij alleen de handen gebruikt worden om de persoon te genezen. Het kan zowel lichamelijke als psychische klachten verlichten of wegnemen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan nekpijn, hoofdpijn of concentratieproblemen.

Haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie die je helpt om meer grip te krijgen op jouw gevoel en gevoelens. Met behulp van gesprekken, oefeningen en aanrakingen, leer je de signalen die je lichaam afgeeft kennen en leer je hoe je daarmee om moet gaan.

Door meer bewust te zijn van je gevoel, kan haptotherapie helpen bij lichamelijke en mentale klachten. Denk bijvoorbeeld aan stress en angst.

Kinesiologie

Kinesiologie betekent ‘bewegingsleer’ en maakt gebruik van spiertesten om de balans in het lichaam te onderzoeken en weer in evenwicht te krijgen.

Kinesiologie kan bij veel verschillende klachten helpen, bijvoorbeeld bij stress, huidklachten en bepaalde lichamelijke klachten.

Manuele geneeskunde

Manuele geneeskunde helpt je om meer bewegingsvrijheid te hebben. Het verbetert je houding en vermindert pijn. Deze geneeswijze helpt bij rugklachten en spier- en gewrichtsklachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️