Josephine Kay
Josephine Kay Mind 3 dec 2019

Lees dit zodat je geen gillende ruzie hebt tijdens de feestdagen

Met je hele familie – of nog heftiger, je schoonfamilie – om de tafel zitten met kerst kan best pittig zijn. Ten eerste zie je mensen die je misschien niet zo vaak spreekt. Ten tweede worden de gesprekken soms een beetje verhit als er alcohol in het spel zit, en ‘wat heb jij dit jaar bereikt’ in de lucht hangt. We delen daarom wat handige tips zodat je deze feestdagen weer ongeschonden doorkomt.

1. Bepaal je intentie

Als je van tevoren bepaalt hoe je de feestdagen ingaat, kun je jezelf hier elke keer weer aan herinneren. Zet dus een duidelijke intentie, als ‘ik zal niet oordelen en met een open mind naar de meningen van mijn familie luisteren’, of ‘ik zal niet proberen mijn eigen visie door te drukken.’

Want, dat is JOUW visie, en dat kun je bij jezelf houden zodat je geen knallende ruzie over bijvoorbeeld zwarte piet tijdens het kerstdiner krijgt. Dat bewaar je desnoods voor een ander moment.

2. Wees voorbereid

Als je je opeens in een groep bevindt met mensen uit je jeugd, kan het zijn dat jullie weer in oude rollen gaan vervallen. Als je de jongste thuis bent ga je misschien alleen maar grappen tappen, of als je de oudste bent heb je misschien de neiging om de leiding te nemen.

Probeer hiervoor te waken, omdat het veel (oude) irritaties weer kan aanwakkeren. Wees hier dus op voorbereid zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook: Een pleidooi voor ruziemaken: gooi het er maar uit

3. Zie het als een groeimoment

Als je in een verhitte discussie terecht komt met je oom, kun je ook dit als een kans aangrijpen om te groeien in zelfbeheersing. Pak het moment aan als test, hoe ga je om met irritaties, hoe reageer je erop en lukt het je om rustig naar diegene te luisteren zonder te oordelen.

4. Ben aanwezig

Als je tussen de drukte van je nichtjes en neefjes kun je soms even helemaal outzonen. Dat kan tot irritaties leiden als je moeder ziet dat je ergens anders met je gedachten zit en niet echt luistert.

Probeer zo goed als mogelijk in het hier en nu te zijn tijdens de feestdagen. Doe dus niet je oordoppen in, ga je niet afzonderen op je kamer en probeer zoveel mogelijk mee te doen. Dat wordt gewaardeerd en zorgt voor minder irritaties.

Ook interessant: Driving home for christmas? 4 minimeditaties voor onderweg

5. Houd je in

Probeer je in te houden als je voelt dat je ruzie gaat maken. Wees de volwassene in de situatie en laat je niet verleiden om toch in een discussie terecht te komen. Maar houd je ook in met het delen van je wijsheden en adviezen als je stiekem diep vanbinnen weet dat het niet gewaardeerd wordt. Opmerkingen als ‘ja, maar mam, in Amsterdam doen we het allang zo, eigenlijk is jouw gedrag super ouderwets’ komen erg uit de hoogte over en kun je beter even voor je houden.

Last but not least, probeer er ook gewoon van te genieten. De kerst is een moment om samen met je geliefden te zijn en dankbaar te zijn voor wat je allemaal hebt.

Meer over de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Lees dit zodat je geen gillende ruzie hebt tijdens de feestdagen
Sluiten