Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psychologie 30 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo ga je om met cynische mensen (of ben je er zelf eentje?)

Je kent ze ongetwijfeld: mensen die nooit vertrouwen hebben in de goede bedoelingen van de medemens. Een complimentje? Pff, diegene wil vast gewoon iets terug horen. Kinderen die op straat koekjes verkopen voor het goede doel? Houden vast zelf de opbrengst. Een demonstratie voor het milieu? Ha, wat een goedgelovige sukkels allemaal.

Cynisme uit zich vaak in bittere humor of sarcasme. In lichte mate is dat misschien grappig, maar een gesprek voeren met mensen die denken in complotten en niet aan idealen doen, blijkt uiteindelijk toch wel lastig.

Oftewel, laten we er niet omheen draaien: cynische mensen zijn gewoon niet zo heel leuk om mee om te gaan.

Omgaan met cynische mensen

Uiteraard zit er achter al die boosheid ook een klein hartje, stelt The School of Life. We zijn allemaal optimistisch ingesteld van onszelf, dus cynisme moet wel een oorzaak hebben. In de meeste gevallen is dat een psychologisch trauma (groot of klein) waardoor ze hun vertrouwen hebben verloren.

Cynisme, oftewel niks hopen of verwachten, is de enige manier om jezelf te verdedigen tegen mogelijke pijn die je voelt als iets niet blijkt te zijn zoals je het voor ogen had. Cynisme is dus eigenlijk een soort voorzorgsmaatregel: je doet jezelf pijn, zodat een ander dat niet kan doen.

Dit vind je vast ook interessant: Zo ga je om met dominante mensen in je leven

Hoewel cynisten vaak overkomen als wereldwijze mensen die op basis van grondig onderzoek tot de conclusie zijn gekomen dat alle regeringen met elkaar samenspannen tegen burgers en dat we zelf toch niks kunnen doen om alle problemen te verhelpen, is dat dus helemaal niet waar. Het wereldbeeld van cynisten is misschien nog wel minder reëel dan dat van optimisten.

De beste reactie

Maar hoe ga je om met cynische mensen? We hebben allemaal de neiging om op dat soort uitspraken te reageren met tegenargumenten. Natuurlijk kunnen we de wereld wel helpen; weet je dan niet wat er gebeurt als we allemaal vegetarisch gaan eten? En ja, mensen die aanslagen plegen zijn inderdaad nogal gestoord, maar kijk eens naar alle initiatieven van individuen die wél om hun medemens geven.

Of die tegenargumenten effect hebben? Nope. Mensen die alles onoprecht vinden, zijn niet gevoelig voor argumenten. In plaats daarvan jaag je ze daarmee juist tegen je in het harnas (‘nóg iemand die me niet serieus neemt’). Volgens The school of life kun je daarom beter gewoon aardig blijven.

Ook interessant: Zo ga je om met dominante mensen in je leven

Want: door eerdere gebeurtenissen verwachten cynisten niet meer dat mensen ze liefde geven, en de kans is dus aanwezig dat hun vertrouwen stukje bij stukje terugkomt als dat wel gebeurt. Als je respect toont voor de cynist, creëer je een veilige omgeving waarin argumenten later wél weer effect kunnen hebben, bevestigt ook intermediair.

Of het werkt weten we niet zeker, maar het is in ieder geval het proberen waard – en ook een stuk beter voor je eigen humeur. De wereld heeft er immers niks aan als jij gewoon cynisch meedoet.

Meer lezen over emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️