Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Tijd voor een nieuwe tattoo? Overweeg dan deze vegan inkt

Ben je veganist en wil je graag een tattoo? Weet dan dat je niet zomaar bij elke tattooshop terecht kan. De meeste inkt voor tatoeages is namelijk helemaal niet veganistisch, iets wat je misschien wél zou denken. In de meeste inktsoorten zitten namelijk allerlei dierlijke producten verwerkt. Gelukkig is er een heuse opmars voor vegan inkt. We’ll tell you all about it.

Het straatbeeld is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar het tientallen jaren geleden tattoos vooral voor boeven, criminelen en zeelieden waren, is de tattoo tegenwoordig niet meer weg te denken.

Tattoos populairder dan ooit

Op Viking lezen we dat 35 procent van de werkende Nederlanders een tatoeage heeft. Kijken we naar de leeftijdscategorie 18-34, dan heeft maar liefst 50 procent zijn lichaam permanent versierd met inkt.

Tattoos worden steeds zichtbaarder, groter en normaler. Steeds meer mensen lopen rond met tattoo’s. Maar wist jij dat de inkt die misschien ook wel in jouw lichaam zit, helemaal niet vegan is?

Het is een typisch gevalletje van ‘je zou nooit denken dat er dierlijke producten inzitten’, maar niets wat het lijkt. Want inderdaad: de meeste tattoo inkt is niet vegan. Gelukkiger zijn er steeds vaker diervriendelijke alternatieven.

Tattoo inkt (niet) vegan?

In principe geldt met tattoo-inkt dat tenzij het anders op de verpakking staat vermeld, de inkt niet vegan is. Waarom niet?

De meeste inkten voor tatoeages worden gemaakt van ondermeer de dierlijke producten zoals beenderkool (een dierlijk houtskool gemaakt van verbrande koeienbotten), schellak (gemaakt van kevers en luizen) en glycerine (gelatine uit dierenhoeven). Het zorgt ervoor dat de tattoo zwart wordt.

Zijn mensen met tatoeages impulsiever dan mensen zonder?

Overigens zijn de andere producten die bij het zetten van je lievelingsplaatje of naam van een geliefde ook niet altijd diervriendelijk. Zo is het stencilpapier vaak gemaakt van lanoline (gemaakt van schapenwol) en zijn de strips op de scheermesjes zijn meestal gemaakt van gelatine.

Steeds vaker vegan tatoeëerders

Nu steeds meer mensen kiezen voor een bewuste levensstijl en vaker een plant based dieet of levensstijl kiezen, wordt ook de vraag naar vegan inkt voor tattoo’s steeds groter.

Met als gevolg dat steeds meer tattooshops veganistische inkt als optie hebben of enkel met plantaardige inkt tatoeëren. Let dan ook meteen even op of de crèmes voor de nazorg die je meekrijgt, dus óók vegan zijn en niet op dieren zijn getest, mocht je dat belangrijk vinden. Als je het niet zeker weet, kan je altijd zelf even het ingrediëntenlijstje achterop nagaan.

Niet per se gezonder

Weet overigens wel dat het niet bewezen is dat vegan inkt ook per se beter is voor je gezondheid, iets waar men soms wel vanuit gaat.

In Nederland zijn er steeds meer tatoeëerders die enkel met vegan inkt werken. Bijvoorbeeld Sea Sheperd in onze hoofdstad en Tattoo Dex in Rotterdam. Handig om te weten als je klaar bent voor je volgende tat!

8 dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️