Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 19 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

18 redenen om écht heel veel van bomen te houden

Bomenknuffelaars? Daar maken we vaak grapjes over, want hoe kan je nou van bomen houden? Toch is de kans groot dat óók jij tot die groep behoort na het lezen van dit artikel. Want bomen zijn zeg maar écht ontzettend bijzonder.

Dit zijn achttien redenen om écht heel veel van bomen te houden.

Bomen zijn te gek

Het klinkt dan wel wat zoetsappig om te ‘houden’ van bomen, maar toch hebben we daar als mens wel degelijk alle reden toe.

Wij hebben bomen namelijk nodig, we vinden er bijvoorbeeld eten én onderdak in. Niet geheel onbelangrijk, dus. Dat en meer redenen om écht van bomen te houden:

1. Bomen verslinden kooldioxide

Bomen kunnen koolstofdioxide absorberen, de koolstof verwijderen én opslaan, terwijl ze de zuurstof weer in de lucht afgeven. En hoe!

In één jaar absorbeert een hectare aan volgroeide bomen de hoeveelheid CO2 die overeenkomt met een auto die 42.000 kilometer aflegt.

2. Bomen houden huizen vrij van fijnstof

Een onderzoek van de Lancaster University liet zien dat bomen langs de weg de fijnstof in de lucht in de nabijgelegen huizen met wel vijftig (!) procent verminderen. Thanks again, trees!

3. Bomen maken je kantoordag beter

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wie vanuit z’n kantoor uitkijkt op bomen, minder stress en meer tevredenheid ervaart.

4. Bomen zorgen voor eten

Bomen geven allerlei soorten noten en fruit, die mensen en dieren kunnen eten. Wereldwijd plukken we daar dagelijks letterlijk de vruchten van.

5. Bomen bieden onderdak

Volgens het Wereld Natuur Fonds leven er wel driehonderd miljoen mensen over de hele wereld in bossen en zijn wel 1,6 miljard mensen daarvan afhankelijk voor hun levensonderhoud.

Bossen bieden bovendien ook een leefgebieden aan allerlei planten en levens wezens, waarvan we de meeste niet eens kennen.

6. Bomen laten de schoonheid van ouderdom zien

Als mens hebben we het vaak moeilijk met ouder worden. We doen aan plastische chirurgie en willen er niet ouder dan nodig uitzien. Bomen, daarentegen, laten ons zien hoe ouderdom niet alleen staat voor schoonheid, maar ook voor eeuwenoude wijsheid.

7. Bomen houden steden koel

Bomen verlagen de temperatuur in een stad met wel 4°C (!) door schaduw te geven en waterdamp in de lucht af te geven met hun bladeren.

8. Bomen zijn luchtbevochtigers

Op een dag kan één grote boom tot wel 100 liter (!) water uit de grond halen en naar de lucht verplaatsen.

9. Bomen houden gebouwen koel

Bomen zorgen voor voor schaduw, en dat betekent dat strategisch geplaatste bomen de vraag naar airconditioning met wel 30 procent kunnen verminderen en ze tot wel 50 procent besparen op de energie die nodig is voor verkoeling.

10. Bomen zijn sociale wezens

Bomen kunnen tellen, leren, onthouden, zieke buren verzorgen en elkaar waarschuwen voor gevaar door elektrische signalen te sturen via een schimmelnetwerk (ofwel het ‘Wood Wide Web’).

11. Bomen geven ons adem

Vier mensen kunnen voor een dag zuurstof uit één grote boom halen.

12. En water

In de Verenigde Staten alleen al zorgen bossen voor water voor ruim 180 miljoen mensen.

13. Bomen verminderen criminaliteit

Bomen zorgen voor minder criminaliteit, zo blijkt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Vermont en de U.S. Forest Service bleek dat alleen al in Baltimore een toename van 10 procent in het bladerdak zorgde voor een daling van de criminaliteit met 12 procent.

14. Bomen maken schoon

In buitenruimtes met bomen is er minder graffiti, vandalisme en zwerfafval in vergelijking met plekken zonder groen, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Washington.

15. Ze zorgen ervoor dat we ergens (letterlijk tegenop kunnen kijken)

De hoogste levende boom is een 100 meter hoge kustsequoia in het Redwood National Park in Californië. Wie het natuurspektakel van dichtbij aanschouwt, zal stilvallen van verwondering. De natuur is krachtig en bomen zijn daar het levende bewijs van!

16. Bomen betalen ons terug

Voor elke euro die wordt uitgegeven aan het planten van een boom in de stad, betalen bomen ons tot vijf keer terug in schonere lucht, lagere energiekosten, verbeterde waterkwaliteit en regenwaterbeheer en hogere vastgoedwaarden.

17. Bomen zijn bescheiden in hun variatie

Wist je dat er wel meer dan 23.000 (!) verschillende soorten bomen in de wereld zijn? In totaal zijn er drie biljoen bomen op de planeet. Toch staan ze er maar nederig bij, werken hard en maken nooit problemen. Daar kunnen wij mensen nog wel een puntje aan zuigen!

18. Bomen houden ons jong en gezond

Bomen houden ons jong en gezond! Hoe? Onderzoekers ontdekten dat mensen die in een straat met veel bomen wonen, minder snel allerlei gezondheidsklachten hadden.

Kortom: we hebben als mens dus wel degelijk alle reden om dankbaar te zijn voor bomen en te zorgen dat bomen alle ruimte en omstandigheden hebben om gezond te kunnen leven!

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️