Sophie Golbach
Sophie Golbach Planeet 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Good News: deze christelijke leiders roepen om urgente actie voor het klimaat

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we wel positiviteit gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed.  Vandaag is het goede nieuws dit: christelijke leiders van verschillende kerken hopen samen actie tegen klimaatverandering aan te moedigen.

Leiders van de Rooms-katholieke kerk, de Anglicaanse gemeenschap en de Oost-Orthodoxe kerk gaven vorige week een gezamenlijke verklaring, waarbij ze wereldleiders opriepen om het probleem van klimaatverandering aan te pakken. Zij realiseren zich de ernst van de crisis.

Verklaring

De verklaring is gegeven vanwege de aankomende Climate Change Conference van de Verenigde Naties, ook wel bekend als COP26, en vat het probleem van de huidige klimaatverandering goed samen. Wereldleiders worden aangespoord om actie te ondernemen en zo een nog erger toekomstscenario te voorkomen.

De verklaring maakt goed duidelijk dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen. De toekomst van onze kinderen en onze thuisplaneet hangt af van onze acties.

Door klimaatverandering duurt de zomer straks misschien 6 maanden

Ook houden de christelijke leiders er in de verklaring goed rekening mee wie het meeste te verduren krijgen tijdens de klimaatcrisis. Het zijn de armste mensen, volgens de verklaring, die de klimaatverandering het meest voelen. Dat terwijl ze het minst verantwoordelijk zijn voor de oorzaak ervan. Die ligt dan weer bij de rijken op onze planeet.

COP26

De verklaring is dus gemaakt met de naderende conferentie van de VN in gedachten, ook wel de COP26. Maar wat is dit dan precies? Deze conferentie wordt dit jaar voor de 26e keer georganiseerd om onze krachten te bundelen tegen klimaatverandering. Het vindt dit jaar plaats in Glasgow van 31 oktober tot 12 november.

Ook zulke grote aandacht om het probleem aan te pakken is dus (weer) goed nieuws!

Steun van de kerk

De steun van de kerk kan een grote rol spelen bij onderhandelingen over klimaat. De Paus zal zelf ook aanwezig zijn bij de COP26. Hij heeft uiteraard een groot bereik en het is goed om te horen dat hij de grote groep kerkgangers betrekt bij het probleem.

WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

 

Sterker nog: het Vaticaan plant ook een bijeenkomst van religieuze leiders en wetenschappers wereldwijd, nog voor de COP26. Hierbij hopen zij de lat tijdens de conferentie in Glasgow nog wat hoger te leggen en te zorgen dat mensen meer inzet zullen tonen. De steun van de kerk is daarbij nodig.

Koolstofuitstoot

Er zit echter één ‘maar’ aan dit goede nieuws. Aartsbisschop Justin Welby, mede-ondertekenaar van de verklaring, heeft veel kritiek gekregen op zijn bijdrage aan de koolstofuitstoot. Als voormalig leidinggevende in de olie-industrie heeft hij zijn Kerk van Engeland nog niet afgesplitst van fossiele brandstofbedrijven.

Volgens Welby heeft zijn kerk meer invloed als investeerder in de industrie, dan wanneer ze zich wel zouden scheiden van de fossiele brandstofbedrijven.

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Klimaatverandering is een probleem met ernstige gevolgen. Zoals gezegd, heeft Paus Franciscus natuurlijk veel invloed. Het is goed nieuws dat hij die invloed voor dit doel gebruikt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️