Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dé gezondheidsvoordelen van het wondermiddeltje bijenpollen

In de wereld van voeding en gezondheid komen heel wat zogeheten foodtrends voorbij. We houden je graag op de hoogte van de laatste gezonde must knows en zoeken uit welke voedingssupplementen heuse wondermiddeltjes zijn en welke misschien juist overrated. Dit keer duiken in de wereld van bijen, of eigenlijk in die van bijenpollen. Hoe gezond zijn die eigenlijk en welke voordelen hebben ze?

Bijenpollen zie je soms op het menu staan van je smoothie of in je healthy bowl. Maar met welke gezondheidsvoordelen gaan ze eigenlijk gepaard? We gingen op onderzoek uit.

Wat zijn bijenpollen of stuifmeelpollen eigenlijk?

Bijenpollen: zelf had ik er tot voor kort nooit van gehoord, maar in Zuid-Amerika is het één van de natuurlijke wondermiddeltjes die ze er bij kleine kwaaltjes maar al te graag bij pakken. En dat is niet voor niets. Bijenpollen hebben heel wat gezondheidsvoordelen, aldus dit wetenschappelijk onderzoek.

Deze heilzame kruiden groei je makkelijk in je eigen moestuin

Bijenpollen zijn de mannelijke voortplantingscellen van planten. Het zijn kleine korreltjes in de helmknoppen van bedektzadige planten zitten, maar óók in de pollenzakjes van naaktzadige planten.

Om de pollen te maken, vliegen bijen langs bloemen en verzamelen zo het stuifmeel uit het mannelijke deel van een rijpe bloem. Dat blijft aan hun achterpootjes plakken en bevochtigen ze steeds met nectar. Bij een imker of in een bijenkorf laten ze het achter. Best een werkje dus.

Hoe gezond zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn kleine gele korrels die je als voedingssupplement kan kopen. Het is een rijke bron aan van allerlei gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen wat het een perfecte aanvulling maakt op je dieet.

Oké, wat zit er in de bijenpollen dat ze zo gezond zijn?

 • Vitamine D: de vitamine die invloed heeft op onze weerstand, maar ook op ons humeur. Deze vitamine halen we uit zonlicht, en is dus extra belangrijk om bij te slikken in de wintermaanden.
 • Vitamine B12: is een vitamine die voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Voor veganisten is het dus extra belangrijk om op de extra inname van vitamine B12 te letten.
 • Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, C, D, E en K
 • Eiwitten (dertig procent, waarvan tien procent vrije aminozuren)
 • Vetzuren (twintig procent: de helft zijn meervoudig onverzadigde vetzuren)
 • Koolhydraten
 • Mineralen

De combinatie van alle voedingsstoffen zorgen ervoor dat bijenpollen ontzettend goed zijn voor ons immuunsysteem. Voel je je niet lekker? Dan is het dus slim om wat bijenpollen te slikken of wat druppeltjes te nemen (soms kan je het kopen in een tinctuur).

In de praktijk helpt het innemen van bijenpollen hierbij:

 • Ondersteunen van het afweersysteem
 • Verminderen van de gevoeligheid tegen hooikoorts
 • Stimuleren van huid, haar en nagels
 • Ondersteunen van de darmen

Niet mis dus, die bijenpollen. Niet zo gek dat bijenpollen in de natuurgeneeskunde ook wel een heuse superfood worden genoemd. Met andere woorden: je hebt weer een mooi natuurproduct dat je aan het rijtje van voedingssupplementen kan toevoegen.

Extra handig nu de wintermaanden bijna voor de deur staan!

Futloos en moe? 5 x voeding die zorgt voor een langdurige energie boost

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️