Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 18 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Phubbing’ is wanneer mensen hun partner negeren omdat ze op hun telefoon blijven kijken; hierom is het zo schadelijk

In een lange relatie komt een uurtje smartphonescrollen zonder met elkaar te praten nou eenmaal wel eens voor, maar wanneer ‘phubbing‘ plaatsvindt, zorgt het voor problemen. Deze term werd bedacht voor de situatie waarin iemand zijn of haar partner (onbewust) negeert door op de telefoon te blijven kijken.

Phubbing is een samentrekking van ‘phone‘ (telefoon) en ‘snubbing‘ (afwijzen). Je partner wijst jouw gesprek indirect af, doordat zijn of haar focus op de telefoon ligt. Het is een veelvoorkomend modern probleem dat vervelende gevolgen kan hebben.

Zo ziet phubbing eruit

Phubbing komt volgens familie- en relatietherapeut Anthony Chambers in verschillende vormen. Tegen New York Times legt hij dat als volgt uit: “Het gaat van naar je telefoon gluren middenin een gesprek tot berichtjes lezen wanneer de conversatie je te lang duurt of zelfs het in de buurt houden van je telefoon voor het geval dat.”

Phubbing gaat van kwaad tot erger en kan uitlopen tot eenzijdige gesprekken waarbij de ander non-stop op zijn of haar telefoon kijkt. Chambers krijgt er bij zijn cliënten regelmatig mee te maken.

Hoewel phubbing misschien als een grappig woord klinkt, kan het fenomeen erg schadelijk voor je relatie zijn. Volgens recente onderzoeken levert het namelijk ongelukkige huwelijken en relaties op doordat er desinteresse en wantrouwen ontstaat.

Niet alleen voor je relatie, ook voor je eigen mentale welzijn kan phubbing negatieve gevolgen hebben: je bent namelijk nooit ergens 100 procent met je gedachten bij en dat resulteert in een vol hoofd. Uiteindelijk zorgt phubbing dus enkel voor stress -en ongezonde communicatie binnen je relatie.

Ben jij een phubber?

Kijk je zelf altijd met een schuin oog op je telefoon terwijl je partner iets vertelt of voer je regelmatig twee gesprekken door elkaar -één digitaal, de ander face to face? Dan is de kans groot dat je aan phubbing doet. Daar ben je overigens niet de enige in: volgens professoren Meredith David en James Roberts wordt 46 procent van alle mensen in een relatie regelmatig gephubd door zijn of haar partner.

Nogal ironisch volgens David, want precies de technologie die werd ontworpen om ons dichter bij elkaar te brengen, zorgt ervoor dat we ons isoleren van onze dierbaren.

Stoppen met phubbing door actief te luisteren

Gelukkig bestaan er relatief eenvoudige oplossingen tegen het fenomeen. Eén daarvan is de actief luisteren-theorie, die eenvoudig getraind kan worden door er bewust mee bezig te zijn. Deze theorie werd ontwikkeld door psychologen Dr. Carl Rogers and Dr. Richard Farson en houdt in dat je oogcontact maakt, oordelen voor je houdt, open vragen stelt en gevoelens reflecteert.

Bij actief luisteren laat je tussendoor commentaar achterwege en luister je bewust naar het verhaal van de ander. Hierdoor hoor je elk detail en is het eenvoudiger om er achteraf op te reflecteren.

Door aandacht te tonen, raak je zelf bovendien geïnteresseerder in het gesprek en wordt jullie onderlinge communicatie gezonder. Door deze theorie regelmatig te oefenen, is de kans groot dat je vanzelf een aversie tegen phubbing ontwikkelt. Wedden dat je die telefoon er niet eens meer bij wílt pakken?

Minder schermtijd? Deze 5 mindful hobby’s houden je weg van je telefoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️