Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 16 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als vrouw je libido verhogen is geen slecht plan en dit is waarom

Libido is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin iemand zin heeft als seks. Als vrouw kun je een hoog of laag libido hebben en dit kan wisselen per periode. Zelfs in een maand tijd kan het zijn dat je op sommige dagen meer zin hebt dan op andere dagen.

Tijdens de menstruatie denk je waarschijnlijk ‘bleh’ terwijl het rondom de eisprong kriebelt om van bil te gaan. Als je (bijna) nooit zin hebt in seks, spreekt men van een laag libido. Daar kun je oké mee zijn, maar het kan je ook dwarszitten.

Want als je lange tijd met niemand tussen de lakens duikt, beïnvloedt dat je stressniveau en humeur. En hoe minder seks je hebt, hoe lager je libido wordt. Dit heeft niet alleen mentale, maar ook fysieke gevolgen.

Gevolgen laag libido

Seks een een fijne manier van verbinding, het brengt genot en intimiteit in je leven. Wanneer je een laag libido hebt, zit je waarschijnlijk helemaal niet op een beurt te wachten. Toch is het hebben van een goed libido een signaal dat je gezond bent. Mentaal en fysiek. Als je een laag libido hebt, kan er zelfs vanalles gebeuren down there. Je zou het niet zeggen, maar de kans op ontstekingen wordt groter omdat de vaginawand dunner wordt.

Weinig tot geen seks hebben, zorgt er ook voor dat je minder snel vochtig wordt. Daardoor is de kans dat je pijn ervaart tijdens een vrijpartij weer groter. Als je al een tijdje ‘droog staat’ heeft dat in de letterlijke betekenis van het woord gevolgen.

Oorzaak

Uiteraard is het nooit de bedoeling dat je tegen je zin in sekst.. Seksen is iets om van te genieten, als dat niet lukt, dan is dat heel vervelend. Toch hoef je je hier niet bij neer te leggen. Een laag libido heeft vaak een oorzaak en als je weet waar het aan ligt, dan kun je er iets tegen doen.

Veel voorkomende oorzaken van een lager libido zijn: een hormonale disbalans (oestrogeendominantie, laag oxytocinegehalte of weinig testosteron), stress, te weinig eten, laaggradige ontstekingen, anticonceptiepil, depressieve gevoelens, overgewicht, medicijnen, laag zelfvertrouwen of bepaalde medische aandoeningen.

Als vrouw je libido verhogen

Of je nu een relatie hebt of single bent, er zijn genoeg manieren om je libido op te krikken.

Als eerste is masturberen een laagdrempelige en effectieve manier om als vrouw je libido te verhogen. Hierdoor worden de seksuele zintuigen geprikkeld. Om te masturberen, is het handig om in de mood te zijn.

Daarvoor wil je ontspannen. Een massage, meditatie of yoga dragen hieraan bij. Natuurlijk niet tijdens het masturberen, maar over het algeheel zit je lekkerder in je vel en dat helpt.

Probeer een manier te vinden waardoor je opgewonden raakt. Luister bijvoorbeeld naar sexy verhalen, kijk een pornofilm of hul jezelf in een kanten niemendalletje. Ben je droog down there? Er zijn genoeg glijmiddelen op de markt om de boel een beetje te smeren.

Gebeurt er lichamelijk gezien niet zoveel? Dan zou je naar je levensstijl kunnen kijken. Voldoende beweging (stimuleert de aanmaak van endorfines), een gezond en gevarieerd voedingspatroon, niet roken, minderen met alcohol en een andere vorm van anticonceptie overwegen zijn zaken die je eens zou kunnen proberen. Baat het allemaal niet? Dan zou je met de huisarts een gesprek aan kunnen gaan.

Je kan elke libido-stimulerende tip opvolgen, maar als de oorzaak van je lage libido een probleem is met je partner, dan zullen jullie er samen uit moeten komen. Praat over jullie behoeften en verlangens.

Sekstips: Edging verhoogt je seksuele gevoeligheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️