Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 3 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Eva: ‘Ik ervaar meer zelfliefde na een jaar principieel niet daten’

14 juni 2022, de datum dat ik besloot om te stoppen met daten. Voor een jaar dan. Hoewel ik nog een maand te gaan heb, heb ik na een jaar niet daten al zoveel geleerd. Ik had geen idee dat dit experiment zo’n impact zou maken op mijn zelfliefde. Waar ik eerst relaties aanging omdat iedereen dat nou eenmaal doet en ik dus mannen uitkoos die slechts een opvulling waren, vind ik het heerlijk om nu ‘alleen’ te zijn.

Een jaar niet daten, ik kan het iedereen aanraden. Een jaar lang voor jezelf kiezen en doen waar jij zin in hebt. Zo ging deze zoektocht naar mezelf.

Van jezelf houden

Zelfliefde, ik wist nooit zo goed wat dat was. Voor mij stond zelfliefde voor mezelf trakteren op een hele Tony Chocolonely als ik me rot voelde. Of een lekker warm bad nemen inclusief gezichts- en haarmasker. Nu weet ik dat dát selfcare is, en dat zelfliefde nog een stap verder gaat. Nu pas realiseer ik me dat ik nooit echt van mezelf heb gehouden, in al die 33 jaar niet.

Grenzen gaf ik pas aan als ze ruimschoots overschreden waren en ik voelde me pas gezien als het mannelijke schoon mij die bevestiging gaf. Om de lieve vrede te bewaren, was ik altijd positieve, lieve, enthousiaste Eva. Als een man over mijn grenzen was gegaan, gaf ik hem kans na kans. Misschien zou hij nu niet vreemdgaan of wél voor mij kiezen.

Ik nam genoegen met (veel!) minder. Telkens was ik weer teleurgesteld. Tja… maar als ik geen respect had voor mezelf, hoe konden anderen dan wel respect voor mij hebben? Een zeer harde les die ik een paar keer heb moeten leren. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Eva wel en dat doet pijn.

Na weer een verbroken relatie, wilde ik natuurlijk doen wat ik altijd doe. Lekker feesten, sjansen en doen alsof er niks aan de hand is. Iemand op deze aardbol zou toch wel van mij houden!? “Kan jij van iemand houden die je niet kent?’’ vroeg mijn coach Jennifer mij. Dat zou een beetje gek zijn, houden van een vreemde. ‘’Maar ken jij jezelf eigenlijk wel? Wat zijn jouw kernwaarden, wat wil jij in het leven en wat zoek je in een relatie?’’ vervolgde Jennifer. Ik had geen idee.

Ik was altijd druk met ‘’gekozen’’ worden. Als ik lief, enthousiast en sexy genoeg was, zou een man wel bij mij blijven. Maar hallo, vond ik die vent eigenlijk wel leuk? Om uit te vogelen wie ik nou eigenlijk ben en wat ik wil, stelde Jennifer voor om een jaar niet te daten. Een onmogelijke missie volgens mijn vriendinnen omdat ik altijd mannen om me heen had hangen. We zijn nu bijna een jaar verder en je vraagt je waarschijnlijk af: is het gelukt!?

Een jaar niet daten

Om eerlijk te zijn, de missie mislukte diezelfde dag nog, toen een knappe Italiaan naar het strand kwam om te zeggen dat niet daten een zeer slecht idee was. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Gelukkig heb ik mezelf daarna snel kunnen herpakken en wat een fantastische lessen heb ik geleerd.

Ik besloot om me het afgelopen jaar volledig te focussen op mezelf en dat heeft geresulteerd in de mooiste avonturen. Zo heb ik met twee vriendinnen de Amsterdam Dakar Challenge gereden en ben ik na twee gecancelde vluchten blijven hangen in Afrika. Ook daar heb ik mijn niet date challenge voortgezet. Een zeer moeilijke missie.

Stel je voor dat je elke dag met de meest hete surfboys hangt op het strand, maar dat je niks mag doen. Dat is bijna net zo erg als wanneer je als alcoholist langs de wijnschappen van de supermarkt loopt maar niks mag kopen. Een hel. Het is zelfs zo dat ik met een van deze mannen ben gaan reizen en dat hij voorstelde om een kamer te delen.

Met deze man van mijn dromen (surfer, avontuurlijk, mooiste lichaam en lach ever) had ik ook nog eens een gigantische klik. Ik heb dit aanbod afgeslagen, bijna twee weken lang. Man, wat had ik een spijt toen ik elke avond moederziel alleen in bed lag, maar wat heeft het kiezen voor mezelf en deze challenge mij veel gebracht!

Natuurlijk kon ik voor de makkelijke weg kiezen en met hem het bed in duiken. Het zou waarschijnlijk een fantastisch avontuur zijn geweest en mooie verhalen hebben opgeleverd, maar uiteindelijk ben ik trots dat ik voor mezelf heb gekozen. Het was een ode aan mezelf en mijn leven. En zo hebben hij en ik elkaar op een rustige manier leren kennen.

Door grenzen te stellen en een tijd op mezelf te zijn, heb ik mezelf heel goed leren kennen. Er was geen afleiding door te daten en bevestiging buiten mezelf te zoeken. Just me, myself and I. Dit was soms moeilijk maar ik weet mezelf nu wel te kalmeren in situaties die onprettig voelen.

Bijvoorbeeld wanneer ik alleen op het strand zit en ik zie dat iedereen het supergezellig heeft met elkaar. Tijdens de challenge heb ik ook onvergetelijke avonden gehad waarop ik mezelf mee op date nam en lichtelijk aangeschoten van de wijn weer terug liep naar mijn kamer, alleen. Ja jeetje, wat had ik het fijn met mezelf. Mijn eigen keuzes maken en dit niet af laten hangen van iemand anders. Iets wat ik in het verleden wel deed.

Ik heb geleerd wat voor mij belangrijk is in dit leven. Dat is misschien niet het standaard leventje met een fulltime kantoorbaan en koophuis. Dat is waarschijnlijk ook de reden geweest dat zoveel mannen mij hebben laten gaan, maar dat zou voor mij al een reden moeten zijn om niet met deze mannen te daten.

Zij konden mij niet bieden wat ik wél wil, en verdien. Mezelf veranderen en weer kleiner maken om geliefd te worden, kan ik niet meer. Juist omdat ik zoveel van mezelf ben gaan houden, inclusief al mijn gekkigheden.

Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou gaan hebben met mezelf. Deze realisatie sloeg in als een bom toen ik in mijn eentje een ijsje aan het eten was in een favela in Kaapverdië. De meest lelijke locatie ever maar ik voelde me zó gelukkig. Ik bedacht me dat ik veel disfunctionele relaties om me heen zien en dat mensen maar bij elkaar blijven uit angst.

Angst om alleen te zijn of om buiten de boot te vallen misschien. Zo wil ik geen relatie. Liever gelukkig in me eentje dan ongelukkig met een ander. Wel merk ik dat de lente in de lucht hangt en waar ik eerst nog niet echt oog had voor al het mannelijke schoon, begin ik weer een beetje mijn oogkleppen af te doen. Mijn hart is geheeld en ik heb zin om weer een duik te nemen in de dating pool, met al mijn inzichten die ik afgelopen jaar heb opgedaan. Voor mij dus geen saaie kantoor boy, maar iemand die met mij op avontuur wil.

Enne die ene man waar ik geen kamer mee wilde delen? Die komt me binnenkort opzoeken in Nederland…

Synchroniciteit in de liefde: het is geen toeval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️