Laura Saija
Laura Saija Beweging 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Bergwandelen voor beginners: 10 tips

Bergwandelen brengt je dicht bij de natuur. Je kunt in de bergen een vrijheid ervaren die je nergens anders meemaakt. Het brengt je in het hart van de prachtige bergketens en biedt een uitdagende ervaring om zowel fysiek als mentaal te groeien.

Als beginnende bergwandelaar moet je wel op een aantal dingen letten, om ongelukken te voorkomen. Bergwandelen kan namelijk een pittige activiteit zijn die al snel wordt onderschat.

Bergwandelen voor beginners: 10 tips

Hier zijn 10 tips om je te helpen bij je eerste stappen in de bergen.

1. Draag de juiste uitrusting

Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt voordat je vertrekt. Goede wandelschoenen met grip, kleding die geschikt is voor het weer, een rugzak met voldoende water en voedsel zijn essentieel. Overweeg ook om wandelstokken en een zonnebril mee te nemen. Een petje tegen de zon is niet overbodig, in de bergen verbrand je snel.

2. Plan je route zorgvuldig

Voordat je vertrekt, moet je zorgvuldig je route plannen. Zo kom je niet onverwacht op gevaarlijke plekken terecht. Bekijk kaarten en gidsen om te bepalen welke paden geschikt zijn voor beginners. Deze zijn vaak plaatselijk te krijgen bij je accommodatie of anders bij een toeristeninformatiepunt.

3. Neem een kaart en een kompas mee

Hoewel Google Maps en andere GPS systemen handig zijn, is het altijd verstandig om een kaart en een kompas mee te nemen. Vooral als je van plan bent om afgelegen gebieden te verkennen, daar is namelijk vaak geen bereik. Zorg ervoor dat je weet hoe je ze moet gebruiken voordat je vertrekt.

4. Train voorafgaand aan je wandeling

Bergwandelen kan fysiek uitdagend zijn, vooral als je niet gewend bent aan wandelen in de bergen. Vooral als je een stukje afdaalt, lijkt het misschien simpel. Maar vervolgens moet je weer omhoog en dat is andere koek. Train van tevoren om je conditie te verbeteren en je spieren te versterken. Begin met wandelingen op vlak terrein en bouw geleidelijk aan op.

5. Ga niet alleen op pad

Het is altijd verstandig om met een wandelpartner op pad te gaan. Ook als je een ervaren wandelaar bent. Als je toch alleen gaat, laat dan aan anderen weten welke route je neemt en wanneer je terug verwacht wordt.

6. Ken je grenzen

Wees realistisch over je eigen vaardigheden en ervaring. Begin met wandelingen die geschikt zijn voor beginners en bouw geleidelijk aan op. Als je je niet goed voelt, keer dan om en ga terug. Bedenk ook altijd dat je vaak de hele weg nog terug moet.

7. Blijf op de paden

Bergen kunnen gevaarlijk zijn als je van de paden afwijkt. Het klinkt voor de hand liggend, maar stenen kunnen loszitten en je kunt makkelijk door je enkels gaan. Blijf op de gemarkeerde paden en vermijd steile hellingen en losse rotsen. Ga als beginner niet off-trail zonder de juiste ervaring en uitrusting.

8. Houd rekening met het weer

Het weer kan snel veranderen in de bergen en de onweersbuien kunnen heftig zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de weersvoorspellingen voordat je vertrekt en pas je route en uitrusting aan op de omstandigheden.

9. Respecteer de natuur

Bergwandelen brengt je dichter bij de natuur, maar het is belangrijk om die natuur te respecteren. Het is verleidelijk om van de paden af te dwalen, maar probeer dit niet te doen om de planten en dieren te beschermen. Neem ook je afval mee terug, er zijn geen prullenbakken in de bergen.

10. Geniet van het uitzicht

Vergeet niet om regelmatig even achterom te kijken om van het uitzicht te genieten. Drink even wat water terwijl je goed om je heen kijkt en de bergen in je opneemt. Was je handen bij een waterval en neem de tijd om te aarden.

Wandelen in plaats van wintersport: dit zijn de mooiste hikes van Zwitserland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️