Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 6 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om endorfine (de natuurlijke pijnstiller) in je lichaam vrij te laten komen

Endorfine wordt ook wel een natuurlijke pijnstiller of het ‘gelukshormoon’ genoemd, omdat dit stofje invloed heeft op je gemoedstoestand. Het is een neurotransmitter die helpt bij het verzenden van boodschappen in je hersenen naar delen van je lichaam en andersom. Andere soortgelijke neurotransmitters zijn oxytocine (het knuffelhormoon), dopamine en serotonine. Het gelukshormoon endorfine is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. De natuurlijke pijnstiller geeft je dan ook een gevoel van geluk.

Wanneer je ergens pijn voelt in je lichaam en je hersenen dus deze prikkel krijgen, wordt er een proces in gang gezet. De hypofyse maakt op dat moment endorfine aan, wat pijnverzachtend is. Daardoor voel je je beter, soms zelfs euforisch bij een endorfinepiek in je lichaam. Dat kan tijdens het hardlopen gebeuren, dat heet dan een runners high.

Met te weinig endorfine in je lijf, kun je een dip of somber gevoel ervaren. Een goede balans is het best voor je.

5 manieren om de aanmaak van endorfine in je lijf te stimuleren

Met deze vijf manieren stimuleer je op een gezonde manier de aanmaak van endorfine, voor een geluksmomentje voor jezelf.

Lekker eten

Er zijn verschillende manieren om de aanmaak van endorfine te stimuleren in je hersenen. Bijvoorbeeld het eten van een chocoladereep of iets anders waar suikers of vetten in zitten. Dat soort voedingsmiddelen geven een endorfineboost.

Een gezondere manier om door middel van voeding endorfine aan te maken is door pittig eten. Zoals een gerecht met rode pepers, daar zit namelijk capsaïcine in en dat zorgt voor een branderig gevoel (juist, een pijnprikkel!). Met als resultaat dat je lichaam endorfine aanmaakt.

Flink sporten

We hadden het al even over de runners high en inderdaad: met sporten maakt je lijf endorfine aan. Je lichaam ervaart sporten namelijk als een pijnprikkel. Endorfine komt vrij na ongeveer twaalf minuten, dus je moet letterlijk even door de pijn heen. Vooral sporten waarbij je aan een stuk door beweegt, denk aan lopen, fietsen, zwemmen en dansen, zijn echte endorfine-boosters.

Endorfine van aanrakingen

Aanrakingen (zoals een massage), knuffelen, zoenen en seks hebben: al die liefde zorgt voor de aanmaak van endorfine in de hersenen. Ben je verliefd, dan loop je op wolken aka endorfine. Krijg je als klap op de vuurpijl een orgasme, dan kan je dag niet meer stuk. Dat is een ware explosie van het gelukshormoon door je lijf.

Ga naar buiten

Buitenlicht en de straling van de zon zorgen voor meer aanmaak van endorfine. Bij wandelen komt het gelukshormoon vrij doordat je beweegt en door zonlicht. Buitenlicht (en ook -lucht) maakt je vrolijk en blij. In meerdere opzichten is het heel gezond om veel buiten te zijn.

Veel lachen

Als je moet lachen, maakt je lichaam endorfine aan. Je voelde je al blij en daardoor ervaar je dus nog meer dat geluksgevoel. Je kunt zelfs je eigen hersenen voor de gek houden door een tijdje te neplachen. Door even of een paar keer per dag een neppe glimlach op te zetten, maakt je lichaam het gelukshormoon aan, waar je je even later echt minder somber voelt.

Mindful hardlopen of joggen: zo lukt het iedereen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️