Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 11 mrt 2018

Money talks! Zo voorkom je ruzie over geld in je relatie

Vraag willekeurige koppels waar ze weleens ruzie over maken en je zult merken dat geld een veelgenoemd issue is. Hoe zorg je er nou voor dat geld je relatie niet onder druk zet? Met deze tips blijf je op het juiste spoor.

Maak geld een bespreekbaar topic

Zeven op de tien koppels rapporteren dat geld spanning veroorzaakt in hun relatie, schrijft Terri Orbuch – onderzoeker aan de Universiteit van Michigan – op Psychology Today. Het is misschien ook de reden waarom veel koppels het onderwerp compleet vermijden. En daar gaat het mis. Geld is juist een onderwerp waarover je moet praten binnen een relatie. Niet pas wanneer er financiële problemen zijn (en het dus eigenlijk te laat is), maar daarvoor al. Wanneer je het onderwerp op tafel moet gooien? Orbuch raadt aan om hier meteen aan het begin van een relatie mee te starten.

Plan tijd in om te praten over geld

Een veelvoorkomend probleem in relaties is dus dat partners pas praten over geld wanneer er een probleem is. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Ga iedere maand even kort zitten, en praat over de financiën. Door een reguliere meeting op de agenda te zetten normaliseer je de gesprekken over geld. Voer een rustig, ontspannen gesprek. Bespreek verschillende scenario’s over geld en vertel hoe ieder van jullie het scenario zou aanpassen of oplossen. Wat zijn bijvoorbeeld de voors en tegens van een gezamenlijke rekening? En wat zou je doen als je in de schulden komt?

Zorg ervoor dat het gesprek echt over geld gaat

Vaak heeft onenigheid over geld weinig te maken met geld zelf. Waar het dan wel mee te maken heeft? Met problemen als controle, veiligheid, gevoel van eigenwaarde en liefde bijvoorbeeld. Omdat geld een tastbaar onderdeel is van een relatie, is het makkelijk om er emotionele problemen op te projecteren. Maar dat zijn hele andere issues toch? Als je geldzaken met je partner wil bespreken, zorg er dan voor dat er in de kern geen groter probleem is. Voer een gestructureerd gesprek en focus je op het onderwerp.

Probeer je partners perspectief te begrijpen

We hebben allemaal onze eigen ideeën over hoe onze financiële toekomst eruit zou moeten komen te zien. Maar je moet ook erkennen dat de ideeën van je partner anders kunnen zijn. Volgens Jon en Beverly Meyerson – auteurs van Power Snuggles: Your Path to Vibrant and Lasting Love – hebben we onze gedachtes over geld waarschijnlijk overgenomen van onze ouders. Praat met je partner over de boodschappen die je hebt ontvangen van je ouders over geld. Het zal jullie helpen begrijpen hoe de ander denkt en je zult waarschijnlijk beter in staat zijn elkaars standpunten te begrijpen.

Wees eerlijk en transparant

Een cruciaal punt als je ruzie over geld wil voorkomen is dat je eerlijk en transparant bent. Hebben jullie een gezamenlijke rekening? Bespreek dan de uitgaven boven een bepaald bedrag. Bespreek ook wat jullie financiële doelen zijn. Misschien wil de een wel sparen voor een pensioen, terwijl de ander geld zou willen besteden aan reizen, of kleding. Deel dit met elkaar en maak afspraken indien nodig. Als je zorgen hebt over het bestedingspatroon van je partner, financiële beslissingen of het beheer van jullie geld, druk deze gedachten dan ook uit tijdens het gesprek.

Meer lezen?

Hoe belangrijk is geld? (en maakt het nou wel of niet gelukkig)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Money talks! Zo voorkom je ruzie over geld in je relatie
Sluiten