Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 30 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: overnachten in knusse yurts bij Winterwoods

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo vielen we in katzwijm voor camping Buitenland en genoten we van een wintervakantie in de havenhuisjes van Zwier. Dit keer tippen we de knusse yurts van de pop-up camping Winterwoods.

Wie goed zoekt, kan pareltjes van campings, tiny houses, mini-campings en allerlei bijzondere plekjes vinden in Nederland. Zo ook de back to basic verblijven van Winterwoods, gelegen midden in de bossen in Drenthe.

Dagelijkse workshops

Het is niet zomaar een pop-up camping. Nee, want naast dat je kunt slapen in een unieke Mongoolse yurt, kun je op Winterwoods genieten van een Finse sauna en meedoen aan verschillende activiteiten. Denk aan: een workshop broodbakken, mountainbiken door de bossen, of een koudetraining, waarbij je leert om je ademhaling te beheersen, zodat je jezelf 90 seconden lang in een ijskoud meer kan onderdompelen.

Voor als je meer behoefte hebt aan rust, kun je in de grote tipi-tent terecht voor dagelijkse yogalessen en meditatiesessies, waarbij je je lichaam en geest leert ontspannen. Om de avond af te sluiten wordt er een kampvuur opgestookt en kun je genieten van een drankje bij het gemeenschappelijk terrein, of een ouderwets bordspelletje spelen in je eigen yurt.

Goed geïsoleerd

Die traditionele yurts zijn een garantie voor een echte wildlife beleving. Het zijn handgemaakte tenten uit Mongolië, die door de nomaden werden gebruiken om rond te trekken over de toendra’s. Ze zijn makkelijk te verhuizen en staan binnen een halve dag. In het midden van de yurt staat een bijzondere houtkachel, waarvan de pijp door het puntje van het dak naar buiten steekt.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

Bang om het koud te krijgen, hoef je dus niet te zijn. De stevige isolatie zorgt ervoor dat het in de tent de hele nacht heerlijk warm blijft. Ook zijn de yurts zeer ruim opgezet en traditioneel ingericht met comfortabele bedden, stoelen, kleden en een kastje. Daarnaast is elke tent voorzien van lampen, bedlinnen en warm beddengoed.

Back to basic

Maarrr, er is géén elektriciteit in de yurts! Koken doe je dus boven je eigen kampvuurtje met de Hongaarse driepoot en de verlichting in de yurt werkt op batterijen. Overigens is er in het toiletgebouw wél elektriciteit om eventueel je telefoon of powerbank op te laden, maar een beetje offline tijd kan hier geen kwaad. Des te meer kan je genieten van de omgeving en de workshops!

Duurzaam kamperen in eigen land doe je hier

Verder is het ook redelijk back to basic, want er is geen horecagelegenheid. Je zult dus zelf al je eten moeten meenemen én klaarmaken. Maar net als je denkt: wat moet ik dan in godsnaam eten?, ontvang je van Winterwoods een uitgebreid receptenboek. Dit staat vol inspiratie en tips voor een lekker, simpel en voedzaam camping-menu. Helemaal top!

Rust en ruimte ervaren

Voor Amsterdammers is Drenthe best een end tuffen, maar dan héb je ook wat. Winterwoods bevindt zich op het Uteringskamp, een prachtig groepskampeerterrein van Staatsbosbeheer. Het ligt midden tussen de robuuste loofbossen, vennen, weidse beekdalen en grillige stromingen. Er zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden en in de Ieberenplas kun je het hele jaar door een frisse duik nemen.

Kamperen bij de boer (of iemand met een tuin): op buitenavontuur via Campspace

Het is niet voor niets dat je hier al snel het gevoel van rust en ruimte ervaart, waar het ‘Hart van Drenthe’ bekend om staat. Wie een beetje avontuurlijk is ingesteld kan uren zwerven door het bos zonder iemand tegen te komen en wie vroeg op pad gaat kan er met wat geluk wilde dieren spotten.

Alle activiteiten inbegrepen

Verblijven doe je minimaal 2 nachten: van maandag tot woensdag, woensdag tot vrijdag, of van vrijdag tot zondag. Zo kom je ten minste écht tot rust en ben je er even helemaal uit. Lekker met je vriend(in) of met je vriendengroep.

Verder zijn de yurts voorzien van 4 bedden (een tweepersoonsbed en 2 eenpersoonsbedden) en beschikbaar vanaf 130 euro per persoon (voor 2 nachten). Hier zitten alle activiteiten bij inbegrepen, dus ook de workshops en mountainbikes!

Enthousiast geworden? Bekijk dan snel de website, want de Winterwoods pop-up camping loopt nog maar tot april 2022 en is al behoorlijk volgeboekt. See you there!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️