Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 12 nov 2017

Waarom roddelen goed voor ons is (maar natuurlijk wel met mate)

We nemen ons allemaal weleens voor om minder te roddelen. Gewoon, omdat we er niet aardiger op worden, en misschien ook wel omdat we zelf ook niet willen dat andere mensen over óns roddelen. Maar af en toe is het gewoon zo verleidelijk om ons te gedragen als stereotype roddelende huisvrouwen. Heb je dat gehoord, die collega die is ontslagen? Ik zou echt niet in haar schoenen willen staan! En met wat voor iemand die ene vriendin nou toch weer een relatie heeft… Pff.
Verschillende ‘geluksprofessionals’ (waaronder Gretchen Rubin) vertellen ons dat roddelen ons ongelukkig maakt, maar er zijn óók onderzoekers die het tegenovergestelde beweren. Zo ook onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, die juist stellen dat roddelen goed voor ons is.

Waarom? Eigenlijk is die reden best wel voor de hand liggend: roddelen stimuleert onze zelfreflectie, en daarmee ook onze groei. Volgens de onderzoekers biedt geroddel ons ‘waardevolle indirecte sociale vergelijkingsinformatie’, omdat we onszelf automatisch vergelijken met het onderwerp van het geroddel. Oftewel: hoor je van een vriendin dat ze het zo raar vindt dat iemand heel snel geïrriteerd wordt, dan zul je jezelf misschien ook wel af gaan vragen hoe dat eigenlijk bij jou zit.

Positief versus negatief

Positieve en negatieve roddels hebben beide effect, maar wel op een andere manier. Positieve roddels zorgen ervoor dat onze zelfbetering meer gewaardeerd wordt (zowel door onszelf als door een ander). Daardoor worden we ook gestimuleerd om onszelf nog meer te verbeteren.

Negatieve roddels hebben zowel een positief als negatief effect: enerzijds laten ze ons beter voelen over onszelf (wij staan immers boven de ander), maar ze kunnen ons ook onveilig laten voelen. Want wat nou als die vriendin ook zo over ons praat? Hoe dan ook blijft de functie van informatieverschaffing, over onze omgeving en zijn normen, hetzelfde.

Lees ook: We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen (alleen kunnen we dat niet aan)

Volgens de onderzoekers moeten we roddelen dus accepteren als een belangrijk onderdeel van het leven, maar: ‘We moeten bij het ontvangen van roddel een kritische houding aannemen en ons bewust zijn van de gevolgen die het kan hebben voor onszelf en anderen.’

Voordelen voor iedereen

Genoeg voordelen voor de ontvanger van een roddel dus, maar hebben de zender en het ‘slachtoffer’ er ook nog iets aan? In een vervolgonderzoek werd aangetoond van wel. Nee, natuurlijk is het niet fijn om erachter te komen als mensen over je praten – grote kans ook dat je diegene daarna niet meer zo snel vertrouwt. Maar waar ontvangers informatie vooral gebruiken voor zelfevaluatie, zijn de emoties die roddelen oproept bij het doelwit ook functioneel.

Die emoties helpen je bepalen of je het wel of niet eens bent met wat er over je gezegd wordt. Voel je je alleen maar beledigd, dan kun je het gewoon lekker negeren – maar als je je schuldig voelt, is er misschien toch meer aan de hand.

Roddelen is overigens niet alleen een manier om te leren over je positie in je sociale omgeving en de normen daarvan, maar heeft ook andere voordelen. Zo versterkt het ook de band tussen roddelaars. Niets fijner dan even lekker losgaan met je beste vriendin en weten dat zij dat niet over jou doet. En dat mag dus best af en toe!

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom roddelen goed voor ons is (maar natuurlijk wel met mate)
Sluiten