Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Beweging 3 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Ellie Brik (78): ‘Ik wandel vaak alleen en daar ben ik helemaal aan gewend’

Ellie Brik is een icoon in wandelland. Al sinds het jaar 2000 doorkruist ze Nederland en België op zoek naar de mooiste plekjes in dorpen en steden voor haar wandelgidsen. Ze wandelt het liefst elke dag en ziet er op 78-jarige leeftijd nog waanzinnig goed uit. Komt dat soms door het wandelen?

BEDROCK sprak met deze inspirerende vrouw over haar gezonde levensstijl, haar twaalfde (!) reisgids en één van haar mooiste wandelingen (want kiezen kon ze niet).

52 dagen wandelen langs het water

Het begon met een reisgids over wandelen op zondagen, want in die tijd (eind jaren ’90) was er nog niet zoveel te doen op de zondag. Winkels en musea waren dicht, en Google was er nog niet om ons te vertellen waar het leuk was om te wandelen. Dus Ellie’s reisgids 52 x Wandelen en lunchen werd een groot succes.

Daarop volgde onder andere 52 Natuurwandelingen door heel Nederland, 52 Wandelingen met schrijvers naar hun jeugd en 52 Verrassende steden. Nu is Ellie inmiddels 78 en wandelt ze nog steeds elke dag. Ze heeft al meer dan 100.000 boeken verkocht en onlangs verscheen 52 Dagen wandelen langs het water in de 52-serie. Een mooie aanleiding om met haar in gesprek te gaan.

Wat voor effect heeft wandelen?

Ellie: “Ik vind wandelen zó lekker, daar knap ik echt van op. Beweging is natuurlijk altijd goed, maar ik heb een hekel aan sportscholen. Altijd al gehad. Ik heb het wel gedaan vroeger, maar ben er een paar jaar geleden helemaal mee gestopt. Nu wandel ik best wel veel, maar geen enorme afstanden. Ik ben geen langeafstandswandelaar en zou bijvoorbeeld nooit het Pieterpad gaan lopen.

Maar ik wil wel onderweg iets leuks kunnen zien of een kop koffie kunnen drinken, om mezelf te belonen. Als ik niet wandel, dan slaap ik ook minder goed. Dus ik merk ook echt dat het goed is voor me. Ik maak mijn hoofd een beetje leeg.”

Hoe lang duren de wandelingen gemiddeld?

“De wandelingen in mijn boeken duren gemiddeld zo’n anderhalf uur, maar dat is als je nergens gaat lunchen, geen museum bezoekt en geen pauzes neemt. Mijn stappenteller registreert meestal toch wel zo’n 10.000 stappen op een dag.

Wandelen is gewoon fijn, waar je het ook doet. Ik houd alleen niet van wandelen in een bos. Dat vind ik in mijn eentje niet zo prettig. Het is leuker om wat te zien onderweg. Ik kan genieten van een mooi park, maar niet in zo’n dicht bos. Daar ben ik niet voor gemaakt.”

Dagje overslaan?

“Zelden. Dan moet ik echt heel erg ziek zijn. Ook als het regent ga ik er gewoon uit. Ik ga áltijd even naar buiten en zéker als de zon schijnt kan ik echt niet binnen blijven zitten. Dan móet ik eruit. Ik heb altijd wel zin om te gaan.

‘s Ochtends bedenk ik waar ik ga wandelen. Bijvoorbeeld naar de boulevard en dan een ommetje door Scheveningen. Of ik ga naar de stad en dan daar op het terras zitten. Ik wil elke dag die 10.000 stappen maken, want het is ook gewoon goed voor je gezondheid, voornamelijk voor je botten. Dus dat is een goede motivatie.”

En altijd alleen?

“Meestal wel ja. Ik woon alleen en daar ben ik helemaal aan gewend, want dat is al heel lang zo, dus ik wandel vaak alleen. Ook als ik de wandelingen voor mijn boeken ga uitstippelen, want anders kan ik me niet goed concentreren.

In mijn meisjesjaren heeft mijn zus wel eens voorgesteld om bij een wandelclub te gaan, maar dat trekt me helemaal niet. Ik ben één keer meegegaan, maar dat vond ik echt vreselijk. Dat je zo met z’n allen moet gaan lopen en niet je eigen weg kunt kiezen.”

Wanneer is het wandelen begonnen?

“Als kind was ik altijd al graag buiten. Ik ben echt een buitenmens, ondanks dat ik in een stad ben geboren en nu ook weer in een stad woon, maar hier in Den Haag ben je gauw aan zee en dat is ook altijd heerlijk.”

boek met 52 wandelingen van Ellie Brik
Koop het boek hier

Zijn wandelschoenen noodzakelijk?

“Nee hoor. Als ik echt lang ga wandelen, bijvoorbeeld voor mijn reisgidsen, trek ik mijn tennisschoenen aan. Die veren een beetje, dus dat loopt lekker. Ik heb nooit van die echte hiking boots gehad. Aan sneakers met een stevige zool heb ik voldoende. Ik heb ook maar één paar, niet eens van een bepaald merk ofzo. Ze zien er eigenlijk niet uit, maar zijn toch mijn favoriet en verslijten niet.”

Wat is de mooiste wandeling ooit?

“Ik heb er zóveel gemaakt! Ik houd heel erg van water en voor mijn laatste boek heb ik een prachtige wandeling gemaakt in Amsterdam, langs het IJ, via de Plantagebuurt, naar de Hortus Botanicus. Dan loop je langs rustige grachten en heb je helemaal niet het idee dat je in een grote stad bent. Je waant je in een soort dorp met heel veel groen en historie om je heen.

Mag ik zeggen dat het één van mijn mooiste wandelingen is? Want mijn mooiste wandeling ooit, dat weet ik niet. Elke keer beleef ik weer opnieuw een soort vakantiegevoel.”

Met pensioen gaan staat nog niet op de planning hè?

“Nee nee! Ik hoop dat hierna nog veel boeken zullen volgen. Het rare is dat ik me ook helemaal geen 78 voel. Dat vond ik vroeger echt oeroud klinken, maar ik voel me ergens in de 50.”

Komt dat door het wandelen?

“Nou, het komt denk ik wel door gezond te leven. Ik ben geen gezondheidsfreak en heb nooit veel gesport, maar ik heb ook nooit gerookt en altijd op mijn voeding gelet. Vroeger volgde ik het ‘Leven lang fit-dieet’, dan eet je geen koolhydraten en tot 12 uur ‘s middags alleen maar fruit. Dat doe ik niet meer, maar ik eet nog steeds geen brood, aardappelen, rijst of pasta. Verder ben altijd in beweging. Fietsen doe ik ook graag en dat is óók heel gezond.”

Dit is wat maar 11 minuten wandelen met je gezondheid doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️