Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Is kombucha echt zo gezond voor je? Dit zegt een darmspecialist erover

Als één drankje de afgelopen jaren hip werd, dan is het wel kombucha. Deze gefermenteerde thee van Chinese afkomst wordt regelmatig bestempeld als goed voor de darmen, maar is kombucha wel echt zo gezond of is het een fabel?

Om daarachter te komen, is het hoog tijd om het na te vragen bij een expert. Volgens Orthomoleculair Darmspecialist & Histamine Expert Denise Boon is het afhankelijk van de situatie.

Is kombucha gezond? Dit zegt een darmspecialist

Bij het fermenteren van kombucha komen er goede bacteriën vrij die over het algemeen goed zijn voor de darmflora, volgens Boon. “Maar dat geldt niet voor iedereen. Kombucha bevat namelijk veel histamine.

Daarom kan het drankje slecht zijn voor mensen met een histamine-intolerantie of een overmaat aan gist in de darmen,” legt ze uit. In dat geval kun je kombucha dus beter laten staan.

Verschil in kwaliteit

Dan maakt het volgens Boon ook nog uit voor welke kombucha je gaat. Er zit namelijk nogal wat verschil in kwaliteit: “Bij het fermenteren wordt altijd suiker gebruikt. Dat is op zich geen probleem, want een groot gedeelte gaat op in het fermentatieproces. Het probleem is dat veel producenten er extra suiker in stoppen om de kombucha beter te laten smaken, anders is het een erg zuur en bitter drankje.”

En die suiker? Die maakt het drankje vanzelfsprekend minder gezond. Om die soorten te vermijden raadt Boon aan om altijd het etiket te lezen. “Het eerstgenoemde ingrediënt zit altijd het meest in een product; is dat suiker, dan kun je deze kombucha dus beter laten staan.”

Naast toegevoegde suikers bestaat er nog een factor die kombucha minder gezond kan maken: sommige merken worden verhit, waardoor de gezonde bacteriën gedood worden. Zonde!

Kombucha is al met al dus best gezond, maar het is dan wel goed letten op de ingrediënten, het bereidingsproces en je reactie op deze drank. Als je er klachten van krijgt, dan is de kans op onder andere een histamine-intolerantie immers aanwezig en is het voor jou dus niet zo gezond op dit moment.

Suiker is een sluipmoordenaar (juist als je denkt gezond te eten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️