Leonie Collombon
Leonie Collombon Persoonlijke verhalen 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Na een burn-out nam Anath afscheid van haar baan én haar huwelijk

Jarenlang werkte Anath Lievendag ruim tachtig uur per week in de advocatuur, tot een coach haar liet inzien dat het leven meer is dan werken, werken, werken. Na dit inzicht volgde een burn-out en besloot ze om een sabbatical te nemen. Het gevolg was een compleet ander leven.

Voor Anath was haar burn-out het begin van een nieuw leven. Ze zegde niet alleen haar baan op, maar stapte ook uit haar huwelijk en reisde voor het eerst de wereld over. Nu, zo’n vijftien jaar later, leeft ze een leven dat veel meer bij haar past.

Na haar burn-out gooide Anath het roer om

“Ik werkte in de advocatuur en daar was heel hard werken normaal. Iedereen had een van negen-tot-altijd baan. Daardoor paste ik me aan en deed ik eraan mee. Tot twee uur ‘s nachts werken kwam regelmatig voor, maar omdat iedereen het deed, keek ik daar niet meer gek van op.

Pas toen mijn werkgever me naar een coach stuurde, besefte ik dat het ook anders kon. Als je er zelf middenin zit, zie je door de bomen het bos niet meer. Door het traject met een coach aan te gaan, gooide ik het roer om.

Ik was op dat moment ruim twee jaar getrouwd met iemand die eigenlijk niet goed bij me paste en ook de negen-tot-altijd baan was niet aan mij besteed. Ik belandde in een burn-out en stapte uit mijn huwelijk.

Minder werken

Toen ik na die burn-out weer ging werken, werd ik tijdelijk uitgezonden naar een ander advocatenkantoor. Daar werkte iedereen vier dagen van negen uur, waardoor er een betere privé-werk balans ontstond. Eenmaal terug bij het oude kantoor, wilde ik dit volhouden

Iedereen om mij heen werkte echter nog steeds tot in de late uurtjes door en ik kreeg regelmatig scheve blikken of vervelende opmerkingen over me heen.

Ik kwam door stress weer een paar maanden thuis te zitten. Uiteindelijk nam ik ontslag en ging ik na mijn tweede burn-out een andere sector in: het bedrijfsleven.

Daar heb ik leuke jaren gehad en hoewel ik minder werkte, bleef er iets ontbreken. Ik was nieuwsgierig naar een ander leven en nam een sabbatical.

Naar het buitenland

Eenmaal mijn baan en huis opgezegd, vertrok ik naar het buitenland. In eerste instantie was Bali de bestemming, maar later ging ik vrijwilligerswerk in Israël doen. Op die plek lag mijn hart; ik woon er nu dan ook nog steeds.

Inmiddels heb ik hier een partner en zoon, met wie ik ook veel gereisd heb, maar het belangrijkste is dat ik niet meer zoveel werk als vroeger -en dat mijn werk me meer zingeving biedt.

Als coach begeleid ik, zowel digitaal als face to face, anderen die op zoek zijn naar een ander leven. Net zoals mijn coach mij zoveel jaar geleden heeft geholpen.

Als ik nu terugkijk op mijn oude leven, zie ik dat ik zoekende was. Ik wilde leven volgens de verwachtingen en diezelfde verwachtingen altijd overtreffen. Ik was mijn eigen wensen en visie uit het oog verloren. Dankzij professionele hulp leef ik nu een leven dat veel beter bij me past.”

Onderzoek laat een aanzienlijke stijging van burn-outklachten onder jonge vrouwen zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️