Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

8 verdomd goede redenen om een aardiger persoon te zijn

Je hebt van die mensen die nooit gedag terug zeggen, altijd boos kijken en nóóit een complimentje geven. Hoewel iedereen waarschijnlijk z’n best doet om gelukkig te zijn op zijn eigen manier en rondloopt met eigen trauma’s, zou de wereld er toch echt een stuk leuker uitzien als iedereen gewoonweg aardig zou zijn. Daarom delen we 8 verdomd goede redenen om een aardiger persoon te zijn.

Zo laat onderzoek zien dat je eigenlijk nooit aardig genoeg kan zijn!

Aardig zijn

Het lijkt zo simpel: aardig zijn. Zwaaien naar je buurman, geen fietsers onderweg uitschelden naar je werk, een koffie halen voor je collega, lachen naar iemand op straat of een complimentje geven. Geen rocket science toch?

Toch hebben we het in de waan van de dag maar druk met met onszelf, deadlines, ervaren we stress en hebben we hele to-do-lijstjes af te werken. Tel daar psychische zorgen bij op en je hoofd staat misschien helemaal niet bij aardig zijn naar een ander, maar vooral je eigen hoofd boven water houden.

Toch brengt het heel wat voordelen met zich mee. Meer dan je misschien denkt.

Voordelen van aardig zijn

In eerste instantie kan je jezelf afvragen wat aardig zijn überhaupt betekent, want het is geen vast gegeven. Over het algemeen wordt het in verband gebracht met vriendelijk zijn, blijkt uit onderzoek. “Het draait om het opbouwen van positieve relaties met anderen,” aldus Michael Wilmot van de Universiteit van Arkansas die met anderen dit onderzoek deed naar het fenomeen.

Hoewel aardig zijn namelijk samenvalt met heel wat eigenschappen, blijkt het vooral te gaan om vertrouwen, mededogen en beleefdheid. De onderzoekers kwamen met een aantal bevindingen over aardige mensen:

1. Zelftranscendentie

Waarschijnlijk heb je de behoefte of de wens hebt om te groeien als persoon, de motivatie om voor anderen te zorgen en op het spirituele of religieuze pad bent. Triple win!

2. Tevredenheid

Het accepteren van je leven nemen zoals het is en het vermogen hebben om je aan te passen aan wat het leven je ook maar te bieden heeft.

3. Investering in relaties

Je bent gemotiveerd om goede relaties te aan te gaan én te onderhouden.

4. Teamwerk

Aardige mensen hebben een empathisch vermogen en kunnen doelen behalen met anderen, ongeacht welke rol je daarin hebt.

5. Investering in werk

Aardige mensen zijn sneller bereid om de handen uit de mouwen te steken en dingen voor elkaar te krijgen. Ofwel: je krijgt meer gedaan omdat je sneller anderen wilt helpen of werk verricht.

6. Minder nadruk op resultaten

Een aardig persoon is een stuk milder naar anderen en is minder gericht op de taak die volbracht moet worden.

7. Sociale normen

Aardige mensen hebben vaak meer sociale skills en zijn beter in het managen van sociale verwachtingen.

8. Sociale integratie

Dat betekent óók dat deze mensen beter kunnen integreren in een samenleving en minder snel asociaal gedrag zullen vertonen. Zij zijn dan ook sneller geneigd om langer bij een werkgever te blijven in plaats van steeds van baan te wisselen, blijkt uit het onderzoek.

Kortom

Met andere woorden: door aardiger te zijn, word je een betere vriend, collega en burger en maak je de wereld dus een stukje zonniger. Ben je echter té aardig en niet assertief, dan vergroot je weer de kans dat anderen over je heen lopen. Pas daarmee op.

Aardig zijn heeft dus zijn voor- en nadelen. Maar wat blijkt uit het onderzoek? Aardig zijn (ook al is het misschien té aardig) heeft aan het einde van de dag altijd meer voordelen dan nadelen.

Food for thought!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️