Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Werk 9 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Geen zin in de maandag? 10 tips om plezier te houden in je werk

Ben jij gelukkig met je baan? Heb jij plezier in wat je doet of ga je elke keer met enige tegenzin aan de slag? Met deze eenvoudige tips wordt je werkdag beter én productiever. Op maandagochtend zijn de meeste mensen niet meteen in hoerastemming. Wanneer we weer naar het werk moeten, is het contrast met een geweldig weekend erg groot. Toch zijn er ook op maandagochtend – en natuurlijk ook daarna – heel wat tips om plezier te houden in je werk. En wel zo!

10 tips om plezier te houden in je werk

1. Zorg voor een goede work-life balance

Om plezier te houden in je werk is het belangrijk om een goede work-life balance te creëren. Door een goede balans maak je meer tijd vrij voor jezelf en vind je weer plezier in wat je doet.

Lees ook: Zo vind je balans op de werkvloer (oftewel, meer yin in je werk ervaren)

2. Maak een wandeling

Maak in je pauze een wandeling. Het zorgt ervoor dat je frisse lucht binnen krijgt, waardoor je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Een korte wandeling van 10 minuutjes is al genoeg voor een dosis nieuwe energie.

Must read: Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

3. Drink voldoende water

Houd je lichaam gehydrateerd door per dag twee liter water te drinken. Een tekort aan water kan namelijk zorgen voor een stressreactie in je lichaam. Door voldoende te drinken houd je jezelf fit.

4. Deel complimenten uit

Het voelt goed om complimenten te krijgen, maar het voelt nog beter om complimenten te geven. Door complimentjes uit te delen, versterk je het gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het zorgt voor een positieve vibe, waardoor je je vanzelf ook beter gaat voelen.

Tip: Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren

5. Plaats planten in je werkomgeving

Planten in je omgeving zorgen voor een groene en gezonde werkomgeving. Onderzoek van het Ambius en Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgewezen dat planten in de werkomgeving ervoor zorgen dat de tevredenheid en het concentratievermogen van medewerkers met 15 procent tot 19 procent wordt verhoogd.

6. Geef jezelf een peptalk

Het voelt misschien raar om tegen jezelf te praten in de spiegel, maar het zorgt er wel voor dat je je een stuk beter gaat voelen. Spreek jezelf toe met positieve aanmoedigingen. Door de criticus in jezelf de mond te snoeren, zul je je zelfverzekerder voelen.

Must read: Sukkel, loser, kansloos! Waarom zeg je dat niet tegen een vriend in nood, maar wel tegen jezelf?

7. Help iemand anders ergens mee

Help iemand anders vrijwillig ergens mee. Volgens de Harvard Medical School is vrijwilligerswerk goed voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je je nuttig en meer verbonden met de ander voelt.

8. Stel jezelf kleine doelen

Verdeel de projecten die je die week gedaan wilt krijgen in kleinere, haalbare dagtaken. Op deze manier wordt alles overzichtelijker en heb je niet het probleem dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je begint aan je werkdag, maak dan een lijst met de taken voor die dag. Op deze manier houd je bij wat al gedaan is, en wat nog gedaan moet worden.

9. Neem op tijd pauze

Vaak merk je dat na een paar uurtjes werken je concentratie afneemt. Je maakt meer fouten doordat je energie op begint te raken. Om productief te blijven en je te kunnen blijven focussen, is het slim om af en toe een pauze in te lassen.

10. Zoek een nieuwe baan

Wat motiveert jou om te werken? Doe je het alleen omdat er brood op de plank moet komen? De kans is dan klein dat je plezier hebt in wat je doet. Hoewel het moeilijk is om die stap te nemen, is het misschien tijd om iets anders te zoeken.

Meer over het werkleven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️