Kim van den Oord
Kim van den Oord Beweging 10 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom je vaker na het eten wilt wandelen (juist als je hartstikke vol zit)

Hou jij van wandelen na het eten? Dan ben je volgens wetenschappers goed bezig, want een wandeling na de maaltijd schijnt ontzettend goed voor je gestel en je gezondheid te zijn. Nu is af en toe een blokje om gaan sowieso goed voor je humeur en conditie, maar een ommetje na de maaltijd kan volgens onderzoek nog meer wonderen doen voor je gezondheid.

Heb je weleens gehoord van een constitutional walk? Dit is hoe ze in Engeland een wandeling na het eten noemen, en we kunnen wel raden waarom…

Team uitbuiken versus team wandelen na het eten

Oké, we geven toe: een stuk wandelen na het eten klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan lekker lui uitbuiken op de bank. Want zeker als je net iets teveel gegeten hebt, zit je waarschijnlijk niet echt te wachten op al te veel lichamelijke inspanning

Dit vind je vast ook interessant: Werkoverleg met een collega? Ga wandelen in plaats van zitten!

Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.

Wetenschappelijk onderzoek

Het mooiste van dit alles? Je hoeft nog niet eens lang te wandelen om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen. Zelfs uit een kleine wandeling na het eten haal je namelijk al voordelen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Zo bleek uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Diabetes Care, dat een wandeling van 15 minuten na elke maaltijd al een stuk effectiever is voor het verlagen van je bloedsuikerspiegel dan een langere wandeling op een willekeurig ander moment.

Lees ook: Waarom je elke dag een rondje door het park zou moeten lopen

Oftewel: 3 keer een kwartiertje stevig stappen na het ontbijt, lunch en diner bleek effectiever in het verlagen van de bloedsuikerspiegel dan 3 kwartier aan één stuk wandelen, of dat nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds was.

Stabiele bloedsuikerspiegel door wandelen na het eten

Maar wat doet je bloedsuikerspiegel dan precies en hoe draagt wandelen na het eten bij aan het in balans houden hiervan? Door te wandelen na het eten blijft allereerst je alvleesklier gezond omdat deze geen enorme stoten insuline hoeft te verzorgen om een flinke maaltijd te compenseren.

Daarnaast houd je meer energie over doordat het lichaam nu energie aan andere dingen kan besteden dan aan het regelen van de bloedsuikerspiegel. Andere voordelen van een stabiele bloedsuikerspiegel:

  • Je afweersysteem werkt beter (omdat er minder ontstekingsreacties zijn)
  • Het zorgt voor een betere doorbloeding
  • Je bloedvaten blijven sterk en gezond
  • Het leidt tot een rustig gevoel en weinig vreemde eetneigingen
  • Je hebt steeds genoeg energie beschikbaar

Voordelen van wandelen na het eten

Heb je nog meer motivatie nodig? Dat kan, want er zitten nog veel meer gezondheidsvoordelen aan wandelen na het eten dan alleen het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel:

Het brengt je spijsvertering op gang

We schreven het hierboven al: de Engelsen noemen de wandeling na de maaltijd een constitutional walk. En dat is niet voor niks, want wandelen (en vooral het wandelen na het eten) stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen.

Het verbetert je nachtrust

Ook schreven we al eerder hoe wandelen (en bewegen in het algemeen) kan zorgen voor een betere nachtrust. Ben je een slechte slaper? Door overdag voldoende te bewegen, zul je ‘s avonds makkelijker in slaap vallen én zal de totale kwaliteit van je slaap beter zijn.

Daarnaast kan je met een wandelingetje na het diner ook even tot rust komen en je hoofd leegmaken. Door te wandelen kan je in een lekker ontspannende flow komen en gaat je stresshormoon cortisol omlaag. Wel zo fijn voordat je het bed in duikt.

Het verbetert je algehele conditie

Wist je dat wandelen een stuk beter is voor je gezondheid dan sommige andere sporten? Door te wandelen ben je namelijk actief bezig, zonder dat je (over het algemeen) kans loopt op blessures en overbelasting. Met wandelen train je zowel je spiergroepen, verbrand je calorieën en verbeter je je algehele conditie.

Genoeg redenen dus om lekker een stukje te wandelen na eten!

Meer lezen over bewegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️