Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 31 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je mensen vergeven als ze geen sorry zeggen

Hoewel de meeste mensen heel vaak sorry zeggen voor iets waarvoor het helemaal niet nodig is – de rommel in huis, een stoel die bezet is, et cetera – vinden we het lastiger om onze excuses te maken voor iets waarvoor we ons eigenlijk wél moeten verontschuldigen. Dat is niet alleen moeilijk voor onszelf, maar vooral ook voor degene die onze excuses verdient. Want iemand vergeven is al moeilijk als diegene wel sorry heeft gezegd, maar als dat niet zo is, wordt het nog veel lastiger.

Die vriendin die je gevoelens heeft gekrenkt toen ze ineens al haar frustraties over je uitte maar niet in de gaten had dat ze je pijn deed, je vriend die liever bij anderen wilde zijn dan bij jou met Oud en Nieuw – noem maar op. Zo vergeef je iemand die geen sorry zegt.

Focus op jezelf

Al die tijd dat we bezig zijn met iemand wel of niet vergeven, staan we eigenlijk toe dat diegene onze kostbare tijd in beslag neemt. Het klinkt misschien egoïstisch, maar als we onze gedachten bij onszelf houden, zijn we veel gelukkiger. Ja, je bent teleurgesteld, maar je kunt ook ook aan andere dingen denken.

Stop met zelfmedelijden hebben

Om je gevoelens van wrok te laten verdwijnen, moet je niet alleen erkennen dat ze er zijn, maar ook dat jij de enige bent die er iets aan kan doen. Zeg nou zelf: voel je je echt nog gekwetst, of vind je het stiekem ook wel lekker om te zwelgen in zelfmedelijden? In de slachtofferrol kruipen is verleidelijk en kan voor een tijdje ook heel fijn zijn, maar het is nog veel fijner om te beslissen dat we ons goed willen voelen.

Dit vind je misschien ook leuk: Vind je ‘sorry’ zeggen lastig? Met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Hoeveel zelfreflectie we ook hebben, vaak blijven we andere mensen toch automatisch de schuld geven van dingen, zonder dat we zien dat we zelf misschien ook een aandeel hadden. Die vriendin uitte de beschuldigingen vast niet zomaar – misschien is er iets gebeurd waardoor zij uitbarstte, en wellicht zit er nog een kern van waarheid in ook. Natuurlijk is dat niet altijd zo bij dingen waar we mensen voor moeten vergeven, maar het is zeker de moeite waard om het na te gaan.

Zet een roze bril op

Hoe graag je ook boos wilt blijven op de mensen die je pijn hebben gedaan, als het mensen zijn van wie je houdt (zoals je partner, vrienden en familie) moet je misschien toch proberen om jezelf eraan te herinneren dat er veel meer momenten waren waarop waarom ze je geliefd lieten voelen, dan waarop ze je kwetsten. En als je écht in een goede bui bent, kun je je zelfs afvragen wat je van deze ervaring kunt leren.

Probeer in het nu te leven

Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen. Was hetgene waardoor jij gekwetst bent nou echt zó erg dat je het nu ook door het verleden moet laten beïnvloeden? Waarschijnlijk niet.

Meer lezen over vergeven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️