Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 28 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Jaloers? Zo ga je ermee om (volgens een spiritual teacher)

Zó IRRITANT, van die types die de boel helemaal op orde hebben. Die belachelijke mensen die mooier, succesvoller, slanker en rijker zijn dan jij. Gelukkig ben jij slimmer en grappiger en woon jij in een leuker huis en heb je al die bullsh*t ook gewoon niet nodig. Hmm… jealous much? Geef maar toe, we zijn allemaal weleens jaloers op mensen die het (ogenschijnlijk) beter doen dan wijzelf. Spiritual teacher Jeff Foster vond een interessante manier om ermee om te gaan.

Jaloers zijn gaat namelijk helemaal niet over wat die ander allemaal heeft. Jaloezie gaat puur en alleen over jou. Over jouw onzekerheid, jouw gevoel dat je niet gezien, niet gewaardeerd of geliefd wordt. En precies daar (en dus niet in het afkraken van de ander) ligt ook de sleutel naar een eventuele oplossing van het probleem. Oh.

Jaloezie als primaire reactie

Als een ander alle aandacht, liefde of credits krijgt en jij minder, doet dat iets met je. Daar hoef je je ook op geen enkele manier voor te schamen. Waar je wél iets aan kunt doen, is hoe je vervolgens handelt.

Lees ook: Jaloezie: wat zegt het eigenlijk over je als je jaloers bent? En wat heb je er precies aan?

De ander wordt in je hoofd opeens een soort rivaal en je primaire reactie is waarschijnlijk om meteen bits te reageren, de ander op z’n plek te zetten en op zoek te gaan naar dingen waarin die ander niet succesvol is (en jij wel, gnagna).

Peace of mind

Deze jaloerse kant van jezelf ziet het leven als een competitie en werkt heel hard om beter te zijn dan anderen. Het gaat ervan uit dat jij je gelukkig voelt als je het beter doet dan een ander. Maar zodra je hiernaar gaat handelen, kun je de strijd aangaan met wel duizenden rivalen. Beter focus je je op jezelf, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Handelen naar je jaloerse gevoel veroorzaakt uiteindelijk alleen maar dat jouw peace of mind afhankelijk is van anderen. Je geeft anderen de macht over jou en vervolgens ben je boos omdat ze die macht over jou namen (wat ze eigenlijk dus niet deden).

Oude pijnen

Waar jaloezie echt over gaat is jouw oude pijnen, je twijfels over je eigen kunnen en onzekerheid over je eigen pad. Om die pijn te voorkomen of uit angst om eerlijk te zijn, verleg je de focus van jezelf naar de ander.

Ook interessant: Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten

Je kijkt daarmee weg van het echte probleem. Want als iemand anders schuldig is, kan je met je verstand en zonder pijn een verklaring vinden voor jouw ellende.

Oké helder, maar hoe stop ik die jaloezie dan?

Stoppen is niet per se het ding. Omdat je ego zo hardnekkig is, zal jaloezie altijd wel ergens aanwezig zijn. De vraag is meer: hoe ga je ermee om? Volgens Jeff Foster ligt het antwoord in het huidige moment en een onderzoekende houding naar jezelf. Erken het jaloerse gevoel helemaal. Dat doe je niet met je hoofd, maar met je lichaam.

Als je jaloers bent, voel je waarschijnlijk je hart sneller slaan, je voelt je kaken die op elkaar drukken, een kloppend gevoel in je buik, spanning in je schouders en je rug.

Zonder oordeel

Vervolgens laat je het woord of het label ‘jaloers’ weg en kijk je puur naar wat er in je lichaam gebeurt. Zonder oordeel. Zonder dat het beter, anders of weg moet, want dat betekent dat je angst de overhand laat nemen.

Lees ook: Kunnen we een keer stoppen met oordelen?

Voel de levendigheid van al die sensaties in je lichaam, de intense kracht die bepaalde gebeurtenissen blijkbaar kunnen oproepen. Dat is alles wat het is. En eigenlijk is dat best wel tof, als je het zo bekijkt. Deze onderzoekende houding koppelt je direct los van het gevoel. Je identificeert je niet meer met jaloezie. Je ‘bent’ niet jaloers, je ervaart jaloezie.

Kom tot rust

Nu je die oorlog in je lijf ervaart, is het tijd om weer tot rust te komen. Zonder met je hoofd te verklaren waar het allemaal vandaan komt, zoek je de plekken in je lijf waar je het voelt. Probeer zachtheid en aandacht naar die plekken in je lijf te sturen. Dat doe je simpelweg met je ademhaling. Voel hoe een teug adem zich verspreidt naar je rommelende buik, of je gespannen nek. Blijkbaar is er een deel van je aangeraakt dat onrust ervaart.

Je boze brein zal hier misschien cynisch over doen, maar dit is alles wat het is: een deel van jou dat zich niet gezien of niet goed genoeg voelt, is opeens wakker gemaakt doordat iemand anders iets heeft wat jij niet hebt.

Geef het liefde, zoals je ook een onrustig kind zou kalmeren dat zich niet goed genoeg voelt. That’s all.

Meer over emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️