Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Vrienden op het werk kunnen óók toxic zijn (zo herken je ze)

De wetenschap raakt er niet over uit gepraat: vrienden op het werk maken je productiever en beter in je werk, zorgen ervoor dat je je minder eenzaam voelt en je baan langer wilt houden. Maar ondanks dat ze je gelukkig maken, kunnen ze je ook tegenwerken.

Wij vertellen alles wat je moet weten om die toxic vrienden op het werk te herkennen.

Zo herken je toxic vrienden op het werk

Jullie beïnvloeden elkaars humeur negatief

Over het algemeen wordt gezegd dat mensen die met goede vrienden op het werk vaker een goed humeur hebben, maar dat geldt niet in alle gevallen. Als jij of je work-bestie het werk niet leuk vindt, kan dat bijvooorbeeld ook heel goed overslaan op de ander.

Dipje tijdens werk? Deze bewegingen geven je mental health een boost

Als je net lekker aan het werk bent en er dan aan wordt herinnerd dat je eigenlijk flink ondergewaardeerd wordt binnen het bedrijf, is dat nu eenmaal niet per se bevorderlijk. Daardoor wordt jouw humeur ook slechter en belanden jullie samen in een negatieve spiraal.

Diegene is altijd jaloers op je

Hoewel jaloezie verschilt per persoon, is er wel een grotere kans dat je jaloers wordt op degenen die dicht bij je staan. Zeker als jij een je collega eenzelfde soort functie hebben, kan het als oneerlijk worden ervaren als één van de twee bijvoorbeeld wel een promotie krijgt aangeboden en de ander niet.

Jaloers? Zo ga je ermee om (volgens een spiritual teacher)

De stress die zo’n situatie veroorzaakt, kan dan juist negatieve invloed hebben op je werk. En eerlijk, wie wil er nou vrienden zijn met iemand die je niet eens feliciteert met een promotie? Vrienden moeten je successen erkennen, niet kleiner maken dan ze zijn.

Diegene ‘plaagt’ je vaak

Humor is fantastisch, en gezelligheid met je collega’s maakt je dag stukken beter. Maar als je aan het kletsen bent met je vrienden op het werk en iemand, precies als je manager langsloopt, grijnst:  ‘Haha, werkt jouw wekker eigenlijk wel goed?’ Mwah, dan weten we niet zeker of het nog wel onder plagen valt.

Sowieso is het nooit een goed teken als iemand je subtiel voor schut zet, of dat nu is tegenover je manager of andere collega’s. Kan met jaloezie te maken hebben, maar ook gewoon met, je weet wel, een eikel zijn.

Jullie roddelen heel veel

We schreven eerder dat roddelen goed voor ons is – met mate, uiteraard. Het zou namelijk zorgen voor zelfreflectie, en bovendien heb je je klaagkwartiertjes soms gewoon nodig om even stoom af te blazen en weer met een schone lei te beginnen.

Toch kan roddelen ook negatieve effecten hebben. Een negatieve evaluatie van andere collega’s zorgt er namelijk voor dat je minder gemotiveerd raakt. Als je het constant met je work-BFF doet, heb je daarnaast dezelfde kans op de negatieve spiraal (daar is ‘ie weer!). “Ugh, hij heeft alweer een fout gemaakt” wordt toch al snel “Pf, mensen kunnen niks, ik wil hier niet meer werken”.

Een gezonde werkcultuur creëren: hoe doe je dat?

Bovendien zorgt geroddel ervoor dat je de werkomgeving onveilig maakt voor degene achter wiens rug om je praat. Niet helemaal wat je op je geweten wilt hebben, en ook zéker niet de bedoeling.

Je work-bestie betrekt jou in conflicten

Samen roddelen is één ding, maar het is zo mogelijk nog erger als je wordt betrokken in dingen waar je in eerste instantie helemaal niks mee te maken had.

Stel, je work-BFF heeft een discussie met een andere collega die je ook wel aardig vindt. Als één van hen – laat staan allebei – verwacht dat je een kant kiest, is dat écht een teken dat je even afstand moet nemen. Niet alleen voor je eigen professionaliteit en relaties met anderen, maar ook voor je eigen gemoedsrust.

Dus ja, vriendschappen op het werk kunnen je 9-tot-5-baan een stuk minder saai maken – maar onderzoek af en toe even kritisch of ze je niet juist tegenwerken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️