Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 17 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is reïncarnatie? Alles wat je wilt weten over leven na de dood

Reïncarnatie, ofwel leven na de dood of wedergeboorte. Je hebt er vast weleens van gehoord, gelooft er heilig in óf juist helemaal niet. We duiken in de wereld van reïncarnatie.

Wat is reïncarnatie? Hoe lang duurt het om te reïncarneren? En hoe kun je vorige levens herinneren? Welkom in de wondere wereld van reïncarnatie.

Wat is reïncarnatie?

Reïncarnatie is het geloof (of eigenlijk de overtuiging) dat een ziel na de dood opnieuw wordt geboren.

Wie er gelooft er in reïncarnatie?

Het is een concept dat voortkomt uit het hindoeïsme (Hindoes geloven dat de ziel eindeloos reïncarneert tot verlichting is bereikt) en boeddhisme (boeddhisten geloven wél dat de ziel ooit vergaat) en dat karma juist reïncarneert (daar zo meer over).

Maar ook oude Griekse filosofen als Plato, Socrates en Pythagoras geloofden in leven na de dood. Reïncarnatie komt in verschillende culturen en tradities voor.

Meerdere levens

Deze leren geloven dus niet dat het leven stopt na de dood, iets wat in het Westen vaak wél wordt geloofd. Nee, er zouden meerdere levens zijn. Na de dood zou je kunnen ‘reïncarneren’ en kunnen terugkeren naar de aarde.

Reïncarnatie betekent dus dat je steeds opnieuw geboren kunt worden en dat je meerdere levens hebt.

Karma

Je kunt dan reïncarneren in een menselijk lichaam, maar ook in een dierlijk lichaam. Waar dat vanaf hangt? Inderdaad: jouw karma uit het vorige leven.

Kort gezegd: ben jij een goed mens geweest, dan zou je terugkomen als mens. Was dat niet het geval, dan zou je terugkeren als dier. Ofwel, hoe meer goede daden jij hebt verricht, hoe beter je terugkeert in een volgend leven, aldus het boeddhisme.

Hoe lang duurt het om te reïncarneren?

Hoewel reïncarnatie niet helemaal te bewijzen valt en het vooral een overtuiging is, zijn er verschillende theorieën over hoe lang reïncarnatie duurt.

In de meeste spirituele culturen gelooft men dat de ziel een tijd zweeft zonder lichaam voordat het terugkeert. Als een soort pauze van het leven op aarde.

Ook zijn er tradities die geloven dat je meteen reïncarneert of dat het zo’n zeven jaar duurt of soms wel tachtig jaar voordat je kunt reïncarneren.

Onderzoek naar reïncarnatie

Wie denkt dat het concept van leven na de dood één groot zweverig verzinsel is, kan het weleens mis hebben. Er is namelijk allerlei onderzoek gedaan naar het concept van reïncarnatie.

Professor en onderzoeker Ian Stevenson, verbonden aan de Universiteit van Virginia, deed veertig (!) jaar onderzoek naar reïncarnatie. Hij reisde daarvoor de wereld rond, interviewde verschillende mensen over de hele wereld en schreef er uiteindelijk meerdere boeken over.

Herinneringen uit een vorig leven

Eén van de thema’s daarbinnen was herinneringen uit vorige levens. Stevenson ondervroeg drieduizend kinderen die zogeheten ‘spontane herinneringen’ uit een vorig leven hadden. Zij deelden herinneren zodra ze konden praten. Het ging over onderwerpen als waar ze woonden, welk werk ze deden, specifieke familieleden en zeiden dingen als ‘toen ik nog groot was…’.

Nadat de kinderen zeven jaar werden, werden die herinneringen steeds minder. De onderzoeker ontdekte dat één op de vijftig kinderen herinneren uit een vorig leven heeft.

Hoe kan ik mijn vorig leven herinneren?

Zoals gezegd bestaan de meeste herinneren van een vorig leven in de jonge jaren van een kind. Staan ouders open voor de verhalen uit een vorig leven van een kind, dan is de kans aanwezig dat de herinneringen blijven.

Staan de ouders er niet voor open, dan kan het zijn dat het kind zich ervoor afsluit en de herinneringen verdwijnen.

Verder kun je flashbacks ervaren of herinneringen uit een vorig leven waarnemen tijdens een speciale hypnose of meditatie. Sommige mensen hebben ze al van jongs af aan en krijgen deze herinneringen spontaan. Bovendien zijn er heuse therapieën die helpen een vorig leven te herinneren!

De spirituele betekenis van 2222 of 22:22

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️