Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 11 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat is eigenlijk het verschil tussen slow juice en cold pressed juice?

Sapjesbarren, sportscholen en de schappen van supermarkten liggen vol met allerlei soorten sappen van fruit en groente. Het ene etiket vertelt trots een ‘slow juice’ te zijn terwijl andere sapjes ‘cold pressed’ zijn. Maar wat is het verschil eigenlijk? Is het één beter dan het ander?

We zochten het verschil uit tussen cold pressed, slow juice en een old school sapcentrifuge én de voordelen van de technieken.

Maakt het uit hóe sap uit fruit of groente komt?

Vroeger hadden we een citruspers of sapcentrifuge op het aanrecht staan om verse sinaasappelsap te maken. Maar inmiddels zijn er genoeg onderzoeken die bewijzen dat je daarmee niet alle voedingsstoffen uit je groente of fruit haalt. Daar zijn nieuwe technieken voor: een sap wordt koudgeperst (ofwel cold pressed) of slow juiced.

Dit is waar je op moet letten als je gaat juicen

Cold pressed versus slow juice

Om uit te zoeken wat deze 2 populaire technieken nou precies doen, vroegen we de experts van groentesapmerk Frecious naar het precieze verschil. Zelf maakt Frecious gebruik van de slow juice-techniek.

“Bij cold pressed en slow juice worden de ingrediënten altijd koudgeperst. Je haalt hiermee meer voedingstoffen uit het fruit of groente dan bij een blender of centrifuge omdat er geen verhitting plaatsvindt. Door verhitting gaan er namelijk voedingsstoffen verloren.”

“Bij cold pressed wordt gebruikt van een hydraulische pers. Die techniek kan je vergelijken met wanneer je je handen tegen elkaar slaat. Hierdoor worden de ingrediënten geplet en komen lang niet alle voedingsstoffen vrij. De structuur is waterig en minder rijk dan bij slow juicen.”

De schroefpers bootst kiezen na

Bij slow juice wordt gebruik gemaakt van een speciale schroefpers (een screw press). De schroefpers doet hetzelfde als je kiezen: het kneuzen van de ingrediënten. Ze wringen alle voedingstoffen uit de vezel, alsof je lang aan het kauwen bent en zo blijven de voedingsstoffen in tact. Er komen zo 47 procent meer voedingsstoffen vrij dan bij cold pressed juice, blijkt uit een labonderzoek van Frecious.

Een heerlijk sapje met gele biet, wortel, bleekselderij & kurkuma

Waarom kiezen merken dan tóch voor cold pressed?

Sommige ingrediënten als bladgroenten, gember en tarwegras kunnen alleen door een slow juicer. Met een hydraulische pers (de techniek bij cold pressed juicen) lukt dit niet. Maar waarom kiezen merken dan tóch voor de  cold pressed-techniek?

Zoals het woord al zegt, gaat het proces bij slow juicen erg langzaam en de machines kunnen niet groter gemaakt worden. Het kost dus gewoonweg veel tijd om het sap te maken. De hydraulisch pers is echter wél makkelijk op te schalen en is een stuk goedkoper. Een slowjuicer is 4 keer zo duur als een cold pressed juicer (de fabrieksprijzen in elk geval).

Voor veel sapmerken zijn dat de belangrijkste voordelen om voor een cold pressed-techniek te kiezen. De meeste ingrediënten gaan dus door de cold pressed en de ingrediënten die daar niet in kunnen, gaan dan alsnog in de slow juicer.

Een heerlijk sapje met gele biet, wortel, bleekselderij & kurkuma

En het verschil tussen slow juice en een sapcentrifuge?

En wat is dan mis met een gewone sapcentrifuge? Lekker simpel en een stuk goedkoper, toch? Een traditionele sapcentrifuge maakt gebruik van een scherpe rasp die op héél snel ronddraait (tot wel 20.000 toeren per minuut). Maar, hierdoor wordt het warm en komt er zuurstof in het sap, waardoor dit al binnen enkele minuten begint te oxideren.

Bij de aflevering ‘Koud geperst’ van de Keuringsdienst van Waarde zagen we dat het niet uitmaakt welke techniek je gebruikt. Het verloren gaan van vitaminen zou onzin zijn. Zoals vaker het geval is, zijn er meerdere onderzoeken die verschillende waarheden claimen. Tip van ons: eet het fruit in z’n geheel (dan profiteer je sowieso van de meeste voedingsstoffen) of ga gewoon voor het sapje wat jij het lekkerst vindt, want is dat in the end niet het belangrijkst?

Heb je er dorst van gekregen? Onze favo smoothie recepten zijn smoothiebowl met aardbeien en rozenwater en zo maak je binnen 5 minuten een heerlijke oranje smoothie. Ga je liever de deur uit? Dit zijn de leukste smoothietentjes van Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️