Middelvinger opsteken in de auto? Waarom we agressief worden in het verkeer
Waar ik doorgaans lief en aardig probeer te zijn voor de medemens, regelmatig de beste van mezelf probeer te zijn en wéét dat je met agressie nergens komt, lukt het me toch niet altijd me te gedragen in het verkeer. Als een aso ineens voor me schiet op de snelweg, voorrang neemt of ineens gaat bumperkleven bijvoorbeeld. Binnensmonds schelden of zelfs de middelvinger komt weleens te voorschijn (terwijl ik in een oud-hippie busje rijd… te gênant). Waarom worden we zo agressief in het verkeer?
Soms lijkt het alsof de mens in het verkeer op de één of andere manier in een soort monster kan veranderen. Van het ene op het andere moment.
Hoe vaak lees je wel niet dat mensen met elkaar op de vuist gaan door een verkeersruzie? Om zóiets onbenulligs. Waarom veranderen nette burgers in de auto in agressieve wezens?
Verkeersdeskundige Gerard Tertoolen denkt het antwoord te hebben.
Waar komt de agressief vandaan in het verkeer?
De Nederlandse verkeersdeskundige Tertoolen vertelt hierover aan RTL Nieuws: “We identificeren ons met de auto en worden ‘één met de auto’ als we erin zitten. Een auto heeft meer kracht dan we als mens ooit zouden kunnen hebben. Daarom hebben we het gevoel dat we meer kunnen en voelen we ons machtig en krachtig.”
“We denken dat agressie in het verkeer zonder gevolgen is en hebben een gevoel van anonimiteit. Als iemand reageert op onze agressie en langzamer gaat rijden, dan wordt het direct bedreigend. We denken dan ‘o jee, wat heb ik nu gedaan’.”
Lees ook: Black Friday psychologie: waarom mensen agressief en crazy worden op deze dag
Aha. We hebben dus een soort gevoel van ‘dat we de auto zijn’. Zo van: ik zit veilig in de auto dus mij kan niks gebeuren. Best grappig eigelijk. Tót je ‘de verkeerde’ tegenkomt die jouw gescheld niet pikt en uitstapt. Dat soort verkeersruzies ziet Tertoolen maar al te vaak.
Waarom reageren we zo heftig?
Nu weet ik van mezelf dat ik redelijk ongeduldig ben en soms een kort lontje kan hebben, maar hoe zit dat met de rest? We worden namelijk allemaal een tikkeltje meer ongeduldig als we deelnemen aan het verkeer. Hoe zit dat?
“In het verkeer worden boosheid en het gevoel van onrechtvaardigheid uitvergroot. We ervaren het meteen als een persoonlijke aanval. Als iemand toetert als je niet snel genoeg optrekt, gebaart of te dichtbij komt, voelen we ons persoonlijk beledigd. Je kunt nog beter tegen iemand zeggen dat ‘ie niet slim is of een lelijke vrouw heeft dan dat hij niet kan rijden,” verklaart Tertoolen aan de nieuwszender.
Ook interessant: Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wil werken aan z’n zelfvertrouwen)
Het lijkt dus te zijn verklaren waarom we zo snel op onze teentjes zijn getrapt in het verkeer. Maar fijn en veilig is het alles behalve. Door je op te winden, ben je geen veilige deelnemer aan het verkeer, lok je misschien wel onbedoeld een verkeersruzie uit, wind je je op voor niks en dat zorgt voor stress.
En nu weten we inmiddels allemaal wel dat stress hartstikke ongezond is. Dus: hoe zorgen we dat we netjes en kalm blijven in het verkeer? Oók als anderen zich niet gedragen.
Tips tegen agressie
Dat is een lastige, stelt Tertoolen. Het is namelijk een gevoel dat diepgeworteld zit en ervoor zorgt dat we binnen no time terug gaan naar een primitief mens. Op zo’n moment is het lastig om rationeel te handen.
Toch blijkt dit écht de beste optie: wind je je op in de auto? Verman je en tel tot 10. Wedden dat de woede na een paar seconden weer gezakt is, zélfs als je op dat moment van binnen kookt?
Reflectie
Probeer ook na te denken wat het over de ander zegt dat ‘ie zo boos en agressief reageert. Sta je voor je gevoel boven een ander, dan voel je je ook minder snel aangevallen.
Valt een ander je toch lastig? Probeer er dan toch boven te blijven staan en geef zo nodig je eigen fout toe.
Meer tips tegen ruzie
- Vaak ruzie met je lief? Dit is waarom koppels ruzie maken, volgens Esther Perel
- Lees dit zodat je geen gillende ruzie hebt tijdens de feestdagen
- Money talks! Zo voorkom je ruzie over geld in je relatie