Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 30 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze trips kun je boeken als je wilt verbinden met de natuur, jezelf en elkaar

We leven in een steeds snellere samenleving met social media, vluchtige contacten en gigantisch veel schermtijd. Hierdoor zijn we langzaam de connectie met elkaar en de natuur aan het verliezen. Het houdt ons weg van betekenisvolle gesprekken en een verantwoordelijkheidsgevoel voor het klimaat. Daarom organiseert Oscar Alonso Delgado (32) reizen die er op gericht zijn weer te verbinden met de natuur, jezelf en like-minded mensen.

Zeker nu corona wel echt voorbij is en iedereen weer terug lijkt te vallen in oude patronen, is het belangrijk om af en toe terug te keren naar die verstilling en vertraging.

Geen zekerheid, maar avontuur

Het begon allemaal in 2017. Oscar had tijdens zijn wereldreis de Dalai lama ontmoet, bergen van 6000 meter beklommen in Nepal en FIFA gespeeld met Tibetaanse monniken. Hij besefte zich dat er zoveel verschillende mensen zijn – ieder met eigen achtergronden en problemen, maar uiteindelijk dragen ze allemaal dezelfde emoties.

Hoe kan het dan toch dat we bijna allemaal het gevoel hebben dat we er alleen voor staan?

Toen hij terugkwam kon hij maar één ding doen en dat was een baan bij een groot bedrijf afslaan om A Neverending Journey te beginnen. Hij koos niet voor zekerheid, maar voor avontuur. En dat heeft goed uitgepakt.

Inmiddels organiseert hij reizen naar Nepal, Portugal, het Zwarte Woud, maar ook in de wildernis van Nederland. Oscar: “Ik wil juist weer mensen met elkaar verbinden en mee de natuur in nemen.”

Verbinding met de natuur en elkaar om te overleven

Tijdens de pandemie werden we geïsoleerd van onze vrienden en familie en kwamen we erachter hoe belangrijk verbinding was. Zonder fysiek contact zochten we op creatieve manieren de connectie met elkaar om relaties warm te houden. We checkten vaker bij elkaar in en vroegen aan onze buren of ze oké waren. Ook trokken we vaker de natuur in, omdat enige andere vorm van vertier ons was ontnomen.

Inmiddels ligt de pandemie alweer ver achter ons en kunnen we ons niet meer voorstellen dat we met mondkapjes en avondklokken door het leven moesten. Ongemerkt schuiven we weer terug naar de ratrace, of de ‘kermis’ zoals Oscar het noemt. Het snelle, hectische leven, waarin we zaten vóór de corona-tijd.

“En het wordt alleen maar erger. Connectie met de natuur en met elkaar wordt nu ineens weer een luxe. We zitten steeds meer op emotionele eilanden en met de opmars van AI komt er steeds minder menselijkheid. Terwijl dát er juist voor zorgt dat we kunnen overleven als maatschappij. We moeten veiligheid en geborgenheid bieden aan elkaar.” aldus Oscar.

Verantwoordelijkheid dragen voor de natuur

A Neverending Journey organiseert reizen die ervoor zorgen dat de connectie met de natuur weer wordt teruggebracht, zodat we ook steeds meer verantwoordelijkheid gaan voelen voor de natuur. Oscar: “Bewondering voor de natuur is nu niet meer genoeg. Je moet er echt iets voor terug doen, maar wanneer kan je er iets voor terug doen? Alleen op het moment dat je er ook verantwoordelijkheid voor draagt.”

Daarnaast creëren de reizen ook ruimte om weer te verbinden met onze innerlijke natuur, met wat daarin leeft en de vergankelijkheid die we daarin voelen. In de huidige maatschappij waarin we veel online leven, vluchtige contacten hebben en vaak op onze eigen eilandjes zitten, ontstaat er een emotionele disconnectie. Dit leidt op de lange termijn alleen maar tot nog meer afstand en depressiviteit.

Géén retreat

Oscar: “Daarom was het een wens voor mij om deze drie dingen samen te brengen. In de natuur zijn, het avontuur opzoeken, maar ook het stukje inner journey aangaan en mensen weer met elkaar te laten verbinden. Tijdens de reis creëer ik bewust momenten om betekenisvolle gesprekken te voeren.

Het is de bedoeling dat we mensen meenemen in de natuur, zodat ze de ruimte krijgen om in te voelen met zichzelf en dat gezamenlijk te delen.”

Voor de duidelijkheid, het is géén typisch retraite. En je bent ook niet de hele dag actief bezig, zoals op een georganiseerde trektocht door de bergen. Het is een combinatie daarvan. A Neverending Journey heeft elementen van een retreat, maar is wat simplistischer en gaat gepaard met activiteiten in de natuur.

Oscar: “Het is voor iedereen die zich anders voelt dan de rest. Voor mensen die open staan voor voedzame gesprekken, zich graag willen open stellen en willen verbinden met like-minded mensen.’’

Iedereen is welkom

De drempel om naar een evenement van Oscar te gaan, is laag. Op elke tweede en vierde zondag van de maand organiseert hij een wandeling van drie uur in de Kennemerduinen. Je hoeft dan niet zelf een hike uit te zoeken of vrienden op te trommelen. Het enige wat je hoeft te doen is op komen dagen.

Daarnaast staan er ook weer avonturen in het Zwarte Woud en Nepal op de planning. De focus ligt altijd op de elementen van de natuur. “De natuur verandert namelijk voortdurend. Hoe ga jij daarmee om? Daarnaast verbinden we met elkaar en doen we bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk tijdens de reis naar Nepal.

Het is een trip die je samen aangaat, en een reis naar binnen toe. Je voelt echt dat je leeft.’’ vertelt Oscar. Ga je mee?

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️