Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 16 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

Wat we precies onder ‘plezier’ verstaan is moeilijk te zeggen, want iedereen haalt zijn plezier uit andere dingen. Extraverte mensen houden bijvoorbeeld van feesten, groepsactiviteiten en lange gesprekken, terwijl introverte mensen het juist prettig vinden om iets alleen te ondernemen. Ben je introvert? Misschien herken je een (of meerdere) van de volgende hobby’s.

Boeken lezen

Het is natuurlijk niet zo dat extraverte mensen niet van lezen houden. Zij kunnen net zo goed genieten van een goed boek. Maar voor introverte mensen is lezen echt een soort tweede natuur. Ze kunnen urenlang achter elkaar lezen en zich helemaal verdiepen in een andere wereld. En ja, voor introverte mensen klinkt dat soms veel aantrekkelijker dan een avondje uit met vrienden.

Ook interessant: Zo zorg je dat je deze zomer écht meer boeken gaat lezen

Alleen sporten

Teamsporten waarbij het draait om samenwerking zijn vaak niet aantrekkelijk voor introverte mensen. Maar dat betekent niet dat ze niet van sporten houden natuurlijk. Zolang het maar iets is dat ze zélf kunnen doen, zoals hardlopen, zwemmen of fietsen. Wanneer ze wel kiezen voor een sport met anderen, dan is het vaak iets dat om weinig interactie vraagt, zoals tennis, of een yogales.

Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten)

Schrijven

In tegenstelling tot extraverte mensen zijn introverte mensen niet de grootste praters. Ze uiten zich liever in schrift. Dit doen ze bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden, of een blog te starten. Op deze manier kunnen ze zich uitdrukken in hun eigen termen en op hun eigen tijd, zonder de interactie met anderen aan te moeten gaan.

Wandelen

Introverte mensen krijgen hun energie niet per se van anderen, maar halen die uit zichzelf, of uit bepaalde hobby’s als wandelen in de natuur. Daarbij houden introverte mensen vaak niet zo van de drukte in de stad. Een wandeling in een kalme omgeving, zoals de natuur, stelt ze in staat om na te denken zonder gestoord te worden.

Lees ook: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

Musea bezoeken

Musea zijn rustige plekken waar misschien wel veel mensen zijn, maar die niet druk aan het praten zijn. Introverte mensen gedijen goed in dit type omgeving. De stilte van een museum leent zichzelf voor overpeinzingen en persoonlijke zelfreflectie. En net als bij een goed boek, kunnen introverte mensen zich echt verdiepen in geschiedenis of kunst.

Mensen kijken

Introverte mensen hebben dan misschien niet altijd zin om met anderen een gesprek te voeren, dat betekent niet dat ze het liefst de hele dag thuisblijven. Ze zijn van nature observerend en vinden het dus heerlijk om gewoon een beetje naar mensen te kijken. Zet ze op een terrasje neer, in een winkelcentrum of op een bankje in het park, en ze zijn helemaal in hun nopjes.

Meer lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️