Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 16 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Heb je een narcist in jouw omgeving? Zo herken je 3 soorten narcisten

Iemand een narcist noemen doen we steeds vaker, zonder te weten wat narcisme precies inhoudt. Toch heb je soms een vermoeden dat iemand in jouw omgeving bepaalde narcistische trekjes heeft. Wil je het zeker weten? Zo herken je drie verschillende soorten narcisten.

Voordat we duiken in de verschillende type narcisten en hoe je ze herkent, eerst nog even een kleine disclaimer. Een narcist herkennen is niet makkelijk.

Slechts 5% van de bevolking heeft een narcistische persoonlijkheids- stoornis. Noem dus nooit zomaar iemand een narcist, want dit is een zeldzame, maar serieuze medische aandoening.

Wat is een narcist?

Een narcist is iemand die heel veel met zichzelf bezig is, tot het extreme af. Ze vinden zichzelf beter en belangrijker dan anderen, zijn dominant, willen bewonderd worden en hebben vaak een gebrek aan empathie.

Zó ga je het beste om met een narcistische collega in je team

Maar let op: dit klinkt misschien als iemand waarbij je al van veraf weet, dat je bij die persoon uit de buurt moet blijven. Een narcist kan óók intelligent, charismatisch en overtuigend zijn en ze weten hoe ze iemand voor zich kunnen winnen. Een narcist herkennen is dus lastiger dan je denkt.

Wanneer ben je een narcist?

Pyscholoog Monica Vermani legt op Oprah Daily uit: “Iemand een narcist noemen doen we steeds vaker, zonder te weten wat narcisme precies inhoudt. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis en de diagnose narcisme mag alleen door een professional worden gegeven.

Dit is waarom narcisten en HSP’ers elkaar aantrekken

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis en zoals bij de meeste medische diagnoses bestaat narcisme uit een spectrum.”  Zo kan iemand op bepaalde punten (zeg emotionele intelligentie) hoog scoren, maar toch een narcist zijn.

Omgaan met een narcist kan verwarrend, vermoeiend en frustrerend zijn. Als je begrijpt wat je ervaart en waarom dit zo is, kan dit al erg helpen om beter om te gaan met deze persoon. Narcisten kun je namelijk niet altijd vermijden. Dit zijn de drie meest voorkomende vormen van narcisme en zo herken je ze.

Zo herken je 3 meest voorkomende narcisten

Aan deze trekjes kun je ze herkennen.

1. Verborgen narcisme

Volgens Vermani is dit de meest voorkomende vorm van narcisme. “Hoewel iemand met verborgen narcisme vooral veel met zichzelf bezig is, hebben ze ook een diepe angst of het gevoel niet genoeg te zijn,” legt Vermani uit. Ze voegt eraan toe dat verborgen narcisten, in tegenstelling tot openlijke narcisten, eerder geneigd zijn kritiek harder op te vatten dan de bedoeling was.

Hoe herken je verborgen narcisten?

Volgens Vermani zijn verborgen narcisten vaker introvert en hebben ze een vermijdende hechtingsstijl. Ze hebben weinig zelfvertrouwen, zijn onzeker en voelen zich snel aangevallen.

“Ze hebben een grote kans op angst, depressie en schaamte, en de neiging om zich slachtoffer te voelen en zichzelf als slachtoffer te zien in situaties,” zegt Vermani. Een verborgen narcist herken je door aanhankelijk gedrag, maar ze worden afstandelijk wanneer je grenzen gaat stellen.

2. Openlijk narcisme

“Dit soort narcisme is wat de meeste mensen bedoelen als ze het hebben over een narcist,” legt Vermani uit. “Openlijke narcisten hebben de neiging hun emotionele intelligentie en capaciteiten te overschatten.”

Zo bereken je jouw levenspadnummer (+ wat zegt het over jou)

Ze voelen zich heel goed over zichzelf, in tegenstelling tot verborgen narcisten, maar zullen zich ongemakkelijk voelen bij emoties als verdriet, zorgen of eenzaamheid.

Hoe herken je openlijke narcisten?

Een openlijke narcist is extravert, controlerend en draait situaties vaak om in hun voordeel, aldus Vermani. “Ze hebben een overdreven goed zelfbeeld en constante behoefte om bewonderd te worden en complimenten te krijgen,” zegt de psycholoog. Je herkent ze doordat ze arrogant, dominant en verwaand overkomen.

3. Kwaadaardig narcisme

Dit is een ernstige vorm van narcisme en kan veel problemen veroorzaken voor de persoon die deze aandoening heeft, zegt Vermani. “De kwaadaardige narcist lijkt meer op een openlijke narcist, dan op een verborgen narcist.

Hoe kun je met een gaslighter dealen?

Deze mensen hebben veel gemeenschappelijke kenmerken van narcisme, samen met kenmerken van een antisociale persoonlijkheidsstoornis“, legt de psycholoog uit. Ze hebben meer kans op een verslavingsstoornis of zelfs juridische problemen.

Hoe herken je kwaadaardige narcisten?

Een kwaadaardige narcist kan agressief overkomen in gesprekken en omgang met anderen. “Paranoia, bedreigingen, sadisme of plezier beleven aan het toebrengen van pijn aan anderen,” komen vaak voor zegt Vermani.

Het is belangrijk dat een persoon met kwaadaardige narcisme wordt behandeld met professionele zorg. Ga dus daarom niet zelf proberen dit op te lossen, maar verwijs iemand door naar de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️