Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Waar is voetreflexologie goed voor?

Dat we door middel van drukpunten pijnklachten kunnen tegengaan, is bekend. Op onze voeten bevinden zich reflexzones en die hebben op heel ons lichaam (en mentale welzijn) effect. Wat houdt voetreflexologie in en bij welke klachten helpt het?

Voetreflexologie, ook wel reflexzonetherapie, is een vorm van reflexologie. Reflexologie, een Oosterse geneeswijze, bestaat in principe al eeuwenlang en tot de dag van vandaag behandelen we nog steeds mensen door middel van drukpunten.

In dit artikelen duiken we in op de reflexzones op onze voeten en bekijken we wat die voor ons lichaam kunnen betekenen.

Voetreflexologie: wat houdt het in?

Op je voeten, handen en gezicht heb je reflexzones zitten. Deze gebieden staan in verbinding met alle delen van je lichaam, zoals je organen, botten en zenuwen.

Bij voetreflexologie worden de reflexzones op je voet op een speciale manier gemasseerd, waardoor pijnklachten verholpen kunnen worden. De focus hierbij ligt op de zelfgenezende kracht van het lichaam.

De massage zorgt ervoor dat blokkades in de energiestroming verdwijnen en het stimuleert de doorbloeding in het lichaam.

Alternatieve geneeswijze

Voetreflexologie is een alternatieve behandelmethode. Het werkt holistisch, dat houdt in dat het lichaam en geest van de mens als één geheel gezien wordt. Het natuurlijke evenwicht van lichaam en geest, wordt hersteld door het zelfgenezende vermogen te stimuleren.

Wat kan voetreflexologie verhelpen?

Voor mensen die een betere balans willen tussen ontspanning en inspanning, kan reflexzonetherapie zeker helpen. Veel verschillende klachten ontstaan door stress. Soms is het niet meteen duidelijk, maar kan stress nog steeds een onderliggende oorzaak zijn.

Op veel verschillende gebieden effect

Voetreflexologie kan helpen bij fysieke klachten, zoals hoofd- en nekpijn, maar ook buikpijn. Als je last hebt van je schouders of rug, kan voetreflexzonetherapie je ook helpen.

Naast fysieke klachten, is deze therapie ook goed bij het verhelpen van stress. Als je continu het gevoel hebt dat je ‘aan’ staat en je gespannen voelt, kan deze reflexologie er voor zorgen dat je je weer meer ontspant. Het gaat vermoeidheid tegen en kan zelfs helpen bij slaapstoornissen. Ook draagt het bij aan een betere ademhaling.

Verder kan het helpen bij hormonale klachten, maag- en darmklachten, huidproblemen en het vasthouden van vocht.

Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft, is per persoon en per klacht verschillend. De ene persoon heeft genoeg aan vijf behandelingen en voor de andere persoon zijn meerdere sessies effectiever.

De therapie kan helaas geen ziektes voorkomen of genezen. Voor mensen die ziek zijn, kunnen de behandelingen wel heel fijn zijn om een beetje te ontspannen.

Nog meer opties om klachten tegen te gaan

Reflexologie is dus geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar het kan wel een mooie aanvulling zijn.

Wat ook kan helpen om klachten tegen te gaan en er voor te zorgen dat je lekker in je vel zit, is om bijvoorbeeld te kijken naar je lifestyle. Denk bijvoorbeeld aan een vaste morning-routine met een meditatie.

Daarnaast zijn er ook nog veel andere alternatieve geneeswijzen. Het kan helpen om research te doen naar deze therapieën en zo te ontdekken wat het beste bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie of keniosologie.

De fascinerende werking van cranio sacraal therapie, helpt het ons helen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️