Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Stemmen op een vrouw? Op deze manier heeft jouw stem de meeste impact

De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november 2023 komen in zicht en een ding is zeker: we hebben meer vrouwen in de politiek nodig. Ik stem al jaren op een vrouw en meestal kies ik dan voor de eerste vrouw op de lijst. Nu blijkt dit niet de meest handige zet te zijn.

Hoe dat komt? Deze vrouwen hebben, juist omdat ze bovenaan de lijst staan, een grotere kans om gekozen te worden. Het is dus wijzer om op een vrouw te stemmen die jouw stem veel harder nodig heeft. Op deze manier draag je echt bij aan een inclusievere politiek!

Om jouw stem impact te laten hebben, is er wat voorwerk nodig. Er zijn diverse stemwijzers die je daarbij kunnen helpen.

Strategisch stemmen op een vrouw

Jouw tijd is kostbaar, dus je zit niet te wachten op lange teksten met politieke standpunten. Toch wil je zeker weten dat je stemt op een partij die jouw belangen behartigt.

Vind jij gelijkheid en duurzaamheid belangrijk? Dan is een stemwijzer de manier om uit te vogelen welke partij bij jou past. De meest bekende is Stemwijzer waar je aan de hand van stellingen bij een passende partij uitkomt. Ook kieskompas biedt een soortgelijke manier om je te oriënteren.

Dan heb je ook veel aan de Stemgids van De Correspondent. Deze gids helpt je op negen belangrijke thema’s door de programma’s van de politieke partijen heen en geeft je daar context bij. Journalisten hebben al het voorwerk en onderzoek gedaan om jou overzichtelijk uit te leggen waar de programma’s van de partijen nou écht om draaien.

Stem niet direct op de eerste vrouw

En daar komt het ding wat wij niet wisten: het is niet beter om op de eerste vrouw van de lijst te stemmen. Als je meer vrouwen in de politiek wil zien, dan kun je beter op de vijfde en zesde vrouw stemmen. Deze namen hebben jouw stem het hardste nodig.

Om goed te kiezen, doe je eerst onderzoek naar welke partij het beste bij je past. Vervolgens kun je op de website Stemopeenvrouw heel handig alle vrouwen in een overzicht zien.

Stem wIJS

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is ‘Stem wIJS’ in het leven geroepen om kiezers wegwijs te maken in het debat rond het thema asiel en migratie. Als jij het belang van vluchtelingen belangrijk vindt, is dit goed om even te kijken. De nadruk ligt op het bestrijden van verkeerde informatie over onder andere werk- en woonvoorzieningen voor mensen die asiel zoeken.

De serie is voortgekomen uit een samenwerking met OneWorld, een magazine met focus op journalistiek voor rechtvaardigheid, en Here To Support, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen die in de knel zitten.

Nog een misvatting

Een blanco stem is eigenlijk geen stem. Want het is niet zo dat jouw stem in dit geval automatisch naar de winnende partij gaat. En je stem verloren laten gaan is eeuwig zonde want jouw mening telt!

Zó wakker je de mini-activist in jezelf aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️