Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 6 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

4 handige tips voor een gezonde veggie garden dit voorjaar

Altijd al je eigen voedsel willen verbouwen? Het is makkelijker dan je denkt. Je hebt helemaal niet veel ruimte of tijd nodig voor een goede moestuin. Dus kom maar op met die verse kruiden, groenten en planten, want met deze tips maak je een gezonde veggie garden voor dit voorjaar.

BEDROCK schreef eerder al over hoe je je moestuintje het beste in leven kan houden. Dit is wel écht iets anders: een beginnershandleiding voor de ideale moestuin. En wat voor soort moestuin is dat? Een vierkante meter-tuin.

Vierkante meter-tuin

De eerste tip is dan ook: neem een vierkante meter-tuin. Een methode om al je gewassen in een kleine hoeveelheid ruimte te kweken. Eén vierkante meter is alles wat je nodig hebt. Hierin maak je rastervakken van 30 x 30 cm. Zo makkelijk is het.

Deze manier van tuinieren garandeert 100% van de oogst met slechts 20% van de ruimte in vergelijking met normaal tuinieren. Je gebruikt maar 10% van het water, 5% van de zaden en ongeveer 2% van het werk. De tuin is kleiner, overzichtelijker en past waarschijnlijk ook beter bij de hoeveelheid gewassen die je nodig hebt.

Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen

Je hebt ook maar tien minuten per dag nodig voor de onderhoud. Het besproeien, controleren, snoeien en oogsten is dan allemaal gedaan. Ook kun je natuurlijk zelf de locatie kiezen. De vierkante meter kun je namelijk overal in de tuin plaatsen. Zelfs op het cement of op de bestrating.

Kies voor de juiste planten

Vierkante meter-tuinieren is echter niet geschikt voor elke plant. Zo kunnen courgettes of komkommers veel ruimte innemen. Dat willen we niet. Kies voor kleinere planten (kruiden), struiksoorten (bonen) en/of gewassen die snel op zijn, zoals radijs.

Dit betekent trouwens niet dat je de grotere gewassen niet in je tuintje kunt opnemen. Je moet echter wel creatief zijn met hoe je ze plaatst. Dat kan bijvoorbeeld door de hogere planten te ondersteunen met verticaal latwerk. Hierdoor laat je de planten klimmen en zo hou je alles netjes. De ruimte wordt dan ook gemaximaliseerd.

Zet het zonnetje buiten

Iets waar je ook zeker rekening mee moet houden, is de zon. Zonlicht is erg belangrijk voor je moestuintje: het maakt hét verschil voor een bloeiende tuin en een goede oogst. Hou daar ook rekening mee als je de plek uitkiest voor het plantenbed. Welke plek heeft de meeste zon gedurende de dag? Stel jezelf die vraag.

Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)

Er is hier een handige vuistregel voor. Als je het blad opeet, dan kun je wegkomen met vier tot zes uur in de zon. Wanneer je het ‘fruit’ opeet, dan wil je acht of meer uur volle zon hebben. Fruit verwijst hier naar alles wat bloeit, je eet dan het bestoven resultaat.

Sommige planten kunnen meer of minder zon gebruiken. Goed idee dus om eerst altijd nog het plantenetiket te controleren. Zo kun je zien hoeveel zon elk gewas nodig heeft. Superhandig! Groepeer alle gewassen bij elkaar in de volle zon en zorg ervoor dat er aparte locaties zijn met een verhoging. Planten met een behoefte voor extra zon kunnen daar plaatsnemen.

Een goede bodemmix

Voor het kweken heb je natuurlijk ook een goede bodemmix nodig. Geen zorgen, hier hebben we ook een tip voor. De beste optie is een lichtgewichte mix met een goede drainage. En dit is er eentje die jezelf kan maken. Perfect voor in de vierkante meter-tuin.

Om de combinatie te maken heb je een derde van pluizig veenmos nodig (mag ook kokos- of vezelmos zijn). Ook heb je nog een derde vermiculiet en een derde goed gemengde compost nodig. De hoeveelheid mix kan prijzig zijn, maar wanneer je deze eenmaal hebt, hoef je deze jarenlang niet te vervangen. Je hoeft alleen nog maar je zaden te planten.

Permacultuur toepassen in je moestuin: een simpele guide

Een mix die meer dan tien jaar mee gaat. Je hoeft alleen maar om de paar jaar een centimeter of twee toe te voegen voor als het bodemniveau daalt. Mocht deze mix toch geen optie zijn, dan raden wij je het volgende aan: een goede plantenmix van een landschapsbedrijf. De mix heeft aarde, compost en organisch materiaal nodig.

Let’s get started!

Kortom, een totale must, die vierkante meter-tuin, vooral voor de groene vingers onder ons. Je kan allerlei verschillende planten kweken in een zeer kleine ruimte. Er is wel wat planning en voorbereiding voor nodig, dus let’s get started! Dan heb je binnenkort je eigen verse voedsel om van te kunnen genieten.

https://www.bedrock.nl/kantoor-overtuigen-duurzamere-lunch/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️