Wandelen: de grote wandelgids (alles over hikes, tips en de gezondheidsvoordelen)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fwandelgids.jpg)
Wandelen: wie houdt er nu niet van? Het is een ideale manier om beweging te krijgen zonder je hard te hoeven inspannen. Wandelen is dan ook populair onder jong én oud. Maar waar maak je nou de mooiste wandelingen (in Nederland en in Europa) en welke gezondheidsvoordelen heeft wandelen?
Dit is dé grote wandelgids met alles wat je wilt weten over wandelen.
BEDROCK wandelgids
- Wandelen: hoe gezond is het (en kun je afvallen door wandelen?)
- Wat maar 11 minuten wandelen met je gezondheid doet
- Uur wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad
- Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?
- Wanneer kun je het beste wandelen op een dag?
- Wandelen en je geestelijke gezondheid
- Hoe de natuur als therapie kan werken
- Podcasts om te luisteren tijdens je lange wandeling
- Wandelingen in Nederland
- Populairste wandelgebieden van Nederland
- Wildplukken tijdens het wandelen of hiken in Nederland
Wandelen: hoe gezond is het (en kun je afvallen door wandelen?)
Dat wandelen goed voor je is, komt vast niet als een verrassing. Maar wist je dat wandelen zo gezond is omdat het een positieve invloed heeft op allerlei geestelijke én lichamelijke functies? Zo wordt volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen aangeraden om dagelijks een half uur matig intensief uur te bewegen. Dat is voor allerlei lichamelijke functies essentieel.
Conditie
Als je stevig door wandelt bouw je aan je conditie, omdat je hartslag omhoog gaat. Daardoor worden je bloeddruk en bloedvaten weer positief beïnvloedt en wordt de kans op hart- en vaatziekten minder.
Goed voor je botten
Door geregeld te wandelen, worden je botten sterker. Hoe dat kan? Door je spieren, botten en kraakbeen te gebruiken, zorg je ervoor dat er steeds cellen worden afgebroken en opnieuw worden aangemaakt. Gebeurt dat niet, dan worden je botten vanzelf zwakker en krijg je kans op botontkalking.
Je traint je spieren
Door te wandelen gebruik én train je allerlei spieren in je lijf, waaronder je hart en beenspieren. Het is een simpele manier om je algemene gezondheid op peil te houden en te voorkomen dat je last krijgt van overgewicht. Bij een wandeling van een uur verbrand je gemiddeld namelijk al 300 (!) calorieën. Of je kunt afvallen door te wandelen? Ja dus. Wél moet je daarvoor letten op hoeveel je eet. Uiteindelijk wil je, om af te vallen, minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Hoeveel calorieën je precies kan verbranden door te wandelen, hangt uiteraard helemaal af van hoelang je wandeling, hoe lang je wandelt én hoe zwaar je bent, aldus Wandel.nl.
Wat maar 11 minuten wandelen met je gezondheid doet
Toch hoef je niet een erg lange wandeling te maken om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Daar is een groot onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Cambridge. Wat blijkt? Slechts elf (!) minuten wandelen per dag is al genoeg om vele ziektes en zelfs vroegtijdig sterven tegen te gaan.
Meer weten? Dít is wat elf minuten wandelen doet met je gezondheid.
Uur wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad
Toch is de ene wandeling de andere niet. Een Duits onderzoek laat namelijk zien wat de effecten kunnen zijn op wandelen in de natuur versus wandelen in een stedelijke omgeving. En wat blijkt van een uurtje wandelen in de natuur word je bewezen minder gestrest.
Meer weten? Dít is het effect van een uurtje wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad.
Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?
Is wandelen dan gezonder hardlopen? Dat valt te betwijfelen. Of wandelen of hardlopen beter voor je is, heeft er namelijk alles mee te maken wat je er precies uit wil halen. Je gezondheidsdoelen bepalen dus of wandelen of hardlopen voor jou de betere keuze is. Hoe zit dat?
Het grootste verschil tussen wandelen en hardlopen is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, niet per kilometer maar per minuut. Als iemand van 73 kilo een halfuur stevig doorloopt, dan verbrandt hij of zij ongeveer 156 calorieën. Rent deze persoon, dat worden er 356 calorieën verbrand in halfuur, bijna het dubbele dus!
Weten hoe dat precies zit? Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?
Wanneer kun je het beste wandelen op een dag?
Hou jij van wandelen na het eten? Dan ben je volgens wetenschappers goed bezig, want een wandeling na de maaltijd schijnt ontzettend goed voor je gestel en je gezondheid te zijn. Nu is af en toe een blokje om gaan sowieso goed voor je humeur en conditie, maar een ommetje na de maaltijd kan volgens onderzoek nog meer wonderen doen voor je gezondheid.
Waarom je vaker na het eten wilt wandelen (juist als je hartstikke vol zit).
Wandelen en je geestelijke gezondheid
Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar werkt óók enorm positief voor je geest. Zo blijkt dat dagelijks 5000 stappen zetten, in verband wordt gebracht met minder depressieve symptomen, volgens een meta-analyse van maar liefst 33 studies. Iedere 1000 daaropvolgende stappen kunnen het risico op een depressie met 9 procent verlagen. Natuurlijk zijn 10.000 stappen ook nog steeds prachtig als je het red. Maar vind je dat veel? Schroom dan niet om er 5000 te zetten.
Meer weten? Waarom slechts 5000 stappen per dag depressies kunnen verminderen.
Meer uit je wandeling in de natuur halen
Van een wandeling in de natuur, wordt iedereen een beter mens bewijzen genoeg onderzoeken. Maar hoe vaak pak je zo’n uurtje wandelen echt bewust aan? Deze activiteiten zorgen ervoor dat die wandeling méér wordt dan enkel voet voor voet zetten.
De dagelijkse beweging van een wandeling is mooi meegenomen, maar door er een extraatje aan te koppelen, ondervind je van wandelen ook mentaal meer voordelen.
BEDROCK doet een paar suggesties: zó haal je meer uit je wandeling in de natuur.
Ontspannen in de natuur? Dompel jezelf onder in een bosbad
In Japan is er een heus woord voor jezelf onderdompelen in de natuur als vorm van ontspanning: Shinrin-yoku. Wandelen in het bos, het lijkt zo simpel. Toch is er meer voor nodig dan je voeten één voor één achter elkaar te zetten. Want bij een bosbad neem je rustig de tijd om alles in je op te nemen. Je hoort de vogels de fluiten, je voelt de wind door je haren en je ruikt de hars van de bomen; met al je zintuigen neem je je omgeving waar. Zo kun je bijvoorbeeld even in het gras gaan liggen of met je hand de bomen aanraken.
Meer weten hoe je zélf een bosbad neemt? Zó dompel je jezelf onder in een bosbad.
Hoe de natuur als therapie kan werken
Wandelen in de natuur wordt dan ook steeds ingezet als therapie. In onze moderne (en vaak een beetje hectische) wereld, lijkt de natuur soms mijlen ver weg te zijn. Al helemaal als je in een drukke stad woont en je dagelijks wordt omringd door deadlines, technologie, een drukke agenda en constante afleiding. Juist de tegenhanger van al deze drukte, kans ons een heel eind op weg helpen als het gaat om onze mentale gezondheid, blijkt uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken.
Podcasts om te luisteren tijdens je lange wandeling
We moedigen stilte aan, zeker als je je in de natuur bevindt. Even geen harde muziek door je koptelefoon dus, maar luisteren naar de geluiden van de natuur. Wil je toch iets in je oren hebben? Deze podcasts dragen iets bij aan je lange wandeling en verbinden je op een andere manier nóg meer met het groen om je heen.
Meditaties tijdens het wandelen
Mediteren, dat doe je toch in kleermakerszit met je ogen dicht? Dat hoeft helemaal niet. Je kan ook heel goed mediteren tijdens het wandelen. Deze wandelmeditaties zijn ideaal voor mensen die niet kunnen stilzitten, of ‘druk, druk, druk’ zijn en wel wat mindfulness on the go kunnen gebruiken.
Dit zijn 9 fijne meditaties om op te zetten tijdens het wandelen.
Wandelingen in Nederland
Wandelen doen we graag in de natuur, maar laten we ook de steden in Nederland niet vergeten. Dat zijn er namelijk nogal wat en ze zitten vol verborgen straatjes en mooie hoekjes die je niet wil missen. Holidu deed onderzoek naar de beste wandelsteden van Nederland voor een citytrip in eigen land. Wat bleek?
Beste wandelsteden van Europa
Houd je óók enorm van wandelen tijdens je vakantie of reis en bezoek je graag een wandelvriendelijke stad in Europa? Groot gelijk. Alleen is de ene stad daar meer geschikt voor dan de andere. Volgens onderzoek zijn dít de tien meest wandelvriendelijke steden ter wereld.
Wandelen in plaats van wintersport: de mooiste hikes van Zwitserland
Als skiër of snowboarder ben je vast weleens in Zwitserland geweest. Niet zo gek, want de besneeuwde bergtoppen hebben een magisch effect en trekken elke winter weer vele wintersporters aan. Maar ben je ook er weleens in de zomer geweest?
De zomer is net zo mooi als de winter. Het Alpenlandschap en de kneuterige, authentieke cultuur maken eigenlijk elk seizoen aantrekkelijk. Tijdens een wandeling zie je de mooiste uitzichten en meest indrukwekkende bergtoppen. Ideaal om te gaan bergwandelen (helemaal met deze tien tips voor bergwandelen voor beginners).
Het is dé ideale plek om te ontspannen en eens goed tot rust te komen. Benieuwd waar je heen moet voor hikes en wandelingen in Zwitserland?
Populairste wandelgebieden van Nederland
Nederland is een echt wandelland. Je vindt er routes langs zee, door het bos of over de prachtige Veluwe. Of het nou een wandeling is van een uur, een hele dag of zelfs meerdere dagen: wie gek is op wandelen, kan in Nederland heel wat mooie wandelroutes vinden. Opzoek naar een mooie route? Dít zijn de populairste wandelgebieden van Nederland.
Om te onderzoeken welke wandelgebieden nu eigenlijk het populairst zijn onder Nederlanders, werd er een uitgebreid onderzoek gedaan onder de lezers van de toonaangevende magazines Columbus Travel en Roots uitgezet. En wat blijkt?
Wildplukken tijdens het wandelen of hiken in Nederland
en wandeling op zich is natuurlijk al lekker, maar je maakt het nóg leuker door op zoek te gaan naar eetbare planten en die te sprokkelen in de natuur. Dat heet wildplukken. En ja, dat kan ook gewoon in Nederland.