Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 30 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Frida (35): ‘Ik zit vaak hele weekenden alleen thuis en dat is prima’

Frida is een single vrouw van halverwege de dertig. Vaak zit ze hele weekenden alleen thuis, maar zelf heeft ze daar helemaal geen probleem mee. Wat ze wel vervelend vindt, is dat ze veel nare opmerkingen krijgt. Alsof mensen medelijden met haar hebben.

“Ze doen alsof ik een zielige, oude vrijster ben”, vertelt Frida aan Bedrock.

Weekenden alleen thuis

“In mijn tienerjaren en zelfs toen ik in de twintig was, had ik een bloeiend sociaal leven. Een baan, vriendinnen en een relatie. Ik had altijd wel iets te doen en er was altijd wel iemand die mee wilde. Toch merkte ik toen al dat ik soms behoefte had aan alleen-tijd.

Als ik bijvoorbeeld in het weekend op stap was geweest, kon ik prima de hele zondag in mijn eentje series kijken op de bank. Toen ik met mijn vriend ging samenwonen, had ik af en toe nog steeds behoefte om alleen te zijn. Ook al waren het maar een paar uurtjes.

Geen kinderwens

Nu ik halverwege de dertig ben, merk ik dat mijn sociale leven een stuk rustiger is. Mijn relatie is inmiddels op de klippen gelopen en ik ben niet actief op zoek naar een nieuwe relatie. Veel van mijn vriendinnen hebben een gezin waar ze in het weekend mee op pad gaan. Ze willen minder vaak op stap en dat snap ik helemaal.

Zelf heb ik geen kinderwens en ik heb ook geen behoefte meer op elk weekend in de lampen te hangen. Als ik geen afspraken maak in het weekend, betekent dat dat ik het hele weekend alleen thuis ben.

Moeder

Er komen dan geen vrienden of familie over de vloer. De enige die nog af en toe spontaan langsfietst is mijn moeder. Zij woont al meer dan twintig jaar alleen en is daar ook helemaal oké mee. Verder hang ik gewoon een beetje rond in huis, doe mijn boodschappen en loop ik met de hond een rondje.

Als je mij tien jaar geleden had verteld dat mijn weekenden er zo uit zouden zien, had ik je uitgelachen. Zelf ben ik er helemaal content mee dat mijn weekenden er zo uitzien. Het enige waar ik last van heb, zijn de oordelen van anderen.

Opmerkingen

Ik krijg bijvoorbeeld vaak te horen dat ik op pad moet om een vent te vinden of meer met vriendinnen moet afspreken omdat het niet normaal is om hele weekenden alleen thuis te zitten. Ik maak dan wel duidelijk dat ik het prima vind zo, maar toch voel ik me opgelaten door die opmerkingen.

Ze hebben een soort medelijden met me, alsof ik een zielige, eenzame oude vrijster ben. Nergens voor nodig, want ik vermaak me prima. Het is mijn leven en ik bepaal zelf wel of ik hele weekenden alleen thuis wil zitten.”

Ellie Brik (78): ‘Ik wandel vaak alleen en daar ben ik helemaal aan gewend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️