Redactie
Redactie Psychology 13 mei 2019

Waarom je niet (altijd) hoeft te weten wat je wilt

“Wat wil je later worden als je groot bent?”, is een vraag die vast weleens aan je is gesteld toen je klein was. En de kans is groot dat je hier meteen een antwoord op had. Dierenarts, juf, kapper, politieagent… De opties werden slechts gelimiteerd door je eigen fantasie. Eenmaal op de middelbare school werd die vraag al een stuk gecompliceerder.

Je bleek door het leven te gaan met 2 linkerhanden of vond het vinden van die ‘x’ tijdens wiskundeles een terugkerend drama. De kaders van wat mogelijk was, werden ineens een stuk nauwer. Dit terwijl de vraag ‘Wat wil ik eigenlijk?’ steeds prangender werd.

Voorwaarde voor geluk

‘Weten wat je wilt’ is tegenwoordig een levensdoel op zich geworden. Word je niet steeds door je omgeving aan je mouw getrokken ‘wat je volgende stap gaat zijn’, dan is het wel die coach in de zoveelste advertentie die predikt hoe belangrijk het is om jouw ‘why‘ te ontdekken. Het lijkt een voorwaarde voor geluk te zijn om te weten wat die stip aan de horizon voor je is.

Er is natuurlijk niets mis met ambitieus zijn en een kiezelsteentje te willen achterlaten op de wereld. De keerzijde is dat we hierdoor onszelf enorm veel druk opleggen. Vanaf het moment dat je afstudeert, heb je het gevoel grootse dingen te moeten doen. Van een wereldreis om te ontdekken wie je bent tot CEO worden van een grote multinational. Het eenzijdige beeld wat we zien op social media doet lijken of het mogelijk is: anderen boeken immers ook het ene succes na het andere. Waarom lukt het jou dan niet?

Succesmusical op social media

Het antwoord is simpel: terwijl jij op social media de succesmusical van anderen krijgt voorgeschoteld, zit jij opgescheept met de backstagebeelden van je eigen leven. Je imperfecte leven waarin het zelfs een opgave is om je bh bij je onderbroek te matchen. En zo praten en scrollen we onszelf steeds verder naar beneden. Lukt het je niet om binnen een jaar na je afstuderen een topbaan te vinden met dito groeimogelijkheden? Of is het je niet gelukt om jezelf te vinden op die bergtop in Sri Lanka? Dan is je leven vast gedoemd om te mislukken.

Dit vind je vast ook leuk: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

En dat is misschien wel de grootste denkfout van onze generatie. Dat we ons levensdoel moeten hebben gevonden én verwezenlijkt in onze ‘jonge’ jaren. Wees eens eerlijk: wil je echt je grootste levenswerk verrichten voor je 30e levensjaar? De wetenschap dat je jezelf op latere leeftijd nooit meer kunt overtreffen, dat de piek van je succes in je jaren als twintiger lag, lijkt mij een saai en frustrerend vooruitzicht.

Staar jezelf niet blind

Natuurlijk is het fijn als je een levensdoel hebt, maar als je je gaat blindstaren op die stip aan de horizon, mis je alles wat eromheen gebeurd. Je kan er ook gaandeweg achterkomen wat je wilt. Neem eerst eens de tijd om aan te kloten, te groeien en keuzes te maken die nú goed voelen. Misschien kom je uiteindelijk tot de conclusie dat je niet eens CEO wíl worden. En dat die bergtop in Sri Lanka ook niet meer inzichten gaat bieden dan dat je vaker naar de sportschool had moeten gaan.

Stop met zoeken. Begin met zijn.

Femke Kamps is freelance content creator en auteur van het boek Fuck the quarterlife crisis. Vraag jij je ook weleens af waarom anderen hun shit op orde hebben, terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen? In Fuck the quarterlife crisis zocht Femke de antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Voor haar boek sprak Femke met mede-twintigers, maar vroeg ook wetenschappers, coaches en psychologen naar hun inzichten. Het resultaat is een praktische life guide die bol staat van herkenbare anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. 

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom je niet (altijd) hoeft te weten wat je wilt
Sluiten