Josephine Kay
Josephine Kay Liefde & Seks 4 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

8 van de beste boeken over de liefde

Filosofen en psychologen over de hele wereld hebben van de liefde hun levenswerk gemaakt en hun bevindingen gebundeld in boeken. Deze 8 boeken geven je nieuwe inzichten, inspireren je om van jezelf te houden alvorens je je stort op een lief en maken the game of love net iets begrijpelijker.

Verslaafd aan liefde door Jan Geurtz

Volgens Jan Geurtz komt onze zoektocht naar liefde en erkenning voort uit zelf-afwijzing. Door de waardering van anderen (en dan vooral een succesvolle liefdesrelatie) proberen we deze te compenseren. Of dit de juiste manier is? Nee, het versterkt juist jouw onzekerheid en afhankelijkheid. Hierdoor raak je dus verslaafd aan liefde en aan de veiligheid van een relatie.

Dit leidt er meestal toe dat deze liefdesrelaties falen, of verzanden in een gezapig samenzijn zonder ruimte voor geluk en groei. In dit boek krijg je praktische voorbeelden en word je vaak geconfronteerd met jezelf en je eigen handelen.

Meer weten? We interviewden Jan Geurtz voor de podcast van Bedrock Talks.

The World Book of Love door Leo Bormans

In dit boek zijn de inzichten van 100 onderzoekers uit 50 landen gebundeld die in hun eigen woorden vertellen over de liefde. Leo Bormans verzamelde twee jaar lang het wetenschappelijke onderzoek over de liefde en probeert met dit boek aan te tonen dat onze ideeën over hoe de liefde moet zijn is afgeleid uit de fantasiewereld van Hollywood.

Daardoor is de essentie van wat liefde is verdwenen. Het gaat niet alleen maar om ondergaande zonnen, lange zoensessies of hartstochtelijke passie.

The Science of Love and Betrayal door Robin Dunbar

Verliefd zijn wordt vaak geassocieerd met het gevoel van ‘vlinders in je buik’. Maar hoe komen we aan dit gevoel? Wat gebeurt er met je hersenen als je voor het eerst love at first sight ervaart?

Door middel van wetenschappelijk onderzoek en tests bekeek Dunbar hoe onze relatie met iemand waar je verliefd op bent anders is dan onze relaties met vrienden en familie. Dit boek is voor diegenen die zich afvragen waarom we verliefd worden en wat er dan in ons lichaam gebeurt.

Hold me tight door Sue Johnson

Johnson heeft de Emotionally Focused Couple Therapy-methode (EFT) ontwikkeld. EFT is een manier om (getrouwde) stellen te helpen met relatieproblemen. Uit haar onderzoek blijkt dat 70-75 procent van haar cliënten van een relatie met problemen herstelt en 90 procent geeft aan een verbetering te merken in hun relatie.

Deze 7 dingen kun je nú doen om het jaar met meer zelfliefde in te gaan

Inmiddels wordt haar methode wereldwijd gebruikt. In dit boek gaat ze dieper in op de methode en hoe je deze op jouw eigen relatie kunt toepassen.

Getting the love you want door Harville Hendrix

Kritiek leveren op je wederhelft werkt meestal averechts. Hendrix wil laten zien dat je kritiek en confrontatie in moet ruilen voor ondersteuning en groei.

In deze praktische gids wordt Imago Relationship Therapy beschreven en krijg je stap voor stap advies over hoe je beter kunt communiceren, energie op de juiste manieren kunt inzetten en de passie met je partner weer terug kunt claimen.

Essays in Love door Alain de Botton

Alain de Botton is schrijver, filosoof en oprichter van The School Of Life. Op slechts 23-jarige leeftijd schreef hij dit eerste boek, en inmiddels klassieker, over de liefde.

Een man en vrouw ontmoeten elkaar tijdens een vlucht van Parijs naar Londen, worden verliefd, zoenen, hebben ruzie en ervaren uiteindelijk liefdesverdriet. De Botton beschrijft elk gevoel en probeert ze begrijpelijk en tastbaar te maken.

Liefdesbang door Hannah Cuppen

Heb je voor je gevoel je leven helemaal op orde? Een goede baan, een hechte familie, een druk sociaal leven en is het enige dat ontbreekt een relatie?

Of heb je relaties gehad die elke keer stuklopen als je dichterbij probeert te komen? Of voel je opeens niets meer als de ander dichterbij probeert te komen? Volgens Hannah Cuppen heb je in dat geval hoogstwaarschijnlijk bindings- of verlatingsangst.

Young love door Karen Rosetzsky

Fotograaf Karen Rosetzky heeft gedurende drie jaar relaties van jonge geliefden op de gevoelige plaat vastgelegd in dit boek met bijzondere verhalen.

Hiervoor zocht ze naar liefde in steden als Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, New Orleans, Willemstad, Praag, Kaapstad en Parijs.

Is dít de reden dat je geen liefde vindt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️