Tessa Ham
Tessa Ham Werk 24 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Een gezonde werkcultuur creëren: hoe doe je dat?

Elk bedrijf heeft een eigen cultuur. Deze wordt onder andere gevormd door de waarden, visie en prioriteiten van de organisatie, maar ook door de mensen die er werken. Al deze factoren versmelten samen tot de werkcultuur. Voor de werknemers én het bedrijf is het belangrijk dat deze werkcultuur gezond is.

Maar wat houdt een gezonde werkcultuur eigenlijk in? En hoe creëer je deze?

Definitie van een gezonde werkcultuur

Bij een gezonde werkcultuur voelen werknemers zich gewaardeerd, veilig en comfortabel. Dat een werknemer echt een persoon is en geen nummertje, is bijvoorbeeld een teken van een gezonde werkcultuur. Een ander goed voorbeeld is dat werknemers de vrijheid hebben om hun mening en ideeën te delen en zich daar ook comfortabel bij voelen.

“Hoewel cultuur niet een fysiek object is, kun je het wel voelen en zien”, leggen de auteurs van ‘The Culture Question: How to Create a Workplace Where People Like to Work‘ uit. “Je kunt de cultuur voelen en zien in de taal die er gebruikt wordt en de verhalen die de werknemers vertellen. Zelfs simpele dingen, zoals of mensen wel of niet persoonlijke spullen op een bureau tonen, kunnen je veel vertellen over de cultuur van een organisatie.”

Zo schadelijk kan een stressvolle werkomgeving zijn

“Wij zien dat er wat betreft werkcultuur een spectrum is tussen gezond en ongezond”, voegen de auteurs toe. “Gezonde culturen zijn vol energie en productiviteit, terwijl ongezonde culturen ongemotiveerde werknemers opleveren. De meeste organisaties liggen niet aan één kant van het spectrum, maar ergens in het midden. Of er zijn delen in de cultuur die gezond zijn en delen die slecht zijn.”

Een gezonde werkcultuur is niet alleen belangrijk voor de werknemers zelf, maar ook voor de organisatie waarin zij werken. Het zorgt er namelijk voor dat werknemers gemotiveerd blijven en zich willen blijven inzetten.

Een gezonde werkcultuur creëren

Chris White is de managing director bij het Center for Positive Organizations. In zijn TED Talk deelt hij hoe organisaties een gezonde werkcultuur kunnen creëren. Het allerbelangrijkste daarbij is een omgeving te realiseren waarin mensen het gevoel hebben dat ze hun stem kunnen laten horen.

https://www.bedrock.nl/kantoor-overtuigen-duurzamere-lunch/

In meetings heb je bijvoorbeeld vaak twee verschillende kampen: de stille en de luidruchtige werknemers. De tweede groep kaapt vaak – onbewust – een vergadering, waardoor de eerste groep het gevoel heeft niet hun mond te kunnen opentrekken.

Natuurlijk is het de taak van het management om iedereen een stem te geven. Maar iedereen (ook jij en ik) kan hieraan meedragen. Wanneer je weet dat een stille collega veel ervaring heeft met een bepaald onderwerp, kun je bijvoorbeeld vragen ‘Zeg [naam stille collega], jij hebt hier veel mee gewerkt, hoe denk jij hierover?”

Op deze manier creëer je een werkcultuur waar iedereen gehoord wordt. Dat maakt het ook makkelijker voor mensen om iets te zeggen over issues die voor het management misschien moeilijk om te horen zijn. Dan is het vervolgens belangrijk dat zij met deze mensen in gesprek willen gaan. Zelfs als ze het eigenlijk niet eens zijn met de boodschap.

De basis

Natuurlijk is een werkcultuur veranderen veel complexer dan dat. Maar in de basis is het belangrijk dat mensen zich vrij genoeg voelen om hun stem te laten horen. En vervolgens dat het management deze stem ook echt serieus neemt.

Ben je een werknemer en heb je nu het gevoel dat je in een ongezonde werkcultuur werkt? Dan zal je helaas niet veel aan het probleem kunnen doen en wordt het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een uitdaging waar je je wél gewaardeerd voelt. Dat is meteen ook een les voor de managers binnen die organisatie. Als de omloop in je personeel groot is, is dat namelijk een rode vlag. Het zit niet helemaal goed in je werkcultuur.

Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️