Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 7 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

9 simpele, maar effectieve tips om je zenuwstelsel te kalmeren

Het leven anno 2024 kan – als je niet oppast – een constante bron van stress zijn. We worden immers voortdurend blootgesteld aan prikkels, deadlines en verwachtingen van onze omgeving. Die constante druk (die we bewust of onbewust voelen), kan leiden tot een overprikkeld zenuwstelsel dat je gezondheid én welzijn negatief kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er simpele, maar effectieve manieren om je zenuwstelsel te kalmeren en de balans weer terug te vinden.

Daarom delen we negen tips die je kunnen helpen om je zenuwstelsel instant te kalmeren zodat je jouw innerlijke rust weer terug kunt vinden.

Overprikkels: hoe kalmeer je een zenuwstelsel?

De wereld om ons heen vraagt veel van ons. Reclameborden, telefoons die eindeloos bliepen en je mailbox die elke dag weer overstroomt. Het is dus helemaal niet zo gek als het op den duur allemaal te veel wordt en je een overprikkeld zenuwstelsel krijgt. Hoe je dat voelt?

Een overprikkeld zenuwstelsel kan zich op allerlei verschillende manieren manifesteren: van fysieke klachten zoals hoofdpijn en gespannen spieren tot emotionele symptomen zoals angst en prikkelbaarheid.

Het kunnen kalmeren van je zenuwstelsel is dus cruciaal voor het herstel van je algehele welzijn, zowel voor je lichaam als je voor je geest. Dit zijn negen simpele, maar effectieve manieren om je zenuwstelsel weer te kalmeren:

1. Ademhalingsoefeningen

Ademhaling is een krachtige manier om je zenuwstelsel weer te kalmeren. Diepe, langzame ademhalingen kunnen je parasympathische zenuwstelsel activeren, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. Probeer de 4-7-8 techniek: adem vier seconden in, houd zeven seconden vast en adem dan weer acht seconden uit. Herhaal dit enkele minuten voor een héérlijk kalmerend effect.

2. Meditatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness helpen je om in het moment te blijven en je geest te kalmeren. Door regelmatig te mediteren (deze guide helpt je daarbij), kun je je stressniveaus verlagen en je zenuwstelsel tot rust brengen. Begin stapje voor stapje en begin met vijf tot tien minuten per dag mediteren en bouw dit vervolgens langzaam op.

3. Bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is dé manier om spanning in je lijf en in je hoofd te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren. Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, yoga of dansen. Beweging bevordert namelijk de productie van het gelukshormoon endorfine, ofwel: onze natuurlijke stemmingverbeteraars!

4. Zoek de natuur op

Een goede manier om je zenuwstelsel instant te kalmeren is, door tijd door te brengen in de natuur. Verschillende studies tonen namelijk aan dat tijd doorbrengen in groene ruimtes, zoals parken of bossen, je stressniveaus aanzienlijk kan verlagen en je humeur kan verbeteren. Probeer dus minstens een paar keer per week een wandeling in de natuur te maken!

5. Gezonde voeding

Men zegt niet voor niets: je bent wat je eet. De voeding die je in je lichaam stopt, heeft namelijk een directe invloed op je zenuwstelsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, kunnen ontstekingen helpen verminderen en de gezondheid van je zenuwstelsel bevorderen.

Vermijd liever bewerkte voedingsmiddelen en suiker, omdat deze je stressniveau juist kunnen verhogen. Een goede tip om altijd gezond en gevarieerd te eten is: eat the rainbow: zo krijg je kleurvariatie op je bord (het is gezond én mooi).

6. Slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond zenuwstelsel. Probeer daarom het liefst een regelmatig slaapschema aan te houden en zorg voor een ontspannende avondroutine. Stop met je schermtijd tot minstens een uur voor het slapengaan en zorg voor een donkere, stille slaapomgeving.

7. Selfcare

Een zelfmassage kan helpen om gespannen spieren weer los te krijgen en het zenuwstelsel te kalmeren. Plan daarom regelmatig een massage in of leer jezelf deze Ayurvedische zelfmassagetechnieken aan. Neem selfcare serieus, en neem geregeld een lekker warm bad, bezoek de sauna of lees een inspirerend boek.

8. Skip cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen je zenuwstelsel flink stimuleren en de stressniveaus verhogen. Probeer daarom voorzichtig te doen met koffie en alcohol en vervang ze liever door kalmerende drankjes zoals kruidenthee, limonade of water.

9. Zoek je vangnet op

Als mens zijn we sociale wezens, en daarom is verbinding met anderen essentieel voor ons welzijn. Praat met vrienden en familie over hoe je je voelt en zoek steun wanneer je je gestrest voelt. Sociale interactie kan een goede buffer zijn tegen stress en kan je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren.

Je zenuwstelsel kalmeren is geen luxe

Het kalmeren van je zenuwstelsel is geen luxe, maar een heuse noodzaak in de hectische wereld van vandaag de dag. Door deze simpele, maar effectieve tips te implementeren in je dagelijkse routine, kun je je stressniveau makkelijker onder controle houden en je innerlijke rust weer terug vinden. Neem de tijd om te luisteren naar je lichaam en geest, en gun jezelf de zorg die je verdient!

Zo onderhoud je een gezonde relatie met een partner die hooggevoelig is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️