Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 7 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

De fascinerende werking van cranio sacraal therapie, helpt het ons helen?

Healing vergt soms niet meer dan luisteren naar het lichaam. Dit is heel simpel gezegd wat cranio sacraal therapie doet, het is een oude methode waarbij je het zelfgenezend vermogen van het lichaam kunt ondersteunen voor meer balans tussen lichaam en geest. Het cranio sacraal systeem omvat het centrale zenuwstelsel, wat bestaat uit hersenen en ruggenmerg, maar het gaat ook over het weefsel (fascie).

Tijdens cranio sacraal therapie houd je je bezig met lichaamswerk. Het is een manier om fysieke en emotionele blokkades te verwijderen door naar je lichaam te luisteren. Dat doen we eigenlijk bijna nooit. Behalve als we pijn voelen.

Denk maar aan momenten dat je te krappe schoenen droeg, op zo’n moment verlos je jezelf van deze krengen en wrijf je over je zere voeten. Of als je een pijnlijke onderrug hebt, dan is de kans groot dat je wat vaker met je hand over de zere plek wrijft.

Lichaamsweefsel wil gehoord worden

Een cranio sacraal therapeut ziet het lichaam en geest als één geheel met weefsel (fascie) als verbindende factor. Wanneer het weefsel soepel is en meebeweegt, functioneert het lichaam optimaal. Heel vaak komt het weefsel vast te zitten door externe factoren, denk aan opgekropte emoties, trauma’s, (veel) sporten, een operatie of een ongeluk. Wanneer het weefsel vastzit, vermindert dit het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Tijdens cranio sacraal therapie, luistert de therapeut naar jouw lichaam. Dit gebeurt aan de hand van technieken waarbij het geheugen van jouw lichaamscellen centraal staat. Door bepaalde bewegingen te volgen, wordt jouw lichaamsweefsel aangemoedigd om zo vrij mogelijk te bewegen en daardoor kan alles weer stromen.

Het is een manier om het lichaam vrij te maken van trauma’s en het centrale zenuwstelsel te ontprikkelen.

Minder spanning in het lichaam

De therapie is ervoor bedoeld om spanning uit het lichaam weg te nemen. Tijdens een behandeling maakt de therapeut contact met jouw weefsel, waardoor je zelf ook beter aanvoelt waar spanningen en blokkades zitten.

Wanneer je luistert naar wat je weefsel te vertellen heeft, leer je de betekenis van spanningen en daarbij horende klachten. Hierdoor kom je in contact met jezelf en dit kan emoties met zich meebrengen en losmaken. Want wanneer je deze emoties toelaat en verwerkt, ervaar je ontspanning.

Waar komt cranio sacraal therapie vandaan?

De techniek bestaat al sinds 1971 toen dr. John Upledger, osteopaat, ontdekte dat hij kon ‘luisteren met zijn handen’. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar weefsel (fascie) en de manier waarop het verschillende klachten beïnvloedt. Hiermee verwierf hij internationale faam.

Waarom zou je cranio sacraal therapie willen ondergaan?

Veel klachten en ongemakken hebben een enorme impact op je levenskwaliteit, maar worden niet altijd serieus genomen. Mensen lopen vaak jarenlang met rug-, schouder- en nekklachten rond, of hebben onverklaarbare hoofdpijn, last van vermoeidheid en chronische pijn.

Er zijn altijd meerde manieren om klachten aan te pakken, cranio sacraal therapie is daar een van! Het zou zelfs angsten, stress en depressies verminderen.

Zin of onzin?

Of cranio sacraal therapie écht werkt is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn wel degelijk veel onderzoeken, maar deze worden door anderen weer ontkracht. Het is dus een welles/nietes-verhaal. Al zijn er wel veel succesverhalen van mensen die de behandeling hebben ondergaan.

Een ding is zeker: cranio sacraal therapie is rustgevend en ontspannend. Daar heeft iedereen baat bij. Het zou je zo’n tachtig euro kosten en wordt soms vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Het kost je dus net zoveel als een reguliere massage, maar er wordt gewerkt met specifieke technieken die het weefsel weer soepel maken.

Een Chinese massage: wat is het precies en wat heb je eraan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️