Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

12 vragen om je ouders (en de invloed die ze op je hebben) te evalueren

Je zou kunnen zeggen: slechte ouders bestaan niet, want elke ouder doet wat er in zijn of haar mogelijkheid ligt, om een goede opvoeder te zijn. Dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt. Elke ouder doet zijn best en perfecte ouders bestaan zeker niet. Maar je kunt wel een aantal waarden toekennen die horen bij een goede opvoeding, waar je je ouders op kan toetsen. We leggen uit hoe je dat op een weloverwogen manier kan doen.

Heb jij je ooit wel eens afgevraagd: als ik mijn ouders een rapportcijfer zou geven voor mijn opvoeding wat zou dat dan zijn?

Met deze twaalf vragen van The School of Life kun je dit op een bewuste manier doen.

Perfecte ouders bestaan niet

Als je ouder wordt, is het een grote vraag om over na te denken: wat voor een ouder wil ik zijn? Wat wil ik meenemen uit mijn eigen opvoeding en wat niet? Je hebt van tevoren een verwachting hoe je als ouder wilt zijn, maar in de realiteit zal het vaak anders gaan, dan je in je hoofd had bedacht.

Je kunt immers niet voorspellen hoe je als ouder reageert op bepaalde, prikkelende situaties als je die nog nooit eerder hebt meegemaakt. Elke ouder doet in zijn of haar kunnen, zo goed mogelijk zijn best om de kinderen op te voeden. Dat is een mooi ideaal om vanuit te gaan.

Een lesje zelfreflectie: zo word je je eigen spiegel

In de realiteit is het helaas zo dat dit niet altijd lukt door slaapgebrek, relatieproblemen, psychische problemen, hechtingsproblemen of andere zaken die stress en onrust geven in een gezin.

Geen enkele ouder is perfect en geeft een perfecte opvoeding. Door uit je slof te schieten, emoties te tonen, fouten te maken en sorry te zeggen leer je jouw kinderen dat je ook als ouder een mens bent, met sterke en minder sterke eigenschappen.

Waarom je ouders evalueren?

Je ouders objectief evalueren is best lastig. Jullie hebben nu eenmaal een bloedband en je wilt ze niet kwetsen. Je hoeft je ouders hier natuurlijk niet over in te lichten en de score met ze te bespreken. Je kunt dit ook alleen voor jezelf doen.

Het evalueren van je ouders kan je helpen om meer inzicht te krijgen waarom je band wel of niet goed is met je ouders. Waarom je bepaalde dingen lastig vindt in het leven en waarom je reageert op situaties zoals je nu doet.

Hoe werkt de evaluatie?

Onderstaande vragen geven waarden weer die volgens The School of Life horen bij een degelijke opvoeding. Beantwoord de twaalf vragen met een score van één tot tien. Tel alle scores bij elkaar op en kom op je eindcijfer.

12 vragen om je ouders te evalueren:

1. Voelde jij je diep geliefd en gewenst als kind door je ouders?
2. Waren je ouders vaak afgestemd op wat je écht voelde en tegen hen zei?
3. Konden je ouders er tegen als je tot een bepaalde mate, op een onschuldige manier ongehoorzaam was?

Familieproblemen? Zo deal je daarmee (en onthoud: nobody is perfect)

4. Waren je ouders oprecht blij als je een succes behaalde?
5. Hadden je ouders geen sadistische impulsen?
6. Zorgden je ouders ervoor dat hun eigen problemen niet op jouw bordje kwamen te liggen?

7.  Eisten je ouders geen bewondering? Bijvoorbeeld door regelmatig te vragen of ze de beste papa of mama van de wereld waren.
8.  Waren je ouders onvoorspelbaar in hun emoties of gedrag?
9. Wisten je ouders hoe ze met je konden spelen?

Hoe inheemse stammen kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

10. Konden je ouders duidelijke grenzen stellen wanneer dit nodig was?
11. Stonden je ouders open voor jouw, soms afwijkende, mening?
12. Waren je ouders geïnteresseerd in jouw kleine geluksmomentjes en pijntjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️