Eva Spigt
Eva Spigt Planeet 21 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo vier je vandaag (en vanavond) de langste dag van het jaar

Oeh la la lange, zwoele zomeravonden, heerlijk weer en alles staat in bloei. Vandaag is het de langste dag van het jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. In Zweden noemen ze dit midsommar en in Engeland Summer Soltice, waarbij er een grote feest worden gehouden om de zon te eren.

Dit is waarom jij vandaag de langste dag van het jaar ook wilt vieren.

Wat is zonnewende

Tijdens de zomerzonnewende bereikt de zon de noordelijkste of zuidelijkste positie, gezien vanaf de aarde. Bij ons is het dan de langste dag van het jaar en in sommige landen gaat de zon helemaal niet onder. In Amsterdam duurt dat op 21 juni maar liefst 16 uur en 48 minuten.

Een fijn ochtendritueel nu de zomer bijna in zicht is

De zomerzonnewende was bij onze voorouders al een bijzonder fenomeen. Op deze dag werd de zomer ingeluid en werden er vaak feesten gegeven waarbij offers werden gebracht voor een vruchtbare oogst. In Nederland is deze dag niet meer zo populair. In Zweden en Engeland wordt het nog wel groots gevierd.

Vooral in Zweden is deze zomerzonnewende, Midsommar, een belangrijke dag en wordt de vrijdag erop het Midzomerfeest gehouden. De traditie is dat jonge vrouwen 7 verschillende soorten bloemen plukken en deze onder hun kussen leggen en dan hun toekomstige hubby in hun droom verschijnt.

In Engeland vieren ze Summer Solstice bij Stonehenge, een plek op aarde met enorm veel aantrekkingskracht door de mysterieuze rotsformatie.

Vier de langste zomerdag

Het licht en de warmte van de zon zorgt voor een natuurlijk hoogtepunt. Alles staat in groei en bloei. De perfecte dag om stil te staan bij deze boost aan energie. Vroeger werd midzomer gevierd met het ontsteken van grote vuren om de zon te eren. Vuurenergie is erg krachtig en helpt om te reinigen, los te laten en te transformeren.

De langste dag van het jaar is dus de perfecte dag om jouw eigen ritueel te creëren. Midzomer nodigt je uit om in overvloed en geluk te leven.

De vakantieliefde: waarom worden we in de zomer altijd zo hopeloos verliefd?

Schrijf vandaag bijvoorbeeld op wat je wilt loslaten. Stop alle energie erin en hou je vooral niet in. Neem afscheid van de emoties, personen of dingen die je los wilt laten. Maak daarna een vuur en als je er klaar voor bent, gooi je je brief in het vuur.

Probeer te visualiseren hoe je al deze gevoelens loslaat. Dit kan lastig zijn maar laat je emoties de vrije loop, dat lucht op. Enne… hé de zomer is nu officieel begonnen: tijd voor nieuwe energie en kansen. Wat wil jij bereiken en waar ben je dankbaar voor?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️